120 MİLYONDAN FAZLA İNSAN MÜLTECİ OLARAK YAŞIYOR

(HABER MERKEZİ)-BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, mülteciler sadece zengin ülkelerin sorunu değil. Antonio Guterres, “Çatışma, iklim kaosu ve ayaklanmanın” 43,5 milyonu ulusal sınırların ötesine kaçan dahil olmak üzere 120 milyondan fazla insanı evlerinden etmek zorunda bıraktığını söyledi.

Antonio Guterres, bu rakamın “İnsanlığın derin acılarını körüklediğini” ifade ederken, aynı zamanda güçlerini ve cesaretlerini onurlandıran bir rekor olduğunu sözlerine ekledi.

Her 20 Haziran gününe dikkat çekmek, aynı zamanda evlerinden zorla sürülenlerin “yolculuklarının her durağında” koruma ve destekleme çabalarının artırılması anlamına da geliyor.

Guterres, “Mültecilerin küresel dayanışmaya ve yaşamlarını onurlu bir şekilde yeniden inşa etme becerisine ihtiyaçları var” diyerek şöyle devam etti;

Fırsat verildiğinde mülteciler ev sahibi topluluklara önemli katkılarda bulunuyor ancak eşit fırsatlara, işe, barınmaya ve sağlık hizmetlerine erişmeleri gerekiyor.”

Bu karışıklığın ortasında gençlerin kaliteli eğitime ihtiyacı var ve cömert ev sahibi ülkelerin de mültecilerin topluma ve işgücüne tam olarak entegre olabilmesi için kaynaklara ihtiyacı var.

Mültecilere yardım etme ve onları karşılama konusunda dünyanın kolektif sorumluluğunu yeniden teyit edeceğimize, sığınma hakkı da dahil olmak üzere insan haklarını koruyacağımıza ve nihayetinde pek çok kişinin kökünü kazıyan çatışmaların çözümüne yardımcı olacağımıza söz verelim” dedi.

BM Mülteciler Yküsek Komiserliği Başkanı, günün hemen öncesinde Sudan ile Güney Sudan arasındaki sınırdan özel bir açıklama yaptı.

“Resim nadiren benim şu anda bulunduğum yer olan Güney Sudan’ın Jamjang kentindeki kadar umutsuzdur. Filippo Grandi, son aylarda yaklaşık 700.000 kişinin evlerini, sevdiklerini, her şeyini elinden alan yıkıcı bir savaştan kaçarak komşu Sudan’dan geçtiğini söyledi.

Rakip ordular geçen yılın nisan ayında başkent Hartum’da ve çevresinde savaşmaya başladı ve bu, 15.000’den fazla kişinin öldüğü doğrulanan ve neredeyse iki milyonu Sudan sınırları dışında olmak üzere neredeyse 9,5 milyon kişinin zorla yerinden edildiği bir savaşı körükledi.

Vahşi şiddetten kaçmak

Darfur’da hükümetin elinde kalan son şehir acımasız bir kuşatmaya maruz kalıyor ve El Fasher’deki bölgenin işlevsel son hastanesi de çatışmalar nedeniyle kapatıldı.

Bay Grandi, bazı Güney Sudanlıların oradaki iç savaş nedeniyle anavatanlarından kaçtıklarına ve şimdi hala toparlanma mücadelesi veren köylere geri dönmek zorunda bırakıldıklarına dikkat çekti. Diğerleri ise artık mülteci olarak hayatlarını sürdürmek zorunda olan Sudanlılar (öğretmenler, doktorlar, esnaf ve çiftçiler).

“Sınırlara ulaşan mülteciler sadece zengin ülkelerin sorunu değil. Dünyadaki mültecilerin dörtte üçü düşük ya da mütevazı gelirli ülkelerde yaşıyor; çoğunun Avrupa ya da ABD’ye gitmeye çalıştığını iddia etmek yanlış ve sorumsuzdur ” dedi.

Sudanlı mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin, dayanışmanın “en zorlu koşullar altında bile” mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi. Bunun için onları takdir ediyorum. Ancak bunu tek başlarına yapamazlar. Bölünme ve ayaklanmaların yaşandığı bu dönemde, mülteciler ve onlara ev sahipliği yapanlar hepimizin bir araya gelmesine ihtiyaç duyuyor.”

Umudunu canlı tutmak

BMMYK başkanı umut için hala birçok neden bulunduğunu ve uluslararası günün aynı zamanda kaydedilen ilerlemeyi kutlamak için de bir fırsat olduğunu söyledi.

Kenya’daki cesur yeni kalkınma planının, eski mülteci kamplarını, mültecilerin ilerlemek için daha büyük fırsatlara sahip olacağı yerleşim yerlerine dönüştüreceğini belirtti.

Kolombiya’da ise BMMYK, kendi ülkelerinde işgücü piyasasındaki zulümden kaçan yaklaşık 2,3 milyon Venezuelalı mülteciyi kapsayacak bir hükümet sistemini destekliyor.

“Ukrayna’da, evlerini onarmak veya yeniden inşa etmek için ihtiyatlı bir şekilde geri dönen insanları destekleyen bir platformun oluşturulmasına yardımcı olduk.”

Sürdürülebilirliğe odaklanarak ve hükümetler, kalkınma ortakları ve diğerleriyle birlikte çalışarak uzun vadeli düşünmenin önemli olduğunu ekledi.

Mültecileri belirsizlik içinde bırakmayalım; bunun yerine onlara becerilerini ve yeteneklerini kullanma ve onları memnuniyetle karşılayan topluluklara katkıda bulunma şansı verelim” diye vurguladı Bay Grandi.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor