KESK’TEN DEPREM AÇIKLAMASI

Kesk depremden etkilenen 3 il için Adana-Osmaniye-Hatay Kriz Masası Deprem Gözlem ve Değerlendirme Raporu açıklaması yaptı.
HABER: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-Kesk Adana-Osmaniye-Hatay Kriz Masası Deprem Gözlem ve Değerlendirme Raporu açıklaması yaptı. Açıklamayı KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Döne Gevher, ve Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan yaptı.
“6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük deprem ülkemizde 10 ilde ve Suriye’de büyük bir yıkıma ve can kaybına neden olmuştur. Öncelikle deprem nedeniyle yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ve Suriye halklarının yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz” diyen Gevher ve Özkan, “Yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı bir bölgeyi etkileyen ve ağır bir yıkıma neden olan böylesine büyük bir felaket, başta depremden doğrudan etkilenen şehirlerimiz olmak üzere, tüm Türkiye’yi tarifi mümkün olmayacak kadar derin bir acıyla yüz yüze bırakmıştır. Aradan geçen 100 saati aşkın zamana rağmen binlerce vatandaşımız halen enkaz altından kurtarılmayı, yüz binlerce depremzede ise çadır, battaniye, su, gıda gibi yaşamsal ihtiyaçlara kavuşmayı bekliyor” dedi.
“10 İLİN TAMAMINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE HEYETLER OLUŞTURULARAK İNCELEMELER BAŞLATILMIŞTIR”
Gevher ve Özkan, “Depremin duyulmasının hemen ardından KESK ve bağlı sendikalarımız tarafından merkezi ve yerel düzeyde kriz masaları oluşturulmuştur. Bir taraftan ülke çapında deprem bölgesine yapılacak yardımlar koordine edilirken, diğer taraftan depremden etkilenen 10 ilin tamamını kapsayacak şekilde heyetler oluşturularak incelemeler başlatılmıştır” dedi ve konuşmasını şu şekilde devam ettirdi:
“Depremin ikinci günü Adana’da acil kriz masası kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. KESK heyeti ilk olarak Adana’da enkaz alanları ziyaret edilmiş, depremde yaşanan yıkım ile ilgili bilgi alınmıştır. Üçüncü gün Adana’da oluşturulan kriz masası yöneticileriyle birlikte Hatay ve Samandağ’a gidilmiş ve gıda maddeleri başta olmak üzere su ve çocuk bezi yardımları depremzedelere ulaştırılmıştır. Hatay’da yaptığımız tespitlere göre binaların yüzde sekseni enkaz ve ağır hasarlı durumdadır.”
“OSMANİYE’DE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞME VE TESPİTLERE GÖRE ÇOK SAYIDA BİNANIN YIKILMIŞ OLDUĞU GÖZLEMLENMİŞTİR”
Depremden etkilenen alanın büyüklüğü nedeniyle kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığını dile getiren Gevher ve Özkan, heyetlerinin dördüncü gün depremden ağır etkilenen bir başka yerleşim yeri olan İskenderun’a geçtiğinin altını çizdi. İskenderun’da da çok sayıda yerde henüz müdahale edilmeyen enkazın olduğunu gözlemlediklerini belirten Gavher ve Özkan konuşmayı şu şekilde sürdürdü:
“İskenderun denize yakın kara tabanının çökmesinden kaynaklı denizin şehir merkezine doğru kaydığı gözlemlenmiştir. İskenderun’un ardından heyetimiz Osmaniye’ye geçmiştir. Osmaniye’de yaptığımız görüşme ve tespitlere göre çok sayıda binanın yıkılmış olduğu gözlemlenmiştir. İlde elektrik, su konusunda bir sıkıntı yaşanmazken ağır hasar nedeniyle evlere girilememektedir. Şehirde çok sayıda ağır hasarlı bina olduğu gözlenmiştir. Bölgedeki KESK şubeler platformları ile yaptığımız görüşmelerde yıkılan binaların altında binlerce insanın olduğu söylenmiştir. Ülkenin dört bir yanından gelen yardımların dağıtılması, çadırların kurulması ve sürecin sağlıklı işlemesi için şube yürütmeleriyle ve üyelerimizle toplantılar yapılmış, talepleri imkânlarımız ölçüsünde karşılanmaya çalışılmıştır. KESK heyeti olarak bulunduğumuz bölgede devlet kurumlarından çok belediyelerin olduğunu, halkın kendi imkânları ile arama ve kurtarma çalışmalarına katıldığını söylemek mümkündür.
“KAMU BİNALARININ VE HASTANELER KULLANILABİLMEKTEDİR”
Tüm deprem bölgeleri hakkında bilgiler veren KESK yetkilileri, Adana hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:
“Arama kurtarma çalışmaları ilk günden başlayarak uzman, gönüllü ve depremzedelerce yürütülmüştür. 2. günden itibaren arama kurtarma çalışmaları tam anlamı ile bu konuda uzman ekiplerce yürütülmeye başlamıştır. Şu an için tüm yıkıklarda arama, kurtarma ve hayatın kaybedenlerin çıkarılmasına yönelik faaliyetler sürdürülmekte olup ciddi bir sorun yaşanmamaktadır. Hasar tespit çalışmaları başlamış olsa da hali hazırda insanlarımız kapalı alanlara güvenlik sebebi ile girmekten çekinmektedir. Kamu binalarının ve hastaneler kullanılabilmektedir. Barınma ihtiyacı pazar yeri vb. açık alanlarda ve araç içlerinde karşılanmaktadır. Havaalanı çalışmakta, tren seferleri kısıtlı da olsa gerçekleştirilmekte, karayolu ile ulaşımda bazı noktalarda sorunlar olmakla birlikte her iki yönde de gerçekleşmektedir. Elektrik, su, internet, telefon ve doğalgaz altyapısı ikinci gün itibari ile göçüklerin yoğun olduğu bölgeler dışında çalışmaktadır. İşletme ve işyerlerinin birçoğu açıktır. Akaryakıt satışında ilk gün dışında sorun yoktur. Kentte kurulmuş olan kriz masası mevcut olup gönüllüler, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, belediyeler, siyasi partiler kısacası örgütlü tüm kurum ve kuruluşlar ile katılımcı, demokratik ve şeffaf bir süreç yürütülerek kriz merkezi genişletilmelidir.