3. Çukurova Hepatosellüler Karsinoma Kongresi Tamamlandı
ADANA (BÖLGE)-3. Çukurova Hepatosellüler Karsinoma Kongresi Sheraton Grand Adana Hotel Kongre Merkezi’nde, Çukurova Üniversitesi evsahipliğinde 10 farklı disiplinden 350 araştırmacı ve hekimin katılımıyla gerçekleştirildi. Üçüncüsü yapılan kongreye evsahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, “Geleceğin Tedavilerini Şekillendirmek: Özgün Zorluklar ve Yükselen Fırsatlar’’ ana temalı Kongremizin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkesi kutluyor, çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Türkiye’nin tek monotematik kongresi olma özelliğine sahip olan bu kongre gerek yüksek standartta bilimsel programı ve evrensel bilime önemli katkıda bulunmuş uluslararası ve ulusal konuşmacıları, gerekse dinamik ve interaktif oturumlarıyla gelenekselleşme yolunda önemli bir ilerleme sağladı. Kongreye genetik, epigenetik ve biyoinformatik alanlarında temel bilim araştırmacıları, klinik onkologlar, diagnostik ve girişimsel radyologlar, tıbbi patologlar, nükleer tıp uzmanları, klinik ve translasyonel hepatologlar, transpalantasyon cerrahları katıldı.
Her konuşmacı, alanındaki kendi deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak diğer merkezlerin bu alandaki deneyimleriyle kıyaslama imkanı buldu. Oturumların hemen hemen tamamı çok sıcak tartışmalara, ciddi eleştirelere ve zaman zaman da övgülere sahne oldu.
Kongrenin açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar sözlerine, “Öncelikle, sizleri bu kongre vesilesiyle üçüncü kez şehrimizde görmekten ve ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim.” diyerek başladı. Hepatosellüler karsinomun çok sayıda disiplini ilgilendiren sıcak ve yükselen konulardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kibar, “Birçok alan için yükselen konu olma özelliğini sürdürmesinin temel nedenleri arasında; insidansındaki dramatik artışın devam etmesi, risk faktörlerinin ve doğal seyrinin çeşitliliği, temel bilim araştırmaları ile klinik/pratik köprüsünün inşası ve moleküler hedefli tedavilerin geliştirilmesi, lokorejyonel tedavilerde ve cerrahide, özellikle de transplantasyonda yakalanan olağanüstü başarılar sayılabilir.” dedi.
3. Çukurova HCC Kongresi, HCC ve kolanjiokarsinomada temel ve translasyonel araştırmaların, yönetimdeki yeni gelişmelerin, tümörün özgün karakteristiği nedeniyle henüz aşılamayan zorlukların, ufukta beliren fırsatların ve kişiselleştirilmiş tedavilerin tartışılıp ve katılan herkesin kendini geliştireceği üst düzey bir bilimsel etkinlik olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kibar, “Bu kongrenin düzenlenmesinde büyük emek veren başta Tıp Fakültemiz Gastroenteroloji Bilim Dalımız ve ilgili Anabilim Dallarımızdaki arkadaşlarımızı ve yine Ulusal Dernekler ile görev alan herkesi tekrar kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Kongre Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan ÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Akkız da, önceki kongrelerde olduğu gibi 3.Çukurova HCC Kongresi’nin temel amaçlarından birinin genç araştırmacıların uluslararası nitelikte çalışmalarını sunabilecekleri bir platform oluşturmak olduğunu ifade ederek İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Gebze Araştırma Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi SUNUM Enstitüsü gibi ülkemizin yüz akı bilim kurumlarından birçok araştırmacının oldukça yenilikçi ve heyecan verici çalışmalarını kongrede katılımcılarla paylaştıklarını söyledi. Farklı araştırma merkezlerinden 22 araştırmacının tüm harcama kalemlerinin kongre bütçesinden karşılandığını belirten Prof. Dr. Akkız, kongrenin bilimsel bilgiye verdiği değeri çok açık olarak ortaya koyduğunu söyledi.
3. Çukurova HCC Kongresinde , bu amansız tümörün sıklığının tüm dünyada dramatik bir artış gösterdiği, erken tanı koymada karşılaşılaşılan zorlukları, yeni tedavi modalitelerinin sağkalım avantajlarını ve cerrahi uygulamaları, rezeksiyon ve transplantasyon, küratif rollerini tüm yönleriyle masaya yatırdıklarını bildiren Prof. Dr. Akkız açıklamasına, “Ülkemizin temel bilim araştırmalarından en ileri cerrahi uygulamalara kadar HCC alanında yakaladığı çizgiyi gururla gözledik. Çukurova HCC Kongrelerinin sağladığı en önemli katkılardan biri de uluslararası bilime sunduğu araştırma makaleleri olmuştur. Kongre temel bilim araştırmacıları ile klinik ve cerrahi araştırmacıları biraraya getirerek ortak projeler üretebilecekleri bir iklim oluşturmuş ve 2 yıl gibi kısa bir sürede 18 merkezin yer aldığı 6 uluslararası makale yayınlamıştır. Ayrıca, Canadian Journal of Gastroenterology and Hepatology adlı uluslararası dergi için hazırlanan 3. Çukurova HCC Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akkız’ın lider editör olduğu HCC konulu özel sayı yayınlanmıştır. 3. Çukurova HCC Kongresi’nde, kongrenin uluslararası bir kongre niteliğine dönüştürülmesi ve Çok Merkezli Türkiye HCC Biyobanka ve Türkiye HCC Genom Projesinin gerçekleştirilmesi temel hedef belirlendi.” şeklinde konuştu.