“Almanya’da KOBİ Hareketi Başlıyor’ paneli yapıldı

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası ve Akbank iş birliğinde düzenlenen “Almanya’da KOBİ Hareketi Başlıyor” adlı panel Adana Sanayi Odası’nda yapıldı.
Etkinliğe Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Eski Frankfurt Ticaret Ateşesi Tansu Günendi, Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci, Akbank’ın müdürleri, yetkilileri ve iş dünyasından temsilciler katıldı. Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelde panelistleri ise; Eski Frankfurt Ticaret Ateşesi Tansu GünendiTD-IHK Yönetim Kurulu Üyesi Süreyya İnal, TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu ve Çiğdem Güven Yönetim Danışmanlık Kurucusu Çiğdem Güven oldu.
Açılış konuşmasını yapan Başkan Zeki Kıvanç, Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda uzun yıllara dayanan güçlü bağlar bulunduğunu söyledi.
Almanya, Türkiye’nin hem ihracatında hem ithalatında ilk sıralarda yer aldığının altını çizen Kıvanç, “Ayrıca 3 milyondan fazla Türkiye kökenli Alman vatandaşı Almanya’da yaşıyor. 2022 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı 14.5 Milyar Dolar olarak gerçekleşmiş; Almanya’dan ithalatı 16.2 Milyar Dolar olmuştur. Adana özelinde de Almanya en öndeki ticaret ortaklarımızdan biridir. 2022 yılının 9 aylık verilerine göre 250 Milyon dolara yaklaşan ihracat ve 130 Milyon doları aşan ithalatıyla Almanya Adana dış ticaretinde de önemli bir pay almaktadır” dedi.
Başkan Kıvanç, “Almanya ve ülkemiz arasında 40 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimiz asla yeterli değildir” dedi ve geçmişten gelen siyasi ve ekonomik ilişkilerimizin, 1960 yıllarda Türk işçilerinin Almanya’ya gitmesiyle kurulan kültürel bağlarla olduğunu ifade etti.
“BU ORANLAR ÜLKE EKONOMİSİNDE KOBİ’LERİN YERİ VE ÖNEMİNİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ÇARPICI OLARAK GÖSTERMEKTEDİR”
“Ticaret hacmimizi 100 Milyar dolar seviyelerine çıkarmak için hepimiz önemli görevler düşmektedir. Türkiye’deki tüm işletmelerin yüzde 99.8’ini Kobilerimiz oluşturuyor. Kobilerimiz toplam istihdamın yüzde 77’sini sağlıyor. Bu oranlar ülke ekonomisinde KOBİ’lerin yeri ve öneminin büyüklüğünü çarpıcı olarak göstermektedir” diyen Kıvanç, ülke olarak gelişmek, büyümek istiyorsak; yeni yatırımlar yapmamız, üretmemiz, istihdam sağlamamız ve ürettiklerimizi Almanya gibi ülkelere ihraç etme becerisini göstermemiz gerektiğine sözlerinde yer verdi.
“İHRACAT FİRMALARI GELİŞTİRİR, KURUMSALLAŞTIRIR”
“Bu anlamda Türkiye’nin gelişmesi ve istihdamın artması için KOBİ’lerin büyümesi ve gelişmesi sağlamak çok önemli” diyen Kıvanç, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Özelikle KOBİ’lerimizin ihracata başlaması, büyümesi ve gelişmesi için Almanya’ya çok önemli bir pazar konumunda. Her zaman söylemişimdir. İhracat firmaları geliştirir, kurumsallaştırır. Uluslararası pazarlarda yaşanan yoğun rekabet, ihracatçıları, ürünlerini, pazarın ihtiyaçlarına göre uyarlamak için teşvik eder. Böylece mesleki tecrübe, sektörel bilgi birikimi ve donanım düzeyinde ihracatçı firmalar özelinde önemli gelişmeler görülür. Bu nedenle ihracat yapmak özelikle KOBİ’lerimizin büyümesi için büyük önem taşımaktadır.”
“BİZİM DEĞER VERDİĞİMİZ OLAY BİLİNÇLİ BİR İHRACAT NASIL YAPILIR ONU ANLATMAK”
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu’da, “’Almanya’da Kobi Hareketi Başlıyor’ başlığı altında yola çıktık ve bununla ilgili neler yapabileceğimizi düşündük. Esas önemli olan ve bizim değer verdiğimiz olay bilinçli bir yatırımcı nasıl olunur ve bilinçli bir ihracat nasıl yapılır onu anlatmaktı” dedi be bu panelin asıl amacının da bu olduğunu belirtti.
“VERİLER BİZLERE SİZ ADANALI KOBİ’LER İÇİN İHRACATIN VE ÖZELLİKLE ALMANYA’YA İHRACATIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Konuşmalardan sonra panel ile ilgili bilgilendirme amaçlı konuşma yapan Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci Türkiye’de ihracatın %37’sini KOBİ’lerin yaptığını ve en büyük ihracat pazarlarından birinin de AB olduğunu belirterek şu verilere yer verdi:
“2022 yılı Ekim ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,8 artış ile 21 milyar 298 milyon dolar oldu. Adana ihracatı ise 2022 yılı Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,8 artarak 234 milyon 475 bin dolar olarak gerçekleşti. Ekim 2022’de önceki yılın aynı ayına göre toplam 27 sektör içerisinde 17 sektör ihracatını artırdı. 2 milyar 651 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü lider olurken, onu kimyevi maddeler ve konfeksiyon sektörü takip etti. Ekim 2022’de Adana, Türkiye ihracatı iller sıralamasında 14. sırada yer aldı ve ülke ihracatına katkısı %1,26 oldu. Ekim 2022’de Adana ihracatında %20 pay ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ilk sırada, %19,9 pay ile Tekstil ve Hammaddeleri ikinci sırada ve %11 pay ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri üçüncü sırada yer aldı. 2022 yılı ihracatımıza baktığımızda, ilk 20 ülke arasında ilk sırada Almanya gelmekte. Onu sırasıyla Amerika, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak takip ediyor. Almanya’ya 2022 Ekim sonu itibariyle kümülatif ihracat rakamı 1.000 dolar cinsinden 15.780.292. İlk 20 ülke arasındaki payı ise %8.43. Türkiye’nin Almanya’ya 2022 ekim sonu itibariyle sektörel bazda ihracatına bakacak olursak; 1.000 dolar cinsinden ön planda olan sektörler ise otomotiv, hazır giyim, demir ve demir dışı metaller oldu. En fazla ihracat yapan illerimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep olurken Almanya ihracatında ilk 5 ilimiz İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Manisa’dır. Adana Almanya’ya ihracatta 12. sırada bulunmakta. Ekim 2022’de Adana’nın ülkelere göre ihracatı incelendiğinde; Irak 22.5 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, 18.2 milyon dolar ile Almanya ikinci ve 17.9 milyon dolar ile ABD üçüncü sırada yer almıştır. Bu veriler bizlere siz Adanalı KOBİ’ler için ihracatın ve özellikle Almanya’ya ihracatın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”
Panel Özdeğirmenci’nin konuşmasının ardından başladı.