SOSYAL DEVLET YENİDEN TESİS EDİLMELİ

(HABER MERKEZİ)-Türkiye Yol-İş Sendikası’nın 12.Olağan Genel Kuruna Avrupa ve Dünya ülkelerinden çok sayıda Sendika ve Konfederasyon temsilcileri katıldı.
Türkiye Yol-İş Sendikası’nın 12.Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleşti. Ramazan Ağar’ın tek aday olduğu genel kurulda kullanılan oylarının tamamını alan Ağar, yeniden Genel Başkan seçilirken, yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Genel Kurula Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Karayolları Genel Müdürlüğü yöneticileri, İl Özel İdare Genel Sekreterleri, Türk-İş’e bağlı Sendikaların Genel Başkanları ve Yöneticileri, İNTES Genel Sekreteri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Avrupa ve Dünya Sendika ve Konfederasyonlarından temsilciler de yer aldılar.
AĞAR’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Genel Kurun açılışında konuşan Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, “Neo-liberal politikaların, krizlerin ve kamplaşmaların etkisiyle küresel ekonomik büyüme yavaşlamış, eşitsizlik ve yoksulluk artmış, istihdam azalmış, işçi haklarını geriye götürmeye yönelik girişimler yoğunlaşmıştır. Artan eşitsizlik ve yoksulluk sorunu ekonomi, demokrasi, sosyal uyum, çalışma barışı ve toplumsal barış açısından dünyayı daha güvensiz bir hale getirmiştir. Diğer bir ifadeyle, neo-liberal politikalar insanlara ve ülkelere refah ve mutluluk getirmemiştir. İşte bundandır ki, dünyada işsizlik ve yoksullukla birlikte sosyal huzursuzluklar başlamıştır. Bu durum hayra alamet değildir” dedi.
SOSYAL DEVLET YENİDEN TESİS EDİLMELİ
“İşsizlik ve yoksullukla mücadele etmek için; kamu kurumlarını güçlendirmenin, sosyal güvenlik haklarını, sosyal yardım ve ödeme sistemini yeniden düzenlemenin, sosyal devletin yeniden tesis edilmesinin tam zamanıdır” ifadelerini kullanan Ramazan Ağar, “ Türkiye’de bugüne kadar uygulanan sosyal ve ekonomik politikalarla KİT’lerin özelleştirilmesi sonucunda, serbest piyasanın egemenliği artmıştır. Bu gelişmeler; esnekleşme, güvencesizleşme ve taşeronlaşmayla sonuçlanmıştır.
Böylesine bir tabloda Covid-19 salgınına, enerji ve gıda krizine zayıf bir ekonomiyle yakalanan ülkemizin sorunları katlanarak artmıştır: Üretimin yerini ithalat almıştır. Gelir dağılımı bozulmuştur.
Vergi sistemindeki adaletsizlik sürmektedir. Yüksek enflasyon toplumun tüm kesimlerinin alım gücünü düşürmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle işçi ölümleri artmaktadır. Maalesef, açıklanan “Ekonomi Programları” da çalışanlar için umut vermemektedir” diye konuştu.
ÜRETİMİN YERİNİ İTHALAT ALDI
Türkiye’de bugüne kadar uygulanan sosyal ve ekonomik politikalarla KİT’lerin özelleştirilmesi sonucunda, serbest piyasanın egemenliği artmıştır. Bu gelişmeler; esnekleşme, güvensizleşme ve taşeronlaşmayla sonuçlanmıştır. Böylesine bir tabloda Covid-19 salgınına, enerji ve gıda krizine zayıf bir ekonomiyle yakalanan ülkemizin sorunları katlanarak artmıştır: Üretimin yerini ithalat almıştır. Gelir dağılımı bozulmuştur. Vergi sistemindeki adaletsizlik sürmektedir. Yüksek enflasyon toplumun tüm kesimlerinin alım gücünü düşürmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle işçi ölümleri artmaktadır. Maalesef, açıklanan “Ekonomi Programları” da çalışanlar için umut vermemektedir Programlarda yer alan düzenlemeler, günümüze kadar uygulanan ve çalışanların aleyhine olan düzenlemelerin devamı niteliğini taşımaktadır. Bu düzenlemelere göre; çalışma hayatının daha esnek, daha kuralsız olması, işverenin işçilik maliyetlerinin düşürülmesi söz konusudur.
Bu durum; çalışanların iş güvencesinin, kıdem tazminatı ve emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarının budanması ve ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Burada altını çizerek ifade ediyorum ki:
Kıdem tazminatımıza bugüne kadar kimse dokunamamıştır. Bundan sonra da kim olursa olsun, kim gelirse gelsin.
KİMSE KIDEM TAZMİNATINA DOKUNAMAYACAKTIR.
TÜRK-İŞ Genel Kurulu’nun kararı ve TÜRK-İŞ Yönetiminin kararlılığı kıdem tazminatı konusundaki en büyük teminatımızdır.
YOL-İŞ topluluğumuz; farklı istihdam biçimlerine, adil olmayan ücret uygulamalarına ve taşeron işçiliğine karşı etkin biçimde mücadele etmektedir.
Karayollarında, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nde, İl Özel İdareleri’nde ve KİT’lerde çalışan ancak kapsam dışı bırakılan taşeron işçilerinin kadroya alınması için büyük çaba gösteriyoruz.
Biz bu mücadeleyi verirken, çalışma mevzuatında yapılan tek taraflı değişiklikler ve uygulamalar da işçilerin ve sendikaların aleyhine olmakta, yeni düzenlemelerle yeni sorunlar yaratılmaktadır.
Bu çerçevede; son dönemdeki sorunlar, Covid-19 salgınının başlamasından sonra yürürlüğe giren çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerden kaynaklanmıştır.”
Konuşmalardan sonra seçime geçildi. Genel Kurula katım gösteren tüm delegelerin tamamının oyunu alan Ramazan Ağar, yeniden Türkiye-Yol-İş Sendikası Genel Başkanı seçilirken, yönetim kurulu ise, şu isimlerden oluştu:
Gökhan GEDİKLİ
Genel Sekreter
Yusuf DOĞAN
Genel Mali Sekreter
Mehmet YOLASIĞMAZOĞLU
Genel Teşkilatlandırma Sekreteri
Zeki EKİCİ
Genel Eğitim Sekreteri