45 ÖĞRENCİSİNİ MİLLİ TAKIMLARA KAZANDIRDI: CELAL USTA

Celal Usta, okul dönemlerinde başta atletizm ve cimnastik olmak üzere, yüzme, kule ve tramplen atlama, basketbol, voleybol sporlarıyla yakın ilgilendi. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmeni Bölümü’nden mezun oldu. 30 yıl devlet ve özel okullarda binlerce öğrencinin sporla tanışmasını sağladı. 45 kadar öğrencisini milli takımlara kazandırdı. Hentbol yıldız milli takımında görev aldı. Hakem ve gözlemcilik yaptı. Şimdilerde Seyhan Belediyesi salon sporları koordinatörü olarak görev yapıyor.

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Celal Usta 28 Haziran 1948 yılında Sivas’da doğdu. İlköğretimi Tokat İbni-Kemal, ortaokul ve liseyi ise Tokat Erkek Sanat Okulu’nu tamamladı. Tokat Öğretmen Okulu’nun ardından Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu.

Okul dönemlerinde başta cimnastik olmak üzere, atletizm, yüzme, basketbol, voleybol gibi tüm sporlarla yakından ilgilendi ve resmi müsabakalara katıldı. Birçok spor dallarında dereceler elde etti. Beden Eğitimi Öğretmeni olarak değişik devlet ve özel okullarda 30 yıl görev yaptı. Bu süre içinde 45 öğrencisini milli takımlara kazandırdı. 40 kadar öğrencisinin ise Beden Eğitimi Öğretmeni olmasını sağladı.

Halkoyunları, İzcilikle de yakından ilgilenen ve öğrencilerine sevdiren Celal Usta, görev yaptığı okullarda ve kulüplerde özellikle hentbol branşında defalarca Adana şampiyonluğunun yanı sıra Türkiye genelinde önemli dereceler elde etti.

Hentbol yıldız, genç milli takımlarda görev yapan Celal Usta, bunun yanı sıra hentbol hakemliği, gözlemcilik yapan Celal Usta, yıllarca 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda tören komutanı olarak görev yaptı.

Gazi Üniversitesi’nde tanıştığı ve daha sonra kendisi gibi Beden Eğitimi Öğretmeni olan Tülay Usta ile 1976 yılında evlenen Celal Usta’nın, kendisini model alan oğlu Ömer Umut Usta da Beden Eğitimi Öğretmenliği yapıyor.

Şimdilerde Seyhan Belediyesi Salon Sporları Koordinatörü olan  ve sporun her dalında başarısıyla anılan Celal Usta BÖLGE GAZETESİ’nin sorularını şöyle yanıtladı.

Kendinizden söz eder misiniz? Kaç yılında nerede doğdunuz ? Eğitiminiz nedir? Hangi okullarda okudunuz? Hangi sporlarla ilgilendiniz?

1948 yılında Sivas’da doğdum. İlkokulu Tokat İbni Kemal, ortaokulu ve liseyi Tokat Sanat Okulu, daha sonra Tokat Öğretmen Okulu’dan mezun oldu. 1971 yılında da Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünü tamamladım. Ardından Eskişehir Açık Öğretim Üniversitesi Fakültesi’nde lisansüstü eğitim yaptım.

Okul dönemlerinde sporun her dalıyla yakından ilgilendim. Başta cimnastik olmak üzere, atletizm, yüzme, voleybol, kule ve tramplen atlama sporları yaptım. Özellikle krosta Atatürk Koşusu olmak üzere, pist yarışları ve Üniversite yıllarımda Mithatpaşa Stadı’nda önemli dereceler elde ettim. Spor benim için vazgeçilmez sevdam olmuştu. Bunun da her zaman yararını gördüm. Halen düzenli spor yaparım.

Hangi okullarda görev yaptınız? Hangi branşlarda okul ve kulüp takımların şampiyon olmasını sağladınız? Ayrıca sanıyorum milli takımlarda da görev yaptınız. Bunlardan söz eder misiniz ?

