1,5 yıl sonra ilk kez doydu
ADANA (İHA) – Yakalandığı yemek borusu kanseri nedeniyle 1,5
yıl sadece su ve meyve suyu ile beslenen, son dönemlerde su bile içemez hale
gelen ve 75 kilodan 40 kiloya düşen Ankaralı hasta, şifayı Adana’da buldu.
Kapanan yemek borusu stent takılarak açılan hasta, bir oturuşta iki kişilik
Adana kebabı yedikten sonra memleketine döndü.
Ankara Gölbaşı’nda yaşayan, üç çocuk babası, Türk Telekom’da işçi olarak
çalışan 47 yaşındaki Mustafa Şanlı, mide ekşimesi ve hazımsızlık şikayetleri
yaşayınca bunun sabah çok erken saatte iş yerine gittiği için bunu üşütmeye
bağladı ancak, bu şikayetlerine yutma güçlüğü, hızlı kilo kaybı ve göğsünde
yanma hissi eşlik edince hastaneye başvurdu. Yemek borusu kanseri teşhisi
konulan hastanın tedavisine başlandı ancak, yemek borusunu tıkayan tümör
nedeniyle hiçbir şey yiyemez hale geldi.
Son olarak bu konudaki uzmanlığını duyduğu Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü’ye tedavi
olmak için Adana’ya geldiğini belirten hasta, yaşadıklarını anlatırken
gözyaşlarına hakim olamadı.
“Oturamıyor, su bile içemiyordum”
Mustafa Şanlı, “Neredeyse gitmediğim doktor ve hastane kalmadı. Mardin’de
çalışan kardeşim Yüksel hocanın adını duymuş bir de orada şansımızı deneyelim
dedik ama umudum yoktu. Yüksel hocaya geldiğimizde su bile içemiyordum. Bana
‘Adana kebabı yiyerek evine döneceksin’ diye söz verdi. Sözünü de tuttu” dedi.
Hastanedeki iki günlük tedavinin ardından taburcu olur olmaz en yakın kebapçı
salonuna giden Mustafa Şanlı, bir oturuşta iki kişilik kebap yedi.
“İlk kez doydum”
Yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra ilk kez doyduğunu belirten Mustafa Şanlı,
“Açlıktan midem neredeyse belime yapışmış haldeydi. Suyu içemiyor sadece
dudaklarımı ıslatırken, şimdi iki kişilik kebabı yeyip, üzerine ayranımı,
şalgamımı bile içtim. Allah doktorumdan razı olsun. Bana hayat ve yaşama umudu
verdi” dedi.
Eşine ve çocuklarına kavuştu
Kebabını yedikten sonra Ankara’daki evinin yolunu tutan Mustafa Şanlı,
çocuklarına kavuştuğunda ise “Allah’a şükürler olsun ki bugünleri gördüm.
Aylarca hastane hastane, doktor doktor gezdim. Kimse derdime çare olamadı.
Adana’ya umutsuz gitmiştim. Artık yürüyebiliyor, oturtabiliyor, doya doya
yiyor, içiyorum” dedi.
“Açlıktan bu hale gelmiş”
Özel bir hastanede tedaviyi gerçekleştiren İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve
Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü ise, hastanın yemek borusu alt ucu
kanseri olduğunu belirterek, “Bu yüzden yemek borusunda darlık vardı. Yemek
borusu tıkandığında akciğere doğru delinme olur. Biz buna fistül diyoruz. Hasta
su bile içtiğinde öksürüyordu” dedi.
Yaptığı operasyonda, yemek borusunda oluşan dar alanı genişlettiğini ve
arkasından metalik stent takarak alınan gıdaların geçişini sağladığını belirten
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, şöyle devam etti:
“Hasta zaten kanser hastalığından dolayı değil, açlıktan bu hale gelmiş. Bu
yüzden hastamız yedikçe düzelecektir. Zaten Adana kebabı her derde devadır
derim ben. İçinde antioksidan dediğimiz soğan, sumak, biber, domates kısaca her
şey var. Hastaya kebap yemesini ben önerdim. Zaten hastaneye geldiğinde
kendisine ‘sana kebap yedirip göndereceğim’ demiştim. Hasta yemeğe başlayınca
düzeldi” dedi.
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, hastaya neden Adana kebabı sözü verdiği yönündeki
soruya ise, “Adana kebabı dünyaya mal olmuştur. Adana’ya gelen birine
kebap yedirmemek ayıp olur. Adana’ya gelen biri de kebap yemezse kebaba ve
Adana’ya ayıp olur. Dünyada herkes bilmez kebap yiyecek, hedefimiz budur”
diye yanıt verdi.