5 adımda online terapi

HABER: Güleser KELEŞ

ADANA (BÖLGE)-Korona virüs nedeni ile karantina günlerinde ruh sağlığınızı korumak için; online terapi.

Tüm dünyadaki insanlar tarih kitaplarına geçecek bir deneyim yaşıyoruz. Sanki önceden yazılmış bir senaryo için kurulmuş kocaman bir film platosunda, rol kesen aktörler gibiyiz. Şaşkın, korkak ve çaresiz. Yaşanan belirsizlik ve durdurulamayan ölümler, korku ve kaygı yarattığı gibi, çaresizlik duygusu içinde sadece fiziksel sağlığımız değil, akıl ve ruh sağlığımızı da korumaya çalışıyoruz.

Psikoterapist/Aile ve Çift Terapisti Dr. Obengül Ejder yaptığı açıklamada online terapi hakkında şu bilgileri verdi;

Özellikle belli yaşın üzerindeki hastalarımız, evde yalnız yaşayan yaşlılarımız ya da şu ana kadar psikoterapi seansı alan hastalarım ne yapacaklarını, süreci nasıl yöneteceklerini bilememekteler. EVDE KAL çağrılarına uyduğumuz için bizler de evdeyiz ve sizleri dijital çağa uygun olarak bilgilendirmeye ve sizlere ruh sağlığı hizmeti vermeye çalışıyoruz. Herkes elinden geleni yapıyor, yemek pişirmeyi bilenler tarifler veriyor, sanatçılar konserler, öğretmenler dersler, hatta tiyatrocular, oyunlarını ve skeçlerini bile internet üzerinden yayınlanıyor. Biz ruh sağlığı profesyonelleri de sizlere online danışmanlık ve psikoterapi hizmeti ile yardımcı olmaya çalışıyoruz.

  1. ONLİNE TERAPİ NEDİR?

Online terapi; profesyonel ruh sağlığı uzmanları tarafından danışmanlık ve psikoterapi hizmetinin internet üzerinden sunulduğu, psikoterapinin etik ilkelerine uygun ortamda, güvenliği sağlanmış platformlarda uygulanan yeni bir yaklaşımdır. Whatsapp veya Face time, veya skyp üzerinden görüntülü yapılan görüşme tekniğidir.

Bireysel psikoterapi, Çift ve aile terapisi, Cinsel terapi, Ergen psikoterapisi, İnternet, Alışveriş, Kumar, sex bağımlılığı gibi problem yaşadığınız alanlarda profesyonel destek vermekteyiz.

  • ONLİNE TERAPİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
  • Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın aynı dili konuştuğunuz sürece bu hizmeti alabilirsiniz
  • Fiziksel bir engeliniz varsa ya da zorunlu haller nedeni ile evden çıkamıyorsanız psikoterapistin sanal ofisini ziyaret edebilirsiniz
  • Yüz yüze konuşmaktan utandığınız ya da çekindiğiniz durumlarda, eğer iletişim kurmakta zorlanıyor iseniz online terapi ile kendinizi daha rahat ifade edebilirsiniz 
  • Kendi zaman diliminize göre randevu imkânı bulabilirsiniz
  • Daha düşük maliyeti ile yüz yüze görüşmeye göre avantaj sağlayabilirsiniz 
  • ONLİNE TERAPİ ADIMLARI NELERDİR?
  • Online terapi öncesi randevu alınır
  • Tanışma ve problem tespitinin yapıldığı ilk görüşme sayılan birinci görüşme öncesi hizmet bedeli elektronik bankacılık yolu ile ödenir, banko dekontu gönderilir
  • E-mail ya da whatsapp yolu ile aydınlatılmış onam formu gönderilir ve danışanın onayı alınır
  • Danışan da, terapist de gizlilik ilkelerine uygun, internetin iyi çektiği bir ortamda (oturma odası veya çalışma odası gibi), ev kıyafeti ile değil terapiye uygun kıyafetler ile yapılır
  • Her türlü ses ve görüntü kaydı yasaktır
  • İlk görüşmeden sonra, eğer terapist tarafından danışan terapiye uygun ise danışan en az 6 seansın ücretini peşin öder
  • ilk dört seans öykü alınır, daha sonra danışanla beraber farkındalık sağlama aşaması ile başlayan, çözüm aşamasına adım adım çalışılır
  • ONLİNE TERAPİ ETİK BİR PSİKOTERAPİ YÖNTEMİ MİDİR?

Türk Psikologlar Derneği’nin ETİK İLKELER Yönetmeliğinin 7.4. maddesinde; Geleneksel Olmayan Psikoterapi Ortamları başlığında; “ Psikoterapi ilişkisinin başlangıcından itibaren telefon, e-posta, bilgisayar ortamında karşılıklı görüşme (‘chat’), videokonferans vb. ortamların kullanıldığı durumlardır. Yüz yüze yapılan terapide ortaya çıkması beklenmeyen riskleri içinde barındırdıkları için; bu ortamların geleneksel terapi yöntemlerine seçenek olup olmadıkları dünyada tartışılmakla birlikte, eğer bu ortamlarda psikolojik hizmet veriliyor ise, bu yönetmelikte konulan tüm etik kurallara uyulması esastır. Geleneksel olmayan psikoterapi ortamları doğaları gereği etik kurallardan herhangi birine uymamayı ya da uyamamayı zorunlu kılıyorsa psikoterapi hizmetinin bu ortamlarda verilmesinden kaçınılması gerekir.” şeklinde geçmektedir.

  • DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?

Başka Bir Profesyonelden Daha Hizmet Alan Bir Kişiye Psikoterapi Yapmak; herhangi bir başka ruh sağlığı hizmeti alan kişiye psikoterapi yapmaya karar vermeden önce; psikolog, bu durum yüzünden tedavide ortaya çıkabilecek karışıklık ve çatışma riskini önlemek için bu konuları danışana açıklar; ve kişinin yararını göz önünde bulundurarak terapi yapıp yapmamaya karar verir. Etik olanı tek bir psikoterapist ile ilerlemektir.

Duygusal ve Cinsel Yakınlaşma asla kabul edilemez, Ruh sağlığı profesyonelleri, halen hizmet verdiği danışanlarla hizmet verilen danışanın yakın ilişkide bulunduğu kişiler ve akrabalarıyla ve eski danışanlarıyla duygusal ve/ veya karşılıklı çıkar ilişkisi oluşturabilecek alışverişe giremez,  bu kişileri psikoterapiye kabul etmez.

Danışan alkol veya madde kullanıyor ise, madde altında seans yapılmaz ancak yapılmış sayılır, seans ücreti alınır

Psikoterapinin Sonlandırılması, mesleki ilişkiyi, danışanın artık yardıma gereksinimi kalmadığı, psikoterapinin yarar sağlamadığı ve/veya süregelen yardımdan dolayı danışanın zarar göreceği durumlarda bitirir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor