3 KASIM TEK SAĞLIK GÜNÜ

KONUK YAZAR

Nihat KÖSE

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı

Dün, 3 Kasım Tek Sağlık Günü’ydü. Artık gelişmiş Dünya’da sağlık ‘’Tek Sağlık‘’ konseptinde değerlendirilmektedir. 3 Kasım günü ülkemizde ‘’Tek Sağlık ‘’konusunda farkındalık yaratılmak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

***

Sağlıklı çevre, Sağlıklı hayvan, Sağlıklı gıda, Sağlıklı insan, Sağlıklı toplum… Sağlık başka türlü güvenceye alınamaz. Dünya, çevre bizlere atalarımızdan miras değil, çocuklarımızın emanetidir.  Sağlıklı çevre olmadan, sağlıklı gıda olmadan  ( sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşmak insan olmaktan kaynaklanan en temel insan hakkıdır) sağlıklı bir toplum olamaz.

***

Şu günlerde yaşadığımız bir çok can kaybına ve ekonomik zarara yol açan Covid- 19  pandemisinin yanında çok yakın zamanlarda yaşadığımız Kuş Gribi,Şarbon, Domuz Gribi Sars, Mers gibi hastalıkların zoonotik hastalıklar düşünüldüğünde Veteriner Hekimliğin yaşamsal önemi daha da iyi anlaşılacaktır. İnsanlarda görülen enfeksiyon hastalıkların 2/3 ünün, Sağlık Bakanlığının ihbarı mecburi olarak ilan ettiği hastalıkların yüzde 80’ini Bioterörizimde kullanılan mikroorganizmaların yüzde 100’ünün hayvansal kökenli olduğu düşünüldüğünde ‘’Tek Sağlık ‘’ yaklaşımının önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

***

İşte bu bahsettiğimiz sorunları yaşamamak, sağlıklı bir dünya da sağlıklı insanlar olarak yaşayabilmemiz için, hemen bugün, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Belediyelerde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlıkları kurularak çalışmalara başlanmalıdır.

***

Unutulmamalıdır ki Zoonotik Hastalıklarla mücadelede başarının yolu, Veteriner Hekimler, beşeri Hekimler ve diğer sağlık sınıfı mesleklerin bütüncül bir yaklaşımla ‘’ Tek Sağlık ‘’ konseptine sıkıca sarılmaktan geçer.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor