2.el piyasası internete kaydı

Başta öğrenciler ve dar gelirliler olmak üzere çoğu insanın büyük ilgi gösterdiği 2.el eşya piyasası son dönemde internet üzerinden yapılan alışverişlere kaymış durumda. Bu duruma en büyük tepkiyi de hiç şüphesiz ki spot eşya mağazaları gösteriyor.

Günümüzde her türlü alışverişin internet ortamında yapılıyor olması ile birlikte 2.el eşya piyasası da bu durumdan nasibini aldı. İnternet alışverişinin sunduğu oturduğun yerden ürünleri inceleyebilme, satıcıdan bilgi alıp satıcı ile pazarlık etme imkanının olmasından dolayı son zamanlarda 2.el eşya satacak ve alacak olanlar internet ortamında bu alışverişi gerçekleştirmeye başlıyor.

Önceden sayıları oldukça fazla olan 2.el eşya mağazalarını ziyaret ederdi vatandaşlar ve buradaki ürünler eğer hoşlarına giderse alışverişlerini yaparlardı. Pazarlık imkanının genellikle olmadığı spot mağazaları, kendileri ucuz fiyata satın aldıkları ürünleri üzerlerine büyük karlar koyarak satıyorlardı.

Ancak son dönemde mağazalara ilginin azalmasıyla birlikte spot eşya satıcılarının da şikayetleri artmaya başladı. Eskisi kadar satış yapamadıklarından şikayet eden mağaza sahipleri, internet uygulamalarının satışlarına büyük darbe vurduğunu ifade ediyorlar. Kendilerinin başta vergiler olmak üzere birçok maliyete katlandıklarını belirten spotçuların en çok muzdarip oldukları konu ise internet üzerinden yapılan alışverişlerde ürün satanların herhangi bir maliyete katlanmadan ürün satmaları…

Tabi burada kişilerin öncelikle kendilerini de sorgulamaları gerekiyor. Herkes kendi cebini düşünüyor. Kendi bütçesine en uygun olan ürünü arıyor. İnternet üzerinden yapılan 2.el ürün alışverişlerinde pazarlık imkanı bulunuyor. Bu da zaten insanları en çok cezbeden yan oluyor. Ürünü beğenirseniz satıcıdan daha çok fotoğraf istiyor ve gerekirse de ürünü gidip birebir görebiliyorsunuz. Beğenirseniz alıyor, beğenmiyorsanız cayabiliyorsunuz. Satılan ürünler arasında çok kullanılmış, eski ürünler olduğu gibi düzenli kullanıldığından yeni gibi duran ürünler bulunuyor. Tabi ki tercih sizin oluyor. Kafanıza yatarsa pazarlığını yaparak satın alıyorsunuz.

Bu ürünleri direkt kullanan kişiler ilk elden sattıkları için üzerine herhangi bir kar marjı koymuyorlar. Ancak nakliyeye karışmıyor satıcı. Ne ürün satılırsa satılsın satın almak isteyen kişiler gidip direk satanların evlerinden yada işyerlerinden satın alıyorlar. Arabası olanlar için sorun olmuyor ancak arabası olmayanlar için de alacakları ürünün büyüklüğüne göre ek bir taşıma maliyeti çıkabiliyor.

2.el spot ürün mağazaları da belirli bir noktaya kadar tabi ki birde satın aldığınız ürünün fiyatına bakarak nakliye yapabiliyorlar. Belirledikleri sınırların ötesine geçtiklerinde nakliye ücreti istiyorlar. Örneğin Barajyolunda bulunan bir spotçu yeni stadın olduğu yere ürün getirirken nakliye ücreti istiyor. Zaten ürünü yeni fiyatına satıyorsun bir de nakliye ücreti istiyorsun.

Bu nedenle 2.el eşyalar daha çok artısı bulunduğu için internet üzerinden artan satışlarına devam ediyor. Bu noktada mağazalarının da sattıkları ürünlerin kendi alış ve satışları arasındaki farklı biraz daraltmaları, pazarlık imkanının biraz esnetmeleri satışlarını arttırmaları noktasında yardımcı olacağını düşünüyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor