‘ÜRETİME GÖNÜL VERENLER’E ÖDÜLLERİ VERİLDİ

“Tarımın Yeni Yüzyılı Üretime Gönül Verenler” ödül töreni Adana’da yapıldı. Törene Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de katıldı. Ödül töreninden önce Türkiye Yüzyılı Tarım Stratejileri başlıklı bir oturum gerçekleştirildi. Kirişçi, “Adana Türkiye’nin su rezervinin yüzed 11’ini 2 nehirde barındırıyor. Her şehir Adana gibi şanslı değil” dedi.
HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-Salı günü Adana’da gerçekleştirilen “Tarımın Yeni Yüzyılı Üretime Gönül Verenler” ödül töreni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımı ile gerçekleşti. Ödül törenine Bakan Kirişci’nin yanı sıra; Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Ak Parti İl Başkanı, Adana milletvekilleri ve daha birçok kişi katıldı. Törenden önce Türkiye Yüzyılı Tarım Stratejileri oturumu yapıldı.
‘TARIMIN BAŞKENTİ ADANA’ VURGUSU YAPILDI
Açılış konuşmasını Mehmet Uluğtürkan yaptı. Uluğtürkan:
“Bu ödül törenine özellikle şehir dışından gelen ve bu ödülü almaya hak kazanan misafirlere hoşgeldiniz diyerek söze başlamak istiyorum. Bizler Adanalılar olarak misafirperveriz. Sizlerle Adana’da buluşmamızı sağlayan sayın bakanıma çok teşekkür ediyorum. İstanbul’da bir toplantıda bana ‘Çok güzel işler çıkaran var ve bu arkadaşlarımızı Türkiye medyasının en eski isimleriyle başkentte buluşturalım. Bu organizasyonu da sen yap’ dedi. Sayın bakanım ‘Ben Ankaralı değilim’ dedim. Bana ‘Ben başkent derken tarımın başkentinde yap demek istedim’ dedi. Dolayısıyla bizzat T.C. Tarım ve Orman Bakanı tarafından tescillenmiş bir başkentimiz var” dedi ve “Bundan sonra Adana’ya hayırlı olsun diyorum” cümlesini de ekleyerek konuşmasını sonlandırdı.
“TARIM VARSA HAYAT VAR, YOKSA HAYAT YOKTUR”
Uluğtürkan’dan sonra konuşma yapan Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, konuşmasını şu şekilde yaptı:
“Sayın bakan göreve geldiğinden beri biz gazeteciler olarak yakından izliyoruz. Toplantılarda ‘su’ diyoruz ‘suyla ilgili projelerimiz var diyor’, gençler diyoruz ‘gençlerle ilgili projelerimiz var’ diyor. Yani biz diyoruz ki tarım varsa hayat var, yoksa hayat yoktur. Bunun önemini pandemide çok iyi kavradık ve böyle bir tarım bakanıyla birlikte hayatımızın daha da kolaylaşacağını düşünüyorum.”
“2022 İTİBARİYLE TARIM SEKTÖRÜNE VE ÜRETİCİLERE 40.4 MİLYAR LİRA DESTEK VERDİK”
Tarımın stratejik bir sektör ve aynı zamanda gıda konusunun ülkenin milli güvenlik meselesi olduğunu söyleyen Kirişci, tarım stratejilerine dair şöyle bir değerlendirmede bulundu:
“2022 itibariyle tarım sektörüne ve üreticilere 40.4 milyar lira destek verdik. Bu destekler sadece maddi olanlar. Bunların içinde arpa, buğday ve sıfır faizli kredi destekleri dahil değil. Yıl sonu tahminlerine göre 2002 yılında 98 bin ton olan bitkisel üretimin tüm zamanların rekoru olarak 128.6 milyon tona çıkması bekleniyor. 11 ay boyunca 28.8 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Bunun 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor”
“1 OCAK’TAN İTİBAREN TARIMCEBİMDE MOBİL UYGULAMASINI KIYMETLİ ÇİFTÇİLERİMİZİN HİZMETİNE SUNDUK”
Bakan Kirişci, Türkiye’nin ithal eden değil ihraç eden bir ülke olduğunun ve 91 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız olduğunun altını çizerek devamında şunları aktardı:
“Bu yıl Mart ayında 1 milyon 152 bin çiftçimize ödenmesi gereken 8,6 milyar TL mazot ve gübre desteğimizi, 2022 Kasım itibarıyla ayni olarak kullandırmaya başladık. Mazot ve gübre desteklemeleri, bundan sonra her yıl bu takvim çerçevesinde, yani çiftçimizin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu; ekim döneminde ayni olarak kullanılacak. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi miktarını 200 bin TL’ye çıkardık. 1 Ocak’tan itibaren de TarımCebimde mobil uygulamasını kıymetli çiftçilerimizin hizmetine sunduk. ‘Gelecek Tarımda, Tarım Cebimde’ diyerek hizmete aldığımız uygulama, üretim planlamasının en önemli araçlarından biri olacaktır. Ayrıca bu uygulama sadece çiftçilerin değil tüm vatandaşların kullanması gereken bir uygulamadır. Örneğin kurbanlık koyun alacak olan vatandaş, hayvanın küpe numarasını uygulamaya girerek onun sağlık durumu, geçmişi, aşıları hakkında bilgi alabilecekler”
“SU ÜRÜNLERİ TDİOSB İLE ADANA’NIN BU ALANDAKİ ÜRETİMİ YÜZDE 12,7’LİK ARTIŞI YAKALAYACAKTIR”
“Faaliyete geçtiğinde, 60 bin ton ilave üretim sağlayacak Su Ürünleri TDİOSB ile Adana’nın bu alandaki üretimi yüzde 12,7’lik artışı yakalayacaktır. 2,2 milyar tutar yatırımı ile 3 bin kişiye istihdam sağlayacak proje ile bölgenin enerji ihtiyacı, saha içerisinde planlanan güneş enerjisinden karşılanacaktır” diyen Kirişci, kesinleşen alanın genişleme alanı ile birlikte 4 bin dekara ulaşacağını Karataş Tarıma Dayalı Sera OSB’si tamamlandığında, Türkiye’nin en büyük sera kümelenmesi olacağını kaydetti.
“BİRLİKTE ‘SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ’ BAŞLATTIK”
Kirişci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte ‘Su Verimliliği Seferberliği’ başlattık. Bu kapsamda, ülke çapında düzenlenecek etkinliklerle ‘Suda Sıfır İsraf’ temasıyla tüm canlılar için hayati önemde olan suya dikkat çekeceğiz. Biz mutlak suretle ekim, dikim öncesi izin alma mecburiyeti getireceğiz. Üreticiye ‘su bu, iklim bu, ekosistemiyle burada üretmen gereken bu’ diyeceğiz. İnat etti ‘ben istediğimi üreteceğim’ dedi. Tabii ki bunun cezası olacak tarımsal teşviklerden yararlandırmamak gibi uygulamalarımız olacak. Ama Türkiye netice itibariyle ihtiyacı olanları üretmek durumunda kalacak. İktidar olduğumuzda 2002 yılında kişi başına düşen arazi miktarı 4 dekardı bugün 2.8 dekar. 2050 yılında nüfusumuzun 110 milyon olacağı söyleniyor. O nüfusu da dikkate aldığınızda bizim ülkede kişi başına düşen arazi miktarı 1.7 dekar. Tarım bu topraklarda yapılacağına göre bizim bu toprakları korumamız gerektiğine göre artık dünya suyu konuşuyor. Biz su zengini değiliz. Her şehir Adana gibi şanslı değil. Adana Türkiye’nin su rezervinin yüzde 11’ini 2 nehirde barındırıyor. Tüm Türkiye’yi düşünmek zorundayız.
“ÇİFTÇİMİZ EVİNDE OTURACAK TARLASINDAKİ SULAMA SİSTEMİNE CEP TELEFONUNDAKİ MOBİL UYGULAMADAN MÜDAHİL OLACAK”
Hem bu yıl hem de önümüzdeki yıllarda sulanan alan miktarlarının hepimizi çok mutlu edeceğine dikkat çeken Bakan Kirişci, “Ve teknoloji olarak da yapay zekayı kullanan bir teknoloji olacak. Çiftçimiz evinde oturacak tarlasındaki sulama sistemine elindeki cep telefonundaki mobil uygulamadan müdahil olacak. Gerekirse kendi kendine sulama sistemi yağmur var diye sulamayı kesiyor olacak. Bunlarında artık mümkün olduğu bir sistemi Adana bu konuda örnek olsun diye İmamoğlu’nda bu çalışmayı başlattık. İnşallah buna hız vereceğiz” dedi.
BAKAN KİRİŞCİ’DEN KUR’AN-I KERİM’İN YAKILMASINA TEPKİ
Oturumu başlatan ve konuşma yapan Bakan Kirişci, İsveç’de, Kur’an-ı Kerim’in yakılmasıyla da ilgili tepki gösterdi. Buna izin vermesinin hem ikiyüzlülük hem de nefret suçu olduğunu söyleyen Bakan Kirişci, bu davranışı yapanları ve buna göz yumanları lanetledi.