SARIÇAM’DA HASAR ALMAYAN BİNA KALMADI

Kahramanmaraş merkezli depremde etkilenen 10 il arasında yer alan Adana’da da yıkım büyük oldu. Adana’nın hemen her ilçesinde hissedilen ve büyük kayıplara yol açan depremde Sarıçam ilçesi de oldukça kötü etkilendi. Depremin büyüklüğü bir yana sağlam yapılmayan, inşaat halinde olan binalarda bile çatlaklar oluştuğu görüldü. Neredeyse tek sağlam binanın bile kalmadığı Sarıçam’da evleri büyük hasar alan vatandaşlar ile konuştuk. Konuştuğumuz vatandaşlar, “Bizi öldüren deprem ya da binalar değil, bizi öldüren mühendisler” diye konuştular.

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Adana’nın Sarıçam ilçesinde yıkılan bina olmamasına rağmen neredeyse tüm binalar hasar aldı. Hasarlar sonucu evlerine giremeyen ev sahipleri, deprem sonrasında çadırlarda ya da toplanma yerlerinde konaklamaya başladı.

SARIÇAM’DAKİ YENİ BİNALARIN NEREDEYSE HEPSİ HASARLI

Sarıçam’da büyük hasar alan binalardan birinde yaşayan ev sahibi konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bizim binamız daha 2 yıllık bir bina. 21 Şubat’ta 3. yılına girecekti, daha 3 yıl bile olmamıştı. Çok yeni olmasına rağmen çok büyük hasar aldı. Çok büyük çatlaklar var. Bu kadarını beklemiyorduk, kullanılmaz durumda desek yeridir. Çok sallandı, sarsıntıda duvarlar hep döküldü ve çatlamalar oldu. 2. depremde de fayanslarda hasarlar oluşmaya başladı. Kapı sıkıştı, çıkmakta zorlandık.

“HASAR TESPİTİ İÇİN UZMANLARI BEKLİYORUZ”

Korkudan evlere eşya almak için bile giremediklerini ifade eden ev sahipleri, “Evdeki hasarı tespit etmesi için saatlerdir uzmanları bekliyoruz. Artık yıkacaklar mı bilemiyorum ne karar alırlar. Ama şu an ev kesinlikle içine girip yaşanacak durumda değil binalar. Bütün deprem boyunca dışarıdaydık. Barınacak, gidecek yerimiz yok. İçeriye giremiyoruz, çadırlar da çok soğuk. Neyse ki sağlıkocağı ve okullar depremzedeler için açıldı. Oralar en azından daha sıcak oluyor” dedi.

MÜHENDİS YAPTI, DEPREM YIKTI

Müteahhit, mühendis yaptı gitti. Bina resmen yavaş yavaş en ufak sarsıntıda bile dökülüyor. İlk sarsıntıda bir tarafı hasar almıştı. Ama ikinci depremde hasar almayan yeri kalmadı. Çadırda kalıyoruz çoğumuz. Ama çadırda da büyük sorunlar yaşıyoruz. Yemeğimiz neyseki geliyor aç kalmıyoruz. Belediyeler, yetkililer o yönden bizi mağdur etmiyorlar. Ama çadır hem çok soğuk oluyor hem de tuvalet yok. Battaniye sorunu var. Bu soğukta burada hepimiz bekliyoruz” diyen Sarıçam sakinleri, sadece bir binanın da değil buradaki her ev ve apartmanın hasar aldığını, kimsenin evine gidemediğini bildirdi. Deprem gününden beri sokakta ve çadırlarda yaşayan depremzedeler, sığınabilecekleri deprem bölgesinden uzak bir yer tahsil edilmesini temenni ediyor.

“BİZİ ÖLDÜREN BİNA YA DA BETON DEĞİL, BİZİ ÖLDÜREN MÜHENDİSLER”

Osmangazi Mahallesi tarafında yıkılma tehlikesi altında olan bir binada yaşayan ev sahibi de depremle ilgili şunları söyledi:

“Bizi öldüren deprem, bina ya da beton değil, bizi öldüren mühendisler. Bu bina daha 10 yıllık bile değil. 6 yıllık bir bina burası. Bizim binamız yıkılmadı ama yaşanabilecek durumda da değil. Ha yıkılmış ha yaşanamayacak duruma gelmiş, iki türlü de insanlar evsiz kaldı. Yaparken her şeyinden çalar, insan canını düşünmezlerse şu an düştüğümüz durum zaten kaçınılmaz olur. Yaptıkları resmen vicdansızlık ve bu yüzden yargılanmaları gerek ki bir daha yapamasınlar. Çimentodan, kireçten, demirden kaçmışlar. Gelip görsünler yaptıkları yeri. Bir cephenin her yeri çatlamış. Evlerin içi ayrı dışı ayrı kötü. İçerisinde de birleşme yerlerinin neredeyse hepsi çatlamış durumda, çok riskli. Hasar tespiti için gelip bakacaklar ama sağlamlaştırma yapsalar bile kim, ne kadar güvenip burada oturabilir bilemem.

İNŞAAT HALİNDE, HALEN BİTMEMİŞ DURUMDA OLAN BİNALAR ŞAĞLAM YAPILMADIĞINDAN HASAR ALDI

Sarıçam bölgesinde hala inşaatı bitmeyen ve tamamlanmayan birçok bina var. Bu binaların bazılarının da deprem sonrasında hasar aldığı görüldü. Depremin şiddeti bir yana sağlam yapılmadığı için de hasar alan binalar, henüz yapılmadan yıkıldı. İnşaat halindeyken bile bu kadar büyük hasar alan binalar, insanları daha da korkuttu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor