‘BASININ ÖZGÜR OLACAĞINA OLAN İNANCIMIZ HERGÜN ZEDELENİYOR’
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin (ÇGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında düzenlediği etkinlikte birçok gazeteci yer aldı. Atatürk Parkı’nda çelenk koyma ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Sanatçılar Parkı’na geçen gazeteciler, burada meşale yaktıktan sonra etkinliğe son verdi.
HABER: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği etkinlik Atatürk Parkı’nda başladı ve Sanatçılar Parkı’nda son buldu. Atatürk heykeli önüne çelenk koyan ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve gazeteciler, sonrasında Sanatçılar Parkı’nda meşale yakarak etkinliği bitirdi. Etkinlikte konuşma yapan Başkan Esendemir, “10 Ocak, karın tokluğuna ve insanca yaşam koşullarından uzak çalışan ya da sırf düşüncelerinden dolayı adliye koridorlarında yazdıklarını savunmak zorunda bırakılan gazetecilerin utanç günü haline getirildi” vurgusu yaptı.
Cumhuriyet’in 100. yılını kutlarken basını daha özgür hayal ettiklerini ve demokrasi geliştikçe, basın özgürlüğü konusundaki sıkıntıların da ortadan kalkacağına inandıklarını dile getiren Esendemir, “Ama bu inancımız her geçen gün zedelendi” diye belirtti.
“BÖYLE BİR ORTAMDA 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ NASIL KUTLAYACAĞIZ?”
Başkan Esendemir, “Bir yanda hakları elinden alınıp ekonomik kriz içinde boğulan gazeteler, bir yanda karın tokluğuna mahkûm edilen gazeteciler ve bir yanda yazısından ya da konuşmasından dolayı ceza alan medya emekçileri var. Karın tokluğuna çalışanların bayramı olamaz. Böyle bir ortamda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü nasıl kutlayacağız?” dedi ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun girişimleriyle özellikle yerel basının kalkınması adına birçok kolaylığın sağlandığını ama bunların da yetersiz kaldığını söyledi.
“SIRF DÜŞÜNCELERİNDEN DOLAYI MAHKÛM OLANLARIN SALIVERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
“Daha çoğu yapılmalıydı” cümlesine konuşmasında yer veren Başkan Esendemir, konuşmasını şöyle bitirdi:
“Çünkü bir ülkede ‘ileri demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları’ standartlarına ulaşılmasının tek yolu özgür basındır. Okuyucuya doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı ancak özgür basınla sağlanabilir. Basının toplumsal hayattaki etkinliği ne kadar güçlü olursa demokrasi de o kadar köklü hale gelir. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize kazandırdığı güçlü cumhuriyetimiz ile yeni bir yüzyıla girerken, emeği ve alın teriyle çalışan basın emekçilerinin daha özgür bir ortama kavuşmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını ve sırf düşüncelerinden dolayı mahkûm olanların salıverilmesini istiyoruz. Bu yönüyle, yetki makamında oturanların verdikleri kararları yeniden gözden geçirmelerini diliyoruz.”
Başkan Esendemir’in konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmet Yüksel ve Baro Başkan Yardımcısı Av.Miyesser Ersalan Önenli ile kadın gazeteciler özgürlük meşalesini yaktı. Meşalenin yakılmasının ardından etkinlik son buldu.