TÜLAY HATİMOĞULLARI: 500’E YAKIN SAĞLIK EMEKÇİSİ ÖLDÜ

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamayla, deprem bölgesinde çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarını mecliste gündeme getirdi. Hatimoğulları, ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için de soru önergesi verdi.

Tülay Hatimoğulları daha sonra şöyle devam etti;

Resmi verilere göre 102’si hekim 500’e yakın sağlık emekçisi ile 50 bine yakın yurttaşın yaşamını yitirmesi ve deprem bölgesindeki hekimlerin/sağlık emekçilerinin yoğun bir şekilde çalışmaya devam etmesi nedeniyle; bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı Haftası 6 Şubat depremlerinin gölgesinde geçmektedir.

Depremler önlenemese de yıkımların önlenebileceği bilinciyle ne sağlığın ne de hekimlerin enkaz altında kalmamasını sağlayacak kamusal ve toplumcu yeni bir sağlık sistemi kurulması elzemdir. Depremin ardından deprem bölgesinde yaşayan yurttaşlar gibi hekimler ve sağlığı üretenler de kendi başlarına bırakılmıştır. Hazırlıksız yakalanılan depremde kamu otoritesini tek elde toplama ısrarı; sağlık kuruluşlarını, sağlık çalışanlarını ve toplumu çaresizliğe sürüklemiştir.

Deprem bölgesinde tüm zorluklara rağmen canla başla çalışan hekimlerin/sağlık emekçilerinin özlük haklarının korunması, çalışma ve barınma koşullarının sağlanması Sağlık Bakanlığı’nın tartışılmaz sorumluluğudur.

Bu bağlamda;

  1. Hatay’daki aile hekimlerinin ödemelerinde %15’in üzerinde kesinti hangi gerekçe ile yapılmıştır?
  2. Deprem esnasında deprem bölgesindeki kentlerde görevli ve/veya depremi yaşamış olan sağlık emekçilerinin tümünün depremzede olarak kabulü ve yalnızca gönüllü olanların uygun koşullar oluşturarak çalışmaya devam etmesi sağlanmış mıdır?
  3. Bölgede kalmak isteyen hekim/sağlık emekçisi ve ailelerine uygun barınma koşulları sağlanacak mıdır?
  4. Bölgeden ayrılmak isteyen kamu çalışanı sağlıkçıların tayinlerinin öncelenmesi sağlanacak mıdır?
  5. Bölgeden ayrılmak isteyen özel hastane çalışanlarına öncelik verilmesi, kamuya geçmek isteyenlerin geçişlerinin en kısa sürede sağlanması, özel hastanelerde çalışmak isteyenlerin de ücret ve çalışma koşulları itibarıyla suistimal edilmemeleri için gerekli önlemlerin alınması için çalışmalarