YILDIRIM KAYA; “ÖĞRETMENLERE SÖZÜMÜZ VAR”

CHP Adana İl Örgütü’nün düzenlediği “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Girerken Eğitim” başlıklı panel Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-CHP Adana İl Örgütü’nün düzenlediği “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Girerken Eğitim” başlıklı panel yapıldı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan panele Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, CHP Adana Milletvekilleri Burhanettin Bulut, Orhan Sümer, Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, eğitim sendikalarının üyeleri ve daha birçok kişi katıldı. Açılış konuşmasını ve sunumunu Çalıştay Koordinasyon Başkanı ve aynı zamanda CHP Adana İl Eğitim Sekreteri Zerrin Filazi yaptı. Panelde Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Girerken Eğitim” panelinin konuşmalarını yaptı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Çalıştay Koordinasyon Başkanı ve aynı zamanda CHP Adana İl Eğitim Sekreteri Zerrin Filazi, günümüzde eğitimin Türkiye’nin en önemli sorunları listesinde en üst sıralarda olduğunu belirtti ve “Gençlerin iş bulmaya yönelik ümitleri tükenmiştir.  Yapılan araştırmalara göre gençlerimizin % 70’den fazlası yurtdışına gitmenin yollarını aramaktadır” dedi.

“Sık değişen bakanlar, sürekli değiştirilen eğitim sistemi, çalınan sınav soruları,  ‘Tost yiyip test çözen öğrenciler’ gibi söylemler dillendirilirken, uygulamalara baktığımızda; sistem mağduru öğrenciler, çalınan sorularla hakkı yenen gençler ve tost dahi alamayacak duruma getirilen geniş kitleler yaratılmıştır” diyen Filazi, çocuklarımızın sorgusuz itaat ettiği, dindar ve kindar nesiller oluşturmak yoluna gidildiğini bildirdi.

Filazi, bütün bu olumsuzlukların üzerine, yaşanan pandemi döneminin de eğitimdeki sorunları daha da ağırlaştırdığını da söyleyerek, “Ülkenin her sorununu çözmeye aday olan Cumhuriyet Halk Partisi, eğitim alanında da yaptığı ve yapacağı çalışmalarla bu konuya eğilmek için yürekten hazırdır. Bu çerçevede bizler de Adana İl Başkanlığı bünyesinde kurulan Eğitim Komisyonu olarak birçok çalışma sürdürmekteyiz. Adana’da Öğrencilerimizin Covid 19 pandemi sürecinde yaşadıkları öğrenim kayıplarını telafi yolunda, Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu “Telafide ben de varım” programını değerlendirdik. Arzu edilen sonuçların olmadığını gördük. 22.05.2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz eğitim çalıştayı ile ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren raporumuzu kitaplaştırarak ülkemizin yaşadığı eğitim sorunlarına katkı olması amacıyla yayınladık” dedi.

“ÖĞRETMENLER ARASINDAKİ AYRIMCILIĞI VE EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİREN ÖMK DÜZENLEMESİ İLE KARŞILAŞTIK”

Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, “Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi ile karşılaştık. Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmamıştır” diye konuştu.

“BİLDİK NUTUKLARI DAHA FAZLA DİNLEMEK İSTEMİYORUZ”

Öğretmen maaşının son 9 yılda gittikçe eridiğini ve yıllardır dile getirdikleri temel taleplerinin karşılanmamış ve kalıcı çözümler üretilmediğinin altını çizen Kurul, “Öğretmeniyle, memuruyla, yardımcı hizmetlisi, idari ve teknik personeliyle bir milyonu aşkın eğitim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları bildik nutukları daha fazla dinlemek istemiyoruz” dedi.

Kurul sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“İnsan, toplum ve doğa fikrini ilerleten bir toplumsal sistemin okulları ya da öğrenme mekânları, sadece okul olarak dört duvarla sınırlandırılamaz. Tüm yaşam alanları, öğrenme alanları olarak inşa edilebilir. İnsanın dünya ile ilişkisinin insanı geliştirici bir niteliğe sahip olması, onun kendini, dünyaya ve diğer insanlara yönelme ve etkileme aşamasında kendisini yaratıcı bir güç olarak görebilmesi ile ilişkilidir. İnsanlığın yeni arayışında yabancılaşma duygusunun aşılması çok önemli olacaktır. Bu nedenle yeni öğrenme alanları, kişinin dünyayı ve kendisini olumlayarak etkin ve verici bir biçimde kabul etmesini sağlamak üzere inşa edilebilir. Bu da özne ile nesnenin birlikte oluşu gerçeğinin fark edilmesi, yani dünyanın bir bütünsellik olarak algılamasını gerektirir.”

“ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ ALANLARINDAKİ SÖZ HAKKINI GASP ETTİLER”

Kurul’dan sonra söz alan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Bugün aynı zamanda, Cumhuriyet tarihinde öğretmenliğe en çok zarar vermiş, onu en çok değersizleştirmiş, açlığa ve itibarsızlığa sürüklemiş olan yöneticilerin öğretmenleri riyakarca övmek için sıraya girdiği bir süreç” diye kaydetti.

Öğretmenlerin çalışma koşullarını ağırlaştırdıklarına vurgu yapan Özbay, “Öğretmenlerin mesleki alanlarındaki söz hakkını gasp ettiler; Anayasal bir hak olan güvenceli istihdamı çiğneyerek kadrolu/sözleşmeli/ücretli diye ayrıştırdılar; yetmedi- öğretmenleri ÖMK denilen garabetle uydurulmuş yeni unvanlarla bölmeye giriştiler; bir teneffüs arasında hazırlanabilecek basitlikte olan bu kanunla öğretmenlerin uzmanlıklarını, diplomalarını, emeklerini, meslekteki kıdemlerini görmezden geldiler” dedi.

“BİZ HAKKIMIZI ARADIĞIMIZDA “TROL” DEYİP, “ÇAPULCU” DEYİP HEDEF GÖSTERDİLER”

Kurul konuşmasına şu şekilde son verdi:

“Öğretmenleri geçinemez, eve boynu bükük sınıfa ise düşünceli biçimde girer hale getirdiler; yaşanabilir bir emeklilik hayalini çaldılar; liyakatsizce atanan yandaş yöneticilerin mobbingleriyle bunalttılar, yine liyakatsiz mülki amirler arasında öğretmen azarlamayı adeta bir geleneğe dönüştürdüler, biz hakkımızı aradığımızda “trol” deyip, “çapulcu” deyip hedef gösterdiler, öğretmenlerin Başöğretmenlerinin kendilerine emanet ettiği öğrencilerine çağdaş, laik ve adil bir eğitim verebilmesini engellediler.”

“ÖĞRETMENLERE SÖZÜMÜZ VAR”

“Öğretmenlere sözümüz var” diyen CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’da, “Tüm öğretmenlerin özlük sorunlarını, ekonomik sorunlarını demokratik sorunlarını öğretmen örgütleri ile tartışarak ilk aktı ay içinde çözeceğiz. İlk adımımız öğretmenlik meslek kanununu çıkartmak olacak. 19 Kasım da yapılan “Sınav” sonuçları Sınava girmeyen ya da giremeyen tüm öğretmenler için olumlu olan sonuçları öğretmenlerimize de verilecek” diyerek sözlerini noktaladı.

“CUMHURİYET HALK PARTİ’Lİ BELEDİYELERİN NELER YAPTIĞINI TÜM TÜRKİYE BİLİYOR”

Panelde kısa bir konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’da

“’Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken Eğitim’ konulu panel ve çalıştaya dikkat çekmek istiyorum. Doç. Dr. Mehmet Karakuş’a, Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul’a, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay’a ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Halk Parti’li Belediyelerin neler yaptığını tüm Türkiye biliyor. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı ve eğitim parasız olmalı” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor