1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI

HABER: Mehmet KOL

ADANA (BÖLGE)-Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı büyük bir coşku ile kutlandı. Korteje siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Kutlamalara, Zeydan Karalar, Soner Çetin, Kadir Aydar, Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut, Burhanettin Bulut’da da katıldı.

1 Mayıs kutlamaları, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda oluşan kortej ile başladı. Kortej esnasında halaylar, marşlar ve sloganlar eşliğinde Uğur Mumcu Meydanı’nda oluşturulan alanda toplandı. Meydanda toplanan işçi ve emekçiler, büyük bir coşku ile tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutladılar.

İŞ, EMEK, ADALET

Katılımcılar, açtığı pankartlarda; iş, emek ve adalet istedi. İşçi sendikaları, yapılan haksızlıklara dur denilmesini talep ederken, kıdem tazminatına dokunulmasının yanlış olduğunu savunurken, emeklilikte yaşa takılanlar ise açtıkları pankartlarda haklarını talep etti. Öğrencilerden oluşan birçok sivil toplum kuruluşu ise sınav sistemlerinin sürekli değişmesinden ve adaletsiz bir sınav sistemi olmasından  şikayetçi olurken, okul çevrelerinde oluşan uyuşturucu satıcılarının da temizlenmesini istedi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Türkiye’de, yerel seçimlerden sonra artan ekonomik krizin, çığ gibi büyüyen işsizliğin, kıdem tazminatına yönelik saldırının, antidemokratik uygulamaların, kadın cinayetleri ve cinsel istismar vakalarının yarattığı atmosferlerle karşılandı. Meydanı dolduran işçi ve emekçiler, sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri hep bir ağızdan “Krizin faturasını işçi ve emekçiler değil krizin sorumluları ödesin. Kıdem tazminatlarımıza dokunmayın” taleplerini bir kez daha haykırdılar.

KARALAR, EMEKÇİLERLE YÜRÜDÜ

Zeydan Karalar, 30 yılın ardından 1 Mayıs kutlamalarına katılan ilk Adana Büyükşehir Belediye Başkanı oldu

 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (İşçi Bayramı) nedeniyle Adana’da düzenlenen yürüyüş ve mitingde tarihi görüntüler yaşandı. 1989 yılından bu yana görev yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanları 1 Mayıs etkinlerine katılmazken, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Zeydan Karalar, en az 30 yılın ardından, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne katılan ilk isim oldu.

1989 yılından bu yana Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına her hangi bir sol partiye mensup isim seçilemezken, Başkan Zeydan Karalar, 30 yılın ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan ilk isim olarak tarihi bir başarıya imza attı.

DAYANIŞMA ADINA ÇALIŞANLARLA ALANLARDAYIZ

Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ Şantiyesi önünden başlayan 1 Mayıs yürüyüşüne, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kortejiyle dahil olan Başkan Zeydan Karalar, Uğur Mumcu Meydanı’na kadar sevgi gösterileriyle karşılaştı, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenlerden kimseyi geri çevirmedi.

CHP Adana Milletvekilleri, CHP il-ilçe yöneticileri, ilçe belediye başkanları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin de katıldığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Etkinliğinde yer alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, çalışanlarla, işçi ve emekçilerle dayanışma adına alanlarda olmayı tercih ettiğini söyledi.

ŞEVKİN: BU HALK UNUTMAZ

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin mitingde yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Selam olsun isçilerimize selam olsun kadınlara, selam olsun emekleri ile geçinenlere. 1977’de katledilen tüm emekçilerin anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Gezi olaylarında yaşamını yitiren gençlerin anısı önünde saygı ile eğliyorum. Rant, talan, ve sömürü amacı güden, AKP iktidarı tarafından işçiye en büyük darbe yapılmıştır. Olağanüstü hal,  emek mücadelesini de yükseltmiştir. FETÖ ile alakası olmayan emekçilerimiz, aynı kategoriye konularak KHK mağduru ilan edilmiştir. Kurunun yanında yaş yanar sözünü, kupkuru bir vicdan ile göstermişlerdir. Halka ağaç kökü yesinler diyenleri bu halk unutmayacak. İş cinayetlerine kurban giden, özelleştirmeler ile hakları gasp edilen işçiler; haklarını elbet alacaklardır. Kamu emekçileri ya sendikasızlaştırmaya ya da yandaş sendikaya  üye olmaya zorlanmaktadır. AKP döneminde kamu kaynakları talan edilmiştir. Bu durum işsizliğe sebep olmuş, ülkemizi krize götürmüştür.” dedi

Öte yandan dün üzücü haber Kahramanmaraş’tan geldi. 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya giden Hak-İş işçisi olan emekçiler  trafik kazası geçirdi  5 kişi öldü. Buradaki kutlamalar iptal edildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor