75. YIL SANAT GALERİSİ GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Adana Mimarlar Odası 75. Yıl Sanat Galerisi’nin neden yıkıldığına yönelik basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan Adana Mimarlar Odası Şube Başkanı Sedat Gül yaptı. Ayrıca Restorasyon Mimarı Bilal Demir ve Şahin Kıl’da katıldı.
HABER: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-Adana Mimarlar Odası 75. Yıl Sanat Galerisi’nin neden yıkıldığına dair bilgilendirme adına basın toplantısı yaptı. Açıklamayı yapan Adana Mimarlar Odası Şube Başkanı Sedat Gül, “Mülkiyeti Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan, Tescilli Kültür Varlığı 75. Yıl Sanat Galerisi’nin restorasyon projesi hazırlama işine 26.12.2017 tarihinde başlanılmış olup Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 26.04.2019 tarih ve 11169 sayılı kararı ile onaylatılmıştır” diye bilgilendirme yaptı.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Tescilli Kültür Varlığı Yapısı ‘75. Yıl Sanat Galeri’sinin Cumhuriyet Dönemi Eseri Rekreasyon Alanlarıyla Bütünleştirerek Tekrar Ayağa Kaldırılması Projesi’ Tarihi Kentler Birliği’nce 2019 yılında Proje Ödülü’ne layık görüldüğünü hatırlatan Başkan Gül, “Tarihi Kent dokusundan restorasyon çalışmalarını planlı bir şekilde yürüten Belediyemizce restorasyon projesi uygulama aşaması planlanan tescilli kültür varlığı yapı ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş Depreminde ağır hasar görmüş olup yapıya yönelik Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce hazırlanan hasar tespit raporu doğrultusunda restorasyon işlemlerine başlanılamamıştır” diye aktardı.
“CAN VE MAL KAYBINA SEBEBİYET VERMEMEK ADINA KUDEB DENETİMİNDE YIKILMASINA KARAR VERİLMİŞTİR”
“Yapının hasardan dolayı çökmesi tehlikesinden dolayı yapı ivedi bir biçimde boşaltılmış ve gerekli güvenlik tedbirleri alınarak 05.11.1999 tarih ve 660 sayılı ilke kararı gereği Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu gündeminde yapının hasar durumunun değerlendirilmesi adına çalışmalar yapılmış ve 27.03.2023 tarih ve 15883 sayılı Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile Adana Büyükşehir Belediyesince Rekonstrüksiyon Projesi hazırlanması ve yapının mail-i inhidam durumu oluşturduğundan can ve mal kaybına sebebiyet vermemek adına KUDEB denetiminde yıkılmasına karar verilmiştir” diyen Gül, yapı zemin etüdü ve Rekonstrüksiyon projesinin hazırlanması sonucunda yeniden Adana Büyükşehir Belediyesince Rekonstrüksiyon Uygulaması yapılarak kent hizmetine sunulacağına da sözlerinde yer verdi.
“SONRASINDA PROJE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLÜYOR”
Gül, galerinin tarihiyle ilgili de şu bilgileri verdi:
1938-39 yıllarında proje tasarımı ve maket yapımına başlanmıştır. Seyfi Arıkan öncülüğünde iş başlıyor ama gün sonunda projenin son halini Adana Belediyesi’nde İmar Müdürü, Yüksek Mimar olan Muhiddin Güler tamamlıyor. Sonrasında proje ödüle layık görülüyor. O dönemler konaklama ihtiyacına kentte çok ihtiyaç duyulduğu için Adana Oteli olarak planlanmış. Ama otel olarak hiç kullanılmamış. Bir dönem üniversiteye de hizmet vermiş, yıkılana kadar da Sanat Galerisi olarak kullanılmıştır.”
“ADANA DEPREMİNDE, 2000’LERDE ASLINDA BİNANIN OTEL KISMI AĞIR HASAR ALDIĞINDAN YIKTIRILIYOR”
Binanın restorasyon projelerini 2017 yılından beri yürüten Bilal Demir’de konuyla ilgili şunları söyledi:
“2017 yılından beri bu binanın projeleri üzerinde çalışıyorum. Adana ve ulusal ölçekte eski eser projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bu binada çalıştığımız binalardan biriydi. 40’lı yılların sonunda 50’li yılların başında binanın inşaat süreci tamamlanmış ve hizmete açılmış bir yapıdır. Cumhuriyet dönemi örneklerinden bir yapı. Dönemin Adana Belediyesi tarafından Eski Belediye Oteli adıyla inşa ettirilmiş projelerlendirilmiş olmasına rağmen inşaatı tamamlandıktan sonra otel olarak aslında kullanılmamış. Ondan sonraki dönemde de belediyenin farklı müdürlüklerine hizmet vermiş bir bina. Bir önceki yaşanan Adana depreminde, 2000’lerde aslında binanın otel kısmı ağır hasar aldığından yıktırılıyor. Günümüze sadece 75. Yıl Sanat Galerisi olarak bildiğimiz bir bina kalıyor. Yıkılan bölüm aslında mevcut, bildiğimiz binadan daha büyük bir bina.”