ÇİĞDEM AKÇA, İL BAŞKANLIĞI YARIŞINDA BEN DE VARIM DEDİ

İyi Parti Adana İl Başkan Adayı Çiğdem Akça, adaylığını açıkladı. Açıklamaya İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu, İyi Parti Yüreğir İlçe Başkanı Çağlar Kürkçüoğlu ve birçok partili katıldı.

HABER: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-İyi Partili Çiğdem Akça İyi Parti Adana İl Başkanlığına adaylığını resmi olarak açıkladı. İyi Parti İl Binasında yaptığı konuşmada Akça, “Kadınların siyasetteki durumu, aslında bir demokrasi sorunudur” dedi ve siyasette daha çok kadın görmek istediğinin altını çizdi.

Bugünün kendi için duygusal anlamda da çok önemli bir gün olduğunu söyleyen Akça, “33 yaşında siyasete girdim. Şu an 55 yaşındayım. 55 yaşında bir kadın olarak tamamen erkeklerin alanı haline gelmiş, kadın adaylara hayretle bakılan bir göreve, hiçbir hesap peşinde olmadan adayım. 3 dönem Milletvekili adayı olmuş, adı resmi gazetede ve oy pusulasında yazan bir kadın olarak; siyasette gerek görev, gerek adaylık hususunda tecrübe ve deneyim sahibiyim. Ancak aynı zamanda bu kadar donanım bilgi ve tecrübeye rağmen, son yerel seçimde Millet İttifakı’nda Seyhan meclis üyeliğine aday olmuş ve 32. sırada ancak yer alabilmiş bir kadınım” dedi.

“Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi meselesidir” diyen Akça, demokrasinin temel unsurlarından olan eşit temsil ve katılımın kadınlar açısından yaşama geçirilememesi, bir kadın erkek eşitsizliği sorunu olmasının ötesinde aynı zamanda bir demokrasi sorunu olduğunun vurgusunu yaptı.

“KADINSIZ DEMOKRASİ DOĞAL KARŞILANMAKTADIR”

Akça, “Ancak, demokrasi tüm siyasal tartışmaların odak noktasını oluşturduğu halde, kadınların eksik temsili konusunda göz ardı edilmektedir. Kadınsız demokrasi doğal karşılanmaktadır. Her ne kadar eksik temsilin nedenlerini “kadınların siyasete ilgisizliği, toplumsal ve kültürel yapı, siyasal sistem ve partilerin yapısı, eğitim ve ekonomi” gibi belli başlıklar altında toplamak mümkündür. Bu düşünce ve nedenler yıkılmalıdır. Bütün bunların temelini tarih boyunca süregelen erkek egemen bakış açısı oluşturmaktadır” dedi ve kadının siyasal yaşamda yer almasının önündeki engelleri tek tek açıkladı.

“KADININ SİYASETTE EKSİK TEMSİLİ “KADIN SORUNU” OLMAKTAN ÖTE BİR DEMOKRASİ SORUNU OLARAK KARŞIMIZDA DURMAKTADIR”

Ancak, kadının eğitimli ve ekonomik bağımsızlığı olmasının siyasal yaşama katılabilmesi için yeterli olmadığının da altını çizen Akça, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ülkemizde kadınların siyasal yaşamda yer alamamaları, siyasette cinsiyet ayrımcılığının kökleşerek kısır döngü halinde devam etmesine ve gerçek demokrasinin yaşama geçirilememesine yol açmaktadır. Bu bakımdan, seçim sistemimizin temel ilkesi olan Anayasa’nın 68. Maddesi “Temsilde Adalet” yaşama geçirilememiş olmaktadır. Kadının siyasette eksik temsili “kadın sorunu” olmaktan öte bir demokrasi sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Biz genel başkanı kadın olan İYİ Parti olarak; il, ilçe başkanlıkları, milletvekilliği ve meclis üyeliklerinde kadın sayımızı % 50 oranına getirmeli ve tüm Türkiye’ye kadının siyasette değer ve yer bulduğu partinin İyi Parti olduğunu göstermeliyiz. Seçimde adaylık listemde kadınlara en az % 40 oranında yer verecek, seçilmem durumunda da Adana da eşitlik konusunda her türlü mücadeleyi vereceğim. Sözde değil özde kadın yönetici ve adaylarla yürüyecek, Adana’da eşitliği sağlayacağım.

İl Başkan Adayı Akça, konuşmasını Cahit Külebi’nin ‘Atatürk Kurtuluş Savaşında’ Oratoryosundan bir dörtlükle bitirdi:

Davranı da deli gönül davranı,

Kemalpaşa dinlemiyor fermanı,

Anası, bacısı, kızı, kınanı,

Bizim gibi millet görülmemiştir.

Akça’dan sonra söz alan Göktürk Boyvadaoğlu ve Çağlar  Kürkçüoğlu’da bu yolda Akça’nın arkasında durarak destek olacaklarını belirtti. Boyvadaoğlu, “Yolunuz açık olsun. Benim diyeceğim çok da bir şey yok. Gerisini partililer söyleyecek ve adaylarını seçecekler” diyerek konuşmasını bitirdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor