KİTAP FUARINDA SAHAF STANTINA YOĞUN İLGİ

Bu sene 15.’si düzenlenen Tüyap Kitap Fuarı geçtiğimiz hafta sonu itibariyle son buldu. Birçok yayınevinin katıldığı fuarda en çok ilgi gören stantlardan biri de fuarda tek başına yer alan sahaf standı oldu. Stantta bulunan nostaljik ürünler insanları adeta tarihte geriye doğru yolculuğa çıkarttı. Sahaf standı sahibi Murat Baykızı: “Fuarda bulunan tek sahaf biz olduğumuz için insanlara daha eğlenceli geliyoruz. Farklıyız ve bu insanların ilgisini çekiyor”

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Adana Tüyap Kitap Fuarı’nda bulunan tek sahaf olan standa ziyaretçiler tarafından ilgi yoğun oldu. Rengarenk tarihi pulların, kartpostalların, plakların, tarih kokan kitapların, ülkemizin eski paralarının bulunduğu stant, fuara katılanların ilgisini çekti. 20 yıl kadar bir süredir sahaf olduğunu ve son 2 yıldır da Adana’da düzenlenen kitap fuarına İstanbul’dan katılım gösterdiğini dile getiren stant sahibi Murat Baykızı, bu standın diğer stantlar göre değişik göründüğü için insanları kendisine çektiğini söyledi.

“iki senedir Adana’daki fuara katılım sağlıyorum”

Baykızı, “Biz geçen sene de buradaydık. Geçen sene gerek insanların ilgisinden gerekse satışlardan memnun olmadığımız için bu sene de fuara katılım göstermek istedik. Üst üste iki senedir Adana’daki fuara katılım sağlıyorum. Onun dışında diğer illerde olan fuarlarda ya da diğer illerde olan sahaflar festivallerinde yer alıyorum. Hatta bazen sahaflar festivalini bizzat bizim de organize ettiğimiz oluyor” diye belirtti.

“ADANA’DA FUARIN REKLAMININ YAPILMASI BENCE ÇOK AZ”

Diğer şehirlerdeki fuarlarla kıyaslandığında Adana’da sahafa olan ilginin hiç fena olmadığını söyleyen Baykızı, “İnsanların ilgisi güzel. Fakat bence Adana ile ilgili bir sıkıntı var. O da reklamın çok az olması” diye de ekledi.

FUARDA EN YOĞUN İLGİ PARALARA EN AZ İLGİ DE PLAKLARA OLDU

“Şu an halk en çok tedavülden kalkmış eski paralara ilgi gösteriyor. Şimdi kullandıklarımızın dışında bizim dedelerimizin kullandığı paralar doğal olarak görünüş olarak hem büyüklerin hem de çocukların ilgisini çekiyor” diyen Baykızı, en çok ilginin paralara olduğunu belirtirken en az ilginin de plaklara olduğuna sözlerinde yer verdi.

“PLAK ALIYORSAN PİKAP DA ALMAN GEREKİYOR”

Bu durumun nedenini Baykızı, şu şekilde açıkladı:

“Yani insanlar bakıyor ama çok fazla alan olmuyor. Çünkü plak para ya da kartpostal gibi tek başına var olan bir ürün değil. Plak alıyorsan pikap da alman gerekiyor. Ya da evinde bulunması gerekiyor. Yoksa bir işe yaramıyor. Biraz da gerçekten ilginiz olması lazım. Onun dışında gerçekten iyi korunması gereken narin ürünlerdir. Nasıl koruyacağını da bilmen gerekir. Atıyorum posta pullarından 3 tane alıp koleksiyon yapıp gidiyorsun. Ama plak o kadar basit bir şey değil. Gerçek anlamda bilgi ister. O yüzden maalesef en az ilgi plaklara.”

“FARKLIYIZ VE BU İNSANLARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR”

“Fuarda bulunan tek sahaf biz olduğumuz için insanlara daha eğlenceli geliyoruz. Çünkü diğer stantlar görünüş olarak neredeyse birbirinin aynısı. Standart bir sunumları ve sattığı ürünleri var. Onlar standart bir şekilde sunarken biz ürünlerimizi sağa sola asıyoruz, süslüyoruz ve nostaljik ürünlerimizden çok da keyifli ve eğlenceli bir şey çıkartıyoruz” diyen Baykızı, buraya koydukları eski dergilerin, kartpostalların, paraların hiçbir stantta olmadığını vurguladı. Baykızı, “Farklıyız ve bu insanların ilgisini çekiyor” cümlesine de konuşmasında yer verdi.

“ADANA’DA SAHAFLAR İÇİN FARKLI EKSTRA BİR ŞEY YAPILABİLİR”

Adana’da düzenlenen kitap fuarında daha fazla sahaf olmasına ihtiyaç olup olmadığını sorduğumuzda Sahaf Murat Baykızı, şu yanıtı verdi:

“Bu fuarın daha fazla sahafı kaldıracağını düşünmüyorum. Çünkü çok fazla sahaf olursa sıradanlaşır, bölünür ve zamanla bir gelen bir daha gelmez. Buradaki fuar için yapılması mümkün değil. Ama belki Adana’da sahaflar için farklı ekstra bir şey yapılabilir. Hem bizim için hem de insanlara keyifli gelebilmesi açısından yapılabilecek en güzel şey bu. Çünkü her sahafta farklı bir nostaljik ürün vardır. Ve siz bir sahaf festivali yaptığınız zaman daha geniş kapsamlı olacağı için herkes elindeki farklı ürünleri sunar. Bütün bu başkalaşımlar bir araya geldiğinde ortaya daha keyifli bir şey çıkartır. Ayrıca bu tür bir etkinlik genelde belediyenin yaptığı bir etkinlik olur. Ve bu bizim için çok daha iyi olur. Çünkü ürünleri getirmesi götürmesi ve alan kirası ile birlikte gerçekten çok fazla maddi kaybımız bulunuyor. Açıkçası fuar içinde daha fazla olmasına da çok fazla gerek yok ve dediğim gibi bu fuar potansiyel olarak bunu kaldırmaz.”

Baykızı, eğer koşullar uygun olursa Adana’da düzenlenen diğer fuarlara da katılım göstereceğini belirtti ve konuşmasını noktaladı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor