Nihat Köse: Çiplendirme süresi uzatılmalı

Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın 2018’de aldığı kararla evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesi için hayvan sahiplerine tanıdığı sürede sona gelindi. 31 Aralık’a kadar çip taktırmayanlara bin 634 TL ceza uygulanacak. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ise ülke genelinde bugüne kadar yalnızca yüzde 25 civarında hayvana çip takıldığını belirterek sürenin bir yıl kadar uzatılması gerektiğini ifade etti.
***
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, evcil hayvanların kimliklendirilmesiyle ilgili sona gelindiğini söyledi ve ekledi;
Çiplendirme süresi uzatılmak zorunda
Haber: Yener EKİNCİ
ADANA (BÖLGE) – Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın 2018’de aldığı kararla evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesi için hayvan sahiplerine tanıdığı sürede sona gelindi. 31 Aralık’a kadar çip taktırmayanlara bin 634 TL ceza uygulanacak. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ise ülke genelinde bugüne kadar yalnızca yüzde 25 civarında hayvana çip takıldığını belirterek sürenin bir yıl kadar uzatılması gerektiğini ifade etti.
YAKLAŞIK 7 MİLYON EVCİL HAYVAN VAR
Mikroçip takılarak evcil kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi kararı 4 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmeliğiyle devreye girdi. Bugüne kadar 525 bin 434 kedi, 379 bin 111 köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 922 bin 545 ev hayvanı mikroçip takılarak kimliklendirildi. Sürenin bitmesine ise bir hafta kaldı. Uygulamanın sona ermesine doğru ise evcil hayvan sahiplerinin talebi de arttı; ancak Türkiye genelinde kedi-köpek olmak üzere 6-7 milyon evcil hayvanın olduğu tahmini üzerine henüz kayıt altına alınmayan milyonlarca sahipli hayvanın olduğu düşünülüyor. Son anda hayvan sahiplerinin mikroçip talebinde bulunması da veterinerlerin mikroçip ve pasaport karnesi tedarik sorununa neden oldu. Çoğu evcil hayvan ve veteriner ise sürenin uzatılması taraftarı.
HENÜZ YÜZDE 25’İ MİKROÇİPLENDİ
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Mikroçiplenen kedi-köpek miktarı ülkemizdeki hayvanların yaklaşık yüzde 25’i kadardır. Geri kalan yüzde 75’lik kısmın bir haftada çiplendirilmesi imkanszıdır. Ülkemizdeki sahipli hayvanların, kedi-köpek olmak üzere 6-7 milyon civarında olduğu düşünülüyor; ama bunlar tahmini rakamlar. O nedenle mikroçiple kayıt sisteminin bir önemi var. Bu sistemle sahipli hayvanların kayıt altına alınması durumunda ne kadar sahipli hayvan olduğu tespit edilebilecek” ifadelerini kullandı.
“KANUN DEĞİŞTİRİLEREK SÜRE UZATILMALI”
Başkan Köse sözlerine şöyle devam etti: “Mikroçip uygulaması düzenleme kanunla yapıldı. Süre uzatılması için kanun değiştirilmesi gerekiyor; ama acilen yapılması gerekiyor. 31 Aralık itibariyle bir sorunla karşılaşacağız gibi görünüyor. Ondan sonra altı aylığa kadar olanlara kadar kayıt edilebilecek; ama altı aydan büyük olanlar için bir sorun yaşanacağı ortada. Kanun değiştirilerek süre uzatılmalı, en az bir sene uzatılmalı! Çünkü henüz bu uygulamadan haberi olmayan vatandaşlar bile olabilir bu konuyla ilgili. Bilgilendirilmesi için bu sürenin uzatılmasının önemi var.”
TAKTIRMAYANA 3 BİN LİRAYA KADAR CEZA
Köse, mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerini uyararak, “Bu süre içerisinde tespit edilirse mikroçipi taktırmayanlar için 3 bin lira gibi bir ceza bekliyor; ancak hayvanların tedavisi için bir sorun olacağını düşünmüyorum. Ayrı bir sistem üzerinden tedavi devam edilir. Bu konuda bir kafa karışıklığı var. Veteriner hekimler hastalarını her hâlükârda tedavi etmek zorundalar. Ne hastaların hakkı elinden alınabilir ne de veteriner hekimlerin hastalarına bakmakla ilgili bir sınırlandırma getirilir. Türk Veteriner Hekimler Birliği, odalarla da istişare yaparak kimliklendirme süresinin bir yıl daha uzatılması için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulundu. Olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz’’ dedi.