Çulhaoğlu, balıkçıların sorunlarını TBMM’ye taşıdı

ADANA (BÖLGE)-İyi Parti Adana Milletvekili TBMM İçişleri Koümisyonu Üyesi Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde Adana-Karataş ilçesinde balıkçılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlarımızın desteklenerek sorunlarına çözüm bulunmasını talep etti.

Çulhaoğlu, “Ak Parti hükümetleri döneminde yüksek enflasyonla birlikte mazot fiyatlarındaki artışın, yasadışı ve bilinçsiz avcılığın, tekne sayısının sınırlandırılmaması, ışık ile yapılan balık avcılığı gibi sebeplerden dolayı balık üretimi son yıllarda büyük bir düşüş içine girmiş, maliyetlerin artmasına sebep olmuştur. Denizlerimizin korunması için balıkçılığın planlı yapılması gerekmektedir.

Balıkçıların mazot ve balık ağı fiyatlarının aşırı yükselmesi yanında tekne, ruhsat ve vergi giderleri ile cezaların çok yüksek olması gibi nedenlerle büyük çoğunluğu bankalara veya tüccarlara borçlu durumda olduğu için elindeki malı tüccarlara düşük fiyatla vermek zorunda kalmaktadırlar. Ticari gemi ve yatlarda uygulanan ucuz mazot uygulaması balıkçılarımız içinde uygulanarak azda olsa mağduriyetlerinin bir kısmı giderilmiş olacaktır. Teknesini yenileyemeyen, gerekli teçhizatları alamayan hatta üyesi oldukları kooperatiflerden ve bakanlığınızdan yeterli mali desteği alamayan balıkçılarımızın durumu vahim olup, gün geçtikçe daha da kötüleşmektedir. Tekneleri eskiyen veya balıkçılığı bırakanların teknelerini devletimiz satın alarak yardımcı olabilir.

Adana İli Karataş İlçemizde 500 civarında balıkçı teknesi vardır. Trol avcılığı, gırgır avcılığı, molozma avcılığı yanında çok sayıda misina ile olta avcılığı yapılmaktadır. Tahmini balık üretimi yıllık (sezon) binbeşyüz- ikibin tondur. Ayrıca Karataş’ta Hurma boğazı, Tuzla ve Akyatan olmak üzere 3 adet dalyan bulunmaktadır. Özel sektör tarafından işletilen bu dalyanların yıllık balık üretimleri ise toplam üçyüz-üçyüzelli ton civarındadır. Akdeniz’deki balık avcılığı ve dalyanlarda özellikle çupra, kolyoz, sardalya, palamut, barbun, kefal, levrek, lagos ile yılanbalığı gibi çok çeşitli türler bulunmaktadır.

Karataş ilçemizde avlanan balıkları işleyecek, paketleyecek ve satışa sunacak bir tane bile modern-büyük tesis bulunmadığından daha az kazanç elde edilmektedir. Tüm ilçe halkının nerdeyse tamamı, geçimini balıktan sağladığından gelir düzeyi düşük olmakta ve sıkıntı yaşamaktadırlar.

Bu nedenle Ticari gemilerde ve yatlarda olduğu gibi balıkçılarımız neden teknelerine daha ucuza mazot alamıyorlar? Bu hususta herhangi bir çalışma yapacak mısınız?

 Balık çiftliği üreticilerine verilen teşvik neden tekne sahiplerine verilmiyor?

 Adana-Karataş ilçesinde neden bir Balık Hali ve Modern Soğuk Hava Deposu bulunmamaktadır?

 Adana-Karataş ilçesinde yeterli balık kapasitesi olmasına rağmen, bunları işleyecek, paketleyecek ve satışa sunacak modern ve büyük bir tesis neden bulunmamaktadır? İç ve dış piyasaya satış yaparak ülkemiz ve ilçemiz ekonomisine katma değer sağlayacak bir tesis yapılması hususunda herhangi bir çalışma yapacak mısınız?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor