5 adımda sağlıklı bir Ramazan mümkün
ADANA (İHA) – Medline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve
Sehlikoğlu, Ramazan ayında dengeli ve doğru beslenmenin her zamankinden daha
önemli bir hal aldığını, bunun için de Ramazan ayının en önemli öğünü olan
sahurun atlanmaması, iftarda aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi.
Basit bazı kurallara uyularak rahatlıkla sağlıklı bir Ramazan
geçirilebileceğini söyleyen Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, sağlık sorunu olanları
uyararak oruç tutacaklar için 5 öneriyi sıraladı:
Sağlık sorunu olanlar dikkat
Beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının iyice yaygınlaştığı bir çağda insanların
Ramazan sofralarını hazırlarken sağlık açısından duyarlı olmaları çok önemli.
Özellikle şeker ve böbrek rahatsızlıkları, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik
hastalıkları olan bireylerin uzun süre aç kalmaya bağlı olarak sağlıkları daha
fazla bozulabileceğinden oruç tutmaya başlamadan önce doktor ve diyetisyenlerine
danışmayı ihmal etmemeleri gerekiyor.
Sahuru ihmal etmeyin
Sahur, kişiyi oruca hazırlayan en önemli öğün. Yanlış bir beslenme alışkanlığı
olarak sahur sofralarında börek-çörek, gözleme gibi hamur işi besinler yer
aldığı gibi kavurma, pilav hatta akşamdan kalan ağır yemekler bile
yenilebiliyor. Sahura kalkılmayarak bu öğün atlandığında uzun bir açlık söz
konusu oluyor. Bu durumda gelişen hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi);
yorgunluk, baş ağrısı, unutkanlık, mental durgunluk, zihin karışıklığı gibi
sorunlara sebebiyet verebiliyor. Oysa sahura mutlaka kalkılarak kahvaltı
şeklinde hafif gıdalarla bir ana öğün yapılmalı ve bol su tüketilmeli.
Ara öğün yapın
İftar ve sahur arasında ara öğün yapılmalı. Taze meyve, fındık, ceviz, badem,
taze ve kuru meyveler ile hazırlanmış kompostolar, süt ve aşırıya kaçmamak
koşulu ile sütlü tatlılar ara öğünler için tercih edilebilir.
Bol su tüketin
Yetersiz sıvı tüketimi baş ağrısı, halsizlik, tansiyon düşmesi, hazımsızlık
gibi rahatsızlıklara neden olur. İftar ve sahur arasında bol miktarda su
içilmesi önemli. Bu miktar, günlük olarak 2 litreden az olmamalı. İftar ve
sahur arasında çay, kahve ve soda gibi kafein içeren içecekler diüretik yani
idrar söktürücü olduklarından sınırlı bir şekilde tüketilmeli.
İftarda ağır yemeklerden kaçının
İftar yemekleri sıradan akşam öğünlerinin aksine kimi zaman çok daha çeşitli
olabiliyor. Neredeyse tüm gün aç olan metabolizmaya bir anda yükleniliyor. İlk
yemek genellikle çorba olsa da arkasından geleneksel Ramazan pidesinin yanında
yağ kullanılarak pişirilmiş et veya etli sebze yemekleri, sulu köfteler,
kızartmalar ve daha sonrasında ise pilav hatta börekler geliyor. En son olarak
şerbetli tatlılar sofrada kendine yer buluyor. Doğru olan ise ılık bir çorba
ile oruç açıldıktan sonra gün boyu aç olan mideyi yormamak için bir süre
dinlenmek. Sonrasında ise haşlanarak pişirilmiş sebze, az miktarda ızgara,
bunların yanında veya tek başına salata, yoğurt gibi yiyeceklerin tercih
edilmesidir.