Konteyner ve prefabrik ev hakkında her şey

Afet sonrası sosyal konutlar olarak ihtiyacı karşılayan konteyner ve prefabrik evler, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yeniden gündeme geldi. Mağduriyetler hızla giderilerek, depremin açtığı yaralar için üretilen konteyner ve prefabrik evler, acil yerleşim üniteleri olarak da adlandırılıyor. Peki, konteyner ve prefabrik ev nedir, ne işe yarar? Bütün bu soruların yanıtını, sizler için bu işin imalatçısı olan Hicret Metal Çelik Yapı’dan aldık.

***

Konteyner ve prefabrik evde Hicret güvencesi

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – 11 ilde büyük yıkımlara neden olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti ve ağır bir şekilde yaralandı. Evi yıkılan vatandaşlar ise mağduriyetlerin neden olduğu etkiyle ciddi travmalar yaşıyor. Afet sonrası depremzelere yaşam alanı olarak tasarlanan acil yerleşim konteyner üniteleri ise yaşadıkları yerleri terk etmek durumunda kalan vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Konut çözümü olarak kullanılan konteyner evler nedir? Prefabrik ev nedir? İşte cevabı aranan bu soruların detaylarını, Adana’nın Küçük Dikili Mahalllesi’nde ki fabrikada üretim yapan Hicret Metal Çelik Yapı’dan aldık. İbrahim Halil Kalaycı ve Şaban Kalaycı işletmesinde ki Hicret Çelik Yapı, 21 yıldır ürettiği kaliteli konteyner ve prefabrik evlerle de biliniyor. Siz de konteyner veya prefabrik ev sahibi olmak istiyorsanız, röportajı ilgiyle okuyacaksınız.

Firmanız çatısı altında ne gibi üretimler yapıyorsunuz?

Yaklaşık, 21 yıllık bir firmayız. Demir doğrama, çelik çatı ve ferforjenin yanı sıra konteyner ve prefabrik ev imalatı gerçekleştiriyoruz. Bütün imalat ve montaj işlemlerini, tamamen kendi sermayemiz ile sağlıyoruz. 24 fabrika elemanımız, 5 de ofis çalışanımız mevcut. Yelpazemizdeki bütün ürünleri, tek elden kendimiz imal ediyoruz. İmalathane olduğumuzdan dolayı, piyasaya göre daha uygun fiyatlar çıkarıyoruz.  

Deprem felaketi sonrası üretim bandınız ne durumda ilerliyor?

Şu an aşırı bir talep ve yoğunluk hakim… Rağbet fazla olunca, malzeme tedarik etmekte biraz zorlanıyoruz. Bu talep artışı, ne yazık ki malzemelere yönelik zammı da beraberinde getirdi. Örneğin, konteyner de prefabrik yapılarda ana malzememiz olan hafif çelik fiyatları, kilo bazında 5 lira zam gördü. Kilosunu 17 liradan alırken, şimdi 22 TL’ye temin edebiliyoruz. Geçen yıl da ekonomik krizden dolayı 8 liralık bir zam görmüştü. Dolayısıyla, deprem sonrası artan fiyatların sorumlusu biz üreticiler değiliz. Mesela, 10 liraya da mal etsek 100 liraya da mal etsek, bizim kazancımız hemen hemen aynıdır.

Prefabrik evlerden başlayalım öncelikle. Yapımı ve temini hakkında bilgi verir misiniz?

Çeşitliliği çok fazla olan bir yapı türüdür. Müşterinin isteğine ve bütçesine göre hazırlanır genelde. En düşük bütçeliden örnek vermemiz gerekirse, kolonları ve çatısı hafif çelik; bölme duvarları ise ytong adlı yapı malzemesinden oluşan yarı prefabriği gösterebiliriz. En düşük 45 metrekare üzerinden üretim yapıyoruz. 3-4 kişilik bir aile için 80 metrekare genelde ideal oluyor. Depreme dayanıklı, ısıtma ve soğutma problemi olmayan yarı prefabrikte, 80 metrekarenin anahtar teslim fiyatı yaklaşık 280 bin TL civarında… Tamamı hafif çelikten imal edilen prefabrik evlerde ise 80 metrekare, 350 bin TL’ye satışa sunuluyor.   

Konteyner ile prefabrik arasında ki fark hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de ilk kez 17 Ağustos 1999 depremi sonrası gündeme gelen konteyner ev, deprem afeti sonrasında kullanıma hazır ev konsepti olarak açıklanabilir. Afet konutları olarak devreye alınan konteyner ev, 1+1 ve 2+1 olacak şekilde tasarlanmaktadır. Temiz su tesisatı banyo ve tuvalet dahil olmak üzere kişilere “ev” konforu sunan konteyner evler, gündelik ev ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 3×7, 3×8, 3×9 ve 3×12 metre gibi büyüklüklere sahip olabilen konteyner evler, uzun ömürlü kullanım imkanı tanımaktadır. Ailedeki kişi sayısı ve kullanım amacına göre değişkenlik gösterebilen konteyner evler, prefabrikte olduğu gibi fabrikamızdan kullanıma hazır şekilde sevk edilmektedir. İmalat malzemesi, prefabrik ile aynıdır. Cephe ve tavan giydirmeleri sandviç panel şeklindedir. Konteyner da bir yaşam alanı oluşturulabilirken, prefabrik yapılar daha çok ev tarzındadır.

Konteyner ev özellikleri ve fiyatı nedir?

Konteyner evler her türlü iklim şartına uygun olmakla beraber, evin yapısına göre 80 kilograma kadar kar taşıyabilme özelliğine sahiptir. Öte yandan; rüzgara karşı da dirençli olan bu yapılar, saate 102 km hıza ulaşan rüzgara da dayanıklıdır. 20 yıl olan ortalama ömürleri, yıllık bakımlarının yapılmasıyla 30 yıla ulaşır. 30 yıl sonunda yapılacak bir tadilat ile 30 yıl daha ömrü uzatılabilir. Tadilat masrafı, şu an 60-70 bin lira civarında olmakla 80 metrekarelik bir konteynerimizin satış fiyatı, şu an 280 bin TL civarındadır. Konteyner ve prefabrik evlerde nakliye ücreti alıcıya ait. Şehir içinde, 3 bin lira gibi bir rakama taşımacılığı yapılıyor.

Deprem sonrası piyasada ve internet ortamında çok sayıda prefabrik konut ve konteyner yapan firma türediğini gözlemliyoruz. Tercih yaparken ne gibi kriterlere dikkat etmemizi tavsiye edersiniz?

Ne yazık ki merdiven altı tabir edilen imalathane sayısında bir artış yaşanıyor şu an. Bunların ürettiği yapılar, dağılma riskiyle karşı karşıyadır. Strafor gibi zayıf malzeme kullanıyorlar. İnsanlar da fiyatına aldanıp buraları tercih ediyorlar; ama sonunda pişman oluyorlar. Bizim ürünlerimizin tamamı garantimiz kapsamındadır.

Konteyner ve prefabrik yapıları, Adana içinde en çok hangi bölgeler için imal ediyorsunuz?

Adana’da; Menekşe tarafları, Karaisalı yolu üzeri, Kabasakal ve Şambayad gibi bölgelere tercih ediyorlar. Deprem illerine de sevkiyatlarımız devam ediyor. Şehir dışından da sipariş alıyoruz.

Üretim kapasiteniz ve teslimat süreniz nedir?

Günlük 10 adet konteyner üretiyoruz. Ayda 300’e denk geliyor. Prefabrikte bir ay, konteyner de aynı gün veya iki günde teslimat yapıyoruz.

Bu röportajı okuyup da size ulaşan okurlarımız için özel bir indirim yapmanız söz konusu olabilir mi?

Ürünlerimizin tamamı birinci kalitede olmakla beraber, gazeteniz aracılığıyla başvuran okurlarınıza özel, yüzde 5’lik bir indirim uygulayabiliriz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor