3 KUŞAK YÜZMEDE ADANA’NIN SESİNİ DUYURDULAR

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

XXXXX  Yüzme ve Sutopu Milli Takımında uzun yıllar spor bilinci ve başarısının yanı sıra efendiliği ve saygılı davranışlarıyla örnek gösterilen Gürhan Bencan, yüzlerce sporcu yetiştirdiği gibi Romanya Milli Takımı sporcularından daha sonra Canan adını alan Anton Angela ile maceralı evliliğinin ardından çocukları Emel ve Sibelin yanı sıra torunlar Helin ve Birkan’ı da yüzmede önemli bir yere taşıdı. Bencan, imkansızlığa rağmen 1960 ile 1980 yılları arasında Adananın yüzme ve sutopunda yaşadığı altın yılları bir daha göremediğinden yakındı.

Gürhan Bencan 1948 yılında Adana’da doğdu. Çok yakın akrabalarının genç çocukları yüzme bilmediği için Seyhan Baraj Gölü’nde boğularak yaşamını kaybetmesi nedeniyle babası merhum Kemal Bencan 10 yaşında ki Gürhan Bencanı elinden tutarak Karataş Spor Kulübü Başkanı ve eski milli atlet olan Ökkeş Koşkun’a teslim ederek yüzmeyi öğrenmesi ve geliştirmesi konusunda yardım istedi.

Karataş Spor Kulübü bünyesinde defalarca 100 ve 200 metre sırtüstü ve karışık yüzmede Adana şampiyonu olan Gürhan Bencan elde ettiği derecelerle yüzme otoritelerinin dikkatini çekti ve 1967 yılında Adana Demirspor’a transfer oldu. Bencan yüzmenin yanı sıra sutopunda da hayli başarılar elde etti.

Uzun mesafe yüzmeye de ilgi duyan Bencan, Adanalı ünlü rekortmen maratoncu Erdal Acet ile defalarca Marmara Pendik, Fenerbahçe, Burgazada ve yurt dışında da Bulgaristan, Varna ve Romanya Maratonları’nda önemli başarılar sağladı. 1970 yılında vatani görevini Hava Gücü Yüzme takımında yapan Bencan, Sutopu Balkan Şampiyonası için milli takımla gittiği Bükreş’te tanıştığı Romanya Milli takımı sporcusu daha sonra Canan adını alan Anton Angela ile 1975 yılında tanışarak evlendi.

Çocukları Sibel ve Emel de yüzmede önemli dereceler elde ettiler. Sibel milli takımla Hollanda da gerçekleştirilen Avrupa Gençlik Oliimpiyatlar’ına katıldı. Gürhan Bencan’ın torunları Helin ve Birkan Galatasaray Kulübüne transfer oldular.

Uluslararası yüzme ve sutopu hakemi olan ayrıca İncirlik Hava Üssü’nde de önemli görevlerde bulunan Gürhan Bencan 2001Yılında emekli oldu ve bazı kulüplerde antrenörlüğün yanı sıra Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezinde THOM da genel koordinatör olarak görev yaptı. 2 kız 4 torun sahibi olan Bencan İngilizce ve Romence biliyor.

Yüzme ve Sutopunda defalarca milli olan ve kendisi gibi Romanya Milli Takımı sporcularından Anton Angela ile evlenen ayrıca çocukları ve torunlarının da başarılı sporcu olmalarını sağlayan Gürcan Bencan evrensel dil olan sporun her alanda yararını gördüğünü eşini ve işini spor sayesinde elde ettiğini söyledi. Eğitim ve sporun birlikte yapılacağının en çarpıcı olarak kendi ailesinde yaşandığına dikkat çeken Bencan sorularımızı şöyle yanıtladı.

Gürhan hocam kendinizden söz eder misiniz yüzmeye kaç yaşında ve nasıl başladınız ne gibi dereceler elde ettiniz

Rahmetli babam esnaftı. Sporun gelişmemize yararı olduğuna inandığı için bizleri spora yönlendirdi. Bir yakın akrabamız çok erken yaşlarda Seyhan Baraj Gölünde boğuldu. Böyle bir acı yaşamamak için babam bizi eski milli atlet olan Karataş Gücü Spor Kulübü Başkanı Ökkeş Koşkuna teslim etti. Başta havuzda yetişen her sporcunun model aldığı Muharrem Gülergin olmak üzere Ünsal Fikirci, Aytaç Pekkoçak, Ahmet Güçlüoğlu Bora Özkök Mustafa ve Erdal Acet Fahri Gez, Ahmet Özuzun, Behçet Kurtiç ve daha bir çok rekortmen yüzücü ile aynı dönemlerde yüzme şansı yakaladım. 100 200 sırt ve kelebekte çok başarılıydım.  Sonra Adana Demirspor’a transfer oldum. Yüzmenin yanı sıra sutopunda da milli takıma seçildim.

Gürhan hocam daha sonraki yıllarda uzun mesafe başka anlamda maraton yarışlarına katıldınız ve yurtiçi ve yurtdışında önemli başarılar elde ettiniz. Neden zor ve sıkıntılı olan maratonu seçtiniz?

Maraton konusunda hayli deneyimli olan aynı zamanda eczacılık yapan merhum Kutal Özülkü havuzda en büyük dostum rakibim ve destekçim konumundaki Erdal Aceti maratonlara hazırlaması benim ilgimi çekmişti. Kutal ağabeye giderek maraton yüzmek istediğimi beni de antrenmana almasını ve başaracağımı anlattım. Kabul etti sistemli çalışma sonunda defalarca Marmara Maratonu Pendik Fenerbahçe Burgazada ayrıca Çanakkale maratonlarında Erdal Acetin ardından önemli kupalar kazandım. Daha sonraki  yıllarda Adanadan benimle birlikte Erdal Acet  Ersin Aydın ve Ali Şahin Uçan ile birlikte Bulgaristanda gerçekleştirşlen Uluslararası Varna Maratonu ile Romanya maratonuna katılarak başarılı sonuçlar aldık.

Gürhan hocam sizin Canan hanımla evliliğinizin hayli ilginç bir öyküsü var. Romanya gibi yerde nasıl tanıştınız. Ailesi Türkiye’ye gitmesine nasıl izin verdi ? 2 yıl süren bu serüveni bizlerle paylaşır mısın?

Yüzme Milli takımıyla Balkan Şampiyonası için Romanyanın Başkenti Bükreşe gittik. Eski yıllarda yüzme sutopu tramplen ve kule atlama aynı tarihlerde aynı kentte yapılırdı. Romanya Milli Takımında yarışan Anton Angela hem yüzme stili hem de güzelliğiyle dikkatimi çekti. Orada yabancı dil bilmenin önemini daha iyi anladım. Bükreşten ayrılırken ısrarlı davranışım sonuç verdi ve onun adresini almayı başardım. 2 yıl kadar mektuplar gönderdim. Angela da bana cevap yazdı. O zaman Angela henüz 16 yaşında ancak ülkesinde 30 kez milli mayoyu giymiş Avrupa’da bir çok yarışlara katılmış ve 100 metre kelebekte 1.12 lik derecesiyle Balkan şampiyonu olmuştu. Ben bir şekilde Angela için Bükreş’e gitmek için adeta kıvranıyorum. Dönemin disiplinli ve başarılı Federasyon Başkanı Fehiman Akdağ 1971 yılında Sutopu Balkan Şampiyonası kadrosuna beni de aldı. Sevinçten havalara uçuyorum. Hemen Angelay’a ailesinden isteyeceğimizi mektupla haber verdim. Bükreş’te turnuva sona erdi. Türk kafilesinin tamamı döndü. Dil bildiği için hocam ve manevi babam Kutal Özülkü ile bir kutu çikolata ve çiçek yaptırarak Angela’yı sade bir törenle ailesinden istedik. Angela altyapıyı hazırladığı ve bana güvendiği işin her şey umduğumuzdan daha kolay oldu.

Gürhan hocam siz izin almadan Bükreş’te kaldınız kurallı ve ilkeli bildiğimiz Federasyon Başkanı Fehiman Akdağ nasıl bir tepki verdi      

Rahmetli Başkan Fehiman ağabeyden çok çekinirdik. Türk kafilesiyle dönmeyerek Romanya’da kalmam elbette doğru değildi. Hatta dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş de devreye girdi. Ağabey konumunda ki sporcular Fehiman başkanı yumuşattılar. Hatta başkan gazetecilere Romanya Milli Takımından gelin aldık diye açıklama yapmış. 1975 yılında hem Romanya’da hem de Adana’da düğün yaptık. Tüm sporcu arkadaşlarım düğünüme destek verdiler.

Gürhan Hocam kızlarınız Emel ve Sibel ayrıca torunlarınız Birkan ve Helin de Türkiye genelinde iyi yüzücü oldular. Sizleri mi model aldılar yoksa sizler mi zorladınız. Ayrıca spor yapmanın yararını gördüler mi ?

Genelde özellikle ülkemizde aileler spor dersleri olumsuz etkiler düşüncesinde çocuklarını spora göndermek istemezler. Kendimden örnek vereyim. Spor sayesinde tanındım eşimi ve işimi bu nedenle kazandım. Ben ve eşim uzun yıllardır Gençlikspor, DSİ Spor, Tenis Dağcılık ve Çukobirlik kulüplerinde antrenörlük yaptık hiçbir dönemde spordan dolayı sınıfta kalan sporcumuz olmadı. Veliler çocuklarının güven kazanmasını kazanmak ve kaybetmeyi öğrenmesini, ayrıca sosyal ve sağlıklı olmasını istiyorsa en doğru reçete spora yönlendirmektir. Kızlarım Emel ve Sibel 5- 6 yaşlarında yüzme öğrendiler ve Adana sampiyonluklarının yanı sıra Türkiye genelinde başarılar elde ederek milli takımlara kadar yükseldiler. Sibel Hollanda’da Avrupa Gençlik Olimpiyatlarına katıldı. Yılın sporcusu seçildi. Milli takımda antrenörlük yaptı. Çalıştırdığı milli takımı Balkan Şampiyonası için Romanya götürdü. Torunlarım Birkay, Ece, Atakan ve Helin de defalarca yaş gruplarında şampiyon oldular. Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezine seçildiler sonraki yıllarda da Galatasaray’a transfer oldular. Ailece başta yüzme olmak üzere tüm sporları çok seviyoruz. Antrenör olarak ben eşim ve kızlarım yüzlerce sporcu kazandırdık. Dileğimiz Adananın 1960 ile 1980 yılları arasında ki altı yıllarını yaşamasıdır.  

NE DEDİLER…..NE DEDİLER…..NE DEDİLER….

Canan Bencan: Gürhan ile tanışmamız ve evlenmemiz filmlere konu olur. Gürhan dürüst saygılı iyi bir baba ve aile reisi. Dünyaya yeniden gelsem yine Gürhan ile evlenir ve Türkiye’de yaşamak isterdim. Farklı kültürden gelmeme rağmen Gürhan ve ailesiyle hiçbir sorun yaşamadım. Ortak yönümüz spordu. Bu sayede çocuklarımız ve torunlarımız da bizler gibi milli takımlarda yarıştılar. Adanada Güney Sanayi DSİ Teniz Dağcılık ve Su Sporları ve Bilfen okullarında 30 yıl antrenörlük yaptım Çağatay Gencer, Önder Yol, Adnan Sanrı ve Erkan Tokyürekli’yi milli takımlara kazandırdım.

Erdal Acet: Gürhan benim en sağlam arkadaşım olduğu gibi hem takım arkadaşım hem de maratonlarda tatlı rekabet ve dayanışma bulunduğum değerli kardeşimdi. Çok mücadele ederek kendisi gibi yüzme sevdalısı Canan ile evlendi. Çocukları hatta torunları bile yüzmede önemli dereceler yaparak iyi izler bıraktılar. Allah herkese Gürhan gibi dost versin. Yolu açık olsun.

Ahmet Bozdoğan :Adana’da yetiştiğim havuzda kendime model aldığım sporculardan birisi Gürhan Bencan’dı. Nezaket ve saygının yanında iyi bir sporcu olan Gürhan Bencan cok iyi sırt yüzerdi. Maraton yüzmesini çok doğru bulmadım. Çünkü önünde efsane sporcu Erdal Acet vardı. Federasyon başkanlığım döneminde Gürhan ağabeye çok güvendiğim için THOM koordinatörlüğü görevini verdim ve beni mahcup etmedi. Ayrıca ailece yüzmeye hizmet ettikleri içinde onlara şükran borçluyuz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor