2025’te kaç gün iznim olabilir sorusuna yanıt: izinturleri.com
2025’in gelmesiyle birlikte çalışanlar resmi tatillerin takvimini çıkarıp planlarını yapmaya başladı. Toplam 15,5 gün olan resmi tatil ve bayramlar bu yıl ağırlıklı olarak hafta sonuna veya hafta ortasına denk geldiğinden çalışanlar yıllık izinleriyle birleştirmedikleri takdirde uzun tatiller yapamayacak. Ancak çalışanların hafta sonu, yıllık izin ve resmi tatiller dışında da çeşitli izin hakları bulunuyor. İnsan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK’nın projesi olan izinturleri.com sayfasında bu izinlerin şartları, süresi, ilgili kanun maddeleri gibi tüm detaylara yer veriliyor. Şirketlerin izin politikalarının çalışanların motivasyonuna doğrudan etki ettiğini söyleyen Kolay İK COO’su Tunca Üçer, bu durumun aynı zamanda işverenlerin yetenek kazanımında fark yaratmasını sağladığına da dikkat çekti.
Çalışanlar yıllık izin, haftalık izin, resmi tatil gibi kanunen tanınan haklarını biliyor ve kullanıyor. Ancak bu izinlerin yanı sıra gerek kanunlar gerekse şirketler çalışanlara farklı izinler de sunuyor. İnsan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK, izinturleri.com sayfasında çalışanların, İK yöneticilerinin ve işverenlerin ücretli, ücretsiz ya da şirket politikalarına dayalı özel izin türleriyle ilgili tüm detaylara kolayca erişebilmesini sağlıyor.
Tunca Üçer: “İzin hakkını bilmek bağlılığı ve verimliliği artırıyor”
Kolay İK COO’su Tunca Üçer, izin haklarının bilinmesinin çalışan tarafında iş-yaşam dengesi kurmak, işveren tarafında ise verimliliği artırmak için önemli olduğunu belirterek, “Hafta sonu, resmi tatil ve yıllık izinlerin dışında kalan hakların değerlendirilmesi işveren markasının güçlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Bununla birlikte izinturleri.com platformunda yasal izinlerin yanı sıra şirket politikalarına bağlı özel izinlere de yer veriyoruz. Çünkü bu uygulamalar çalışanların motivasyonuna doğrudan etki ederken işverenlerin de yetenek kazanımında fark yaratmasını sağlıyor. Ayrıca bu tür izin politikaları çalışan bağlılığını güçlendirerek uzun vadeli iş ilişkileri kurulmasına da katkı sunuyor” dedi.
İzin süresi ve ücreti için hesaplama aracı
izinturleri.com sayfasında; yeni iş arama, evlilik, doğum, babalık, mazeret, periyodik kontrol gibi ücretli izinlerin yanı sıra yol, askerlik gibi ücretsiz izinler ile doğum günü, sigara içmeme gibi şirketlere özel izinler yer alıyor. Her izin türünün içeriğinde iznin şartları, süresi, ilgili kanun maddesi ve sıkça sorular sorulara verilen yanıtlar bulunuyor.
Kolay İK tarafından oluşturulan sayfada ayrıca yıllık izin süresi ve yıllık izin ücreti için hesaplama aracı da kullanıma sunuluyor. Resmi ve idari tatillerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası, Öğretmenler Günü, Tıp Bayramı gibi özel günlerin de yer aldığı ‘İK Takvimi’ ise ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Yılda 15,5 gün resmi tatil
Türkiye’de 1 Ocak yılbaşı tatili, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (1,5 gün) olmak üzere toplam 7,5 gün resmi tatil günü bulunuyor. Dini bayramlar olan Ramazan Bayramı’ndaki 3,5 gün, Kurban Bayramı’ndaki 4,5 gün ile birlikte toplam resmi tatil günü 15,5 güne yükseliyor.
Kolay İK Hakkında:
Türkiye’nin SaaS modelinde hizmet veren ilk ve en büyük insan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK, 2015 yılında kuruldu. Bugün 2.200’den fazla şirkette 4.500’den fazla İK yöneticisi ve 200 binden fazla çalışan tarafından aktif olarak kullanılan Kolay İK, şirketlerin kariyer sayfalarını oluşturması ve çalışanların işe alım sürecinden itibaren tüm insan kaynakları süreçlerinin dijital ortamda, uçtan uca yönetilmesini sağlıyor. Kolay İK’nın hizmetleri arasında çalışan özlük bilgilerinin tutulması, izin, maaş, prim, avans ve harcamaların takibi, performans değerlendirme, eğitim, takvim, vardiya ve zimmetlerin yönetimi, işe alım ve aday takip sistemi gibi temel İK alanlarının yanı sıra İK Danışmanlığı, puantaj ve PDKS entegrasyonu sayesinde gerekli tüm bilgileri tek noktadan yönetmeyi sağlayan Bordro uygulaması, Bordro Hesaplama Hizmetleri, İK Analitiği, işe alım ve işten çıkış sürecinde yapılan işleri dijital ortamda takip etmeyi sağlayan İş Akış Yöneticisi gibi şirketlere katma değer sağlayan özel hizmetler de bulunuyor. 25 ülkede kullanılan Kolay İK, 6 dil seçeneğiyle sunuluyor. (BÜLTEN)