1971 yılında Beden Eğitimi Öğretmeni olarak ilk görev yerim Elazığ Atatürk Orta Okulu oldu. Burada 4 yıl görev yaptım. Daha sonra sırasıyla Mersin İmam Hatip, Mersin Tevfik Sırrı Gür, daha sonra da en keyifli ve başarılı öğretmenliği 25 yıl aralıksız Adana İstiklal Orta Okulu’nda görev yaptım. 1996 yılında resmi olarak emekliliği hak ettim. Valilik, spor federasyonları, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden ve çeşitli kurumlardan Onlarca teşekkür, takdirname, başarı belgesi aldım. Sağlığım iyi olduğu için 5 yıl Özel Gönen Okulları’nda öğretmenliği sürdürdüm. Adana şampiyonluğunun yanı sıra Türkiye genelinde önemli dereceler elde ettim. İstiklal Orta Okulu’nda hentbolda Türkiye ikinciliği, Devrim ve Malazgirt okullarında Türkiye üçüncülüğü elde ettik. Spora büyük önem veren ve kaynak bulan Semai Sevdi’nin müdür olduğu dönemlerde Karşıyaka Endüstri Meslek Lisesi’nde Bursa’da Türkiye şampiyonluğu yaşadık. O dönemlerde hentbola büyük önem veren kulüplerin başında olan Çukobirlikspor’da yıldızlarda Türkiye 4. olduk. Gençlerde ise Türkiye ikincisi olduk. Özel Akdeniz Okulları, Güney Sanayi, Ramazan Atıl Lisesi ile Devlet Hava Meydanları kulübüne şampiyonluklar yaşattım. Adana il karmasının da Türkiye dördüncüsü olmasını sağladım.

Ayrıca çeşitli dönemlerde yıldız, genç milli takımlarda da başarıyla görev yaptım.

Hangi sporlarda hakem ve antrenörlüğünüz var? Hakemlik ve gözlemcilik yaptınız mı? Bu zaman içinde milli takımlara kaç öğrencinizi kazandırdınız? Beden Eğitimi öğretmeni ve devletin önemli kademelerinde öğrenciniz var mı?

Binlerce öğrencim oldu. Başta spora hentbol ile başlattığım Fenerbahçe ve milli takımda basketbol oynayan Hüsnü Çakırgil başta qlmak üzere 45 öğrencimi farklı branşlarda milli takımlara kazandırdım. 40 kadar öğrencimi spora yönlendirerek Beden Eğitimi öğretmeni olmalarını sağladım. Öğrencilerim arasında avukat, doktor, mühendis, iş insanı ve devletin önemli kademelerinde görev yapanlarda bulunuyor. Bundan dolayı çok mutluyum. 30-40 yıl öncemi öğrencilerimle halen görüşüyorum. Onlarla gurur duyuyorum.

Eşinizle nasıl tanıştınız? Kaç çocuğunuz var? Anne ve baba Beden Eğitimi öğretmeni olunca sanıyorum oğlunuz da bu mesleği seçti. Bunlardan söz eder misiniz ?

Eşim Tülay Usta ile Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde tanıştık. 1976 yılında evlendik. Vatani görevimi Isparta’da kısa dönem olarak yaptım. Orada da sporla ilgili çalışmalarım oldu. Eşim Kız Lisesi, Gönen Okulları ve Özel Akdeniz Okulları’nda görev yaptı. Oğlum Ömer Umut Usta da bizleri model alarak okul ve kulüp takımlarında hentbol oynadı, hakem ve antrenörlük yaptı. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünden mezun olarak Beden Eğitimi öğretmeni oldu. Çukurova Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olan kızım da hayli başarılı. Şu anda Seyhan Belediyesi Salon Sporları Koordinatörü olarak görevimi sürdürüyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor