Tülay Hatimoğulları Danıştay Raporu’nu sordu

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Tülay Hatimoğulları, yaptığı yazılı açıklamayla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Dışişleri Bakanlığı Sayıştay Raporu’ndaki bulguları sordu.

Tülay Hatimoğulları yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi;

Dışişleri Bakanlığı 2021 Sayıştay Denetim Raporuna göre; İdare Taşınır Mal Yönetimi Ayrıntılı Hesap Cetveli ile İcmal Cetveli Mayıs ayı sonu itibariyle gönderilmemiş bu nedenle de 2021 yılı Bilançosunda konuya ilişkin tutarların doğruluğu teyit edilememiştir. İlk madde ve malzeme hesabı, Tesis, makine ve cihazlar hesabı, Taşıtlar hesabı ve Demirbaşlar hesabına konu olan işlemlerin bazılarının 2020 yılında gerçekleştiği halde bunların muhasebe kayıtlarında 2021 yılı işlemi gibi yer aldığı görülmüştür.

Raporda; Bakanlığın yurtdışı teşkilatının harcamalarında kullanmak üzere ön ödeme niteliğinde gönderilmiş olan tutarlar ile bunlardan yapılan harcamaların mahsuplarına ilişkin tutarların muhasebe kayıtlarında yönetmelikte belirtilen kurların kullanılmadığı görülmüştür.

Sayıştay Raporunda yer alan bulgulardan biri; Bakanlığın Elçilik ve Konsolosluk avanslarının büyük bir bölümünün mahsup işlemlerinin yasal düzenlemelerde belirlenen süreler içerisinde tamamlanmamasıdır. Diğer bir bulgu ise; yurt dışı teşkilatı ile ilgili harcama yetkililiği ve gerçekleştirme görevliliğinin mevzuata uygun olarak yürütülememesidir.

Raporda vurgulanan bir diğer önemli nokta ise; mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülen yurtdışı tedavi giderlerinin ödenmesinde, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesini teminen gerekli düzenlemenin yapılmasının uygun olacağıdır.

Bu bağlamda;

  • Bakanlığın, raporda ilk bulguda yer alan “belgelendirme, dönemsellik ve tutarlılık” kavramlarının gereklerini yerine getirmeme sebebi nedir?
  • Geçmiş dönemlerde de tespit edildiği üzere, yurtdışı teşkilatının harcamaları muhasebe kayıtlarına neden yönetmelikte belirtilen kur ile kaydedilmiştir?
  • Elçilik ve Konsolosluk avanslarının büyük bir bölümünün mahsup işlemleri neden yasal olarak belirtilen sürede tamamlamamıştır?
  • Misyonlara nakit göndermek için merkezde görevli personelin harcama yetkilisi veya gerçekleştirme görevlisi sıfatıyla ön ödeme belgesi düzenlemesi Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na uygun değilken neden/nasıl mümkün olabilmiştir?
  • Daha önce de defalarca raporlarda değinilen yurtdışı tedavi giderlerinin kontrolsüz artışını engellemek üzere neden yönetmelik çalışması şimdiye dek yapılmamıştır?”

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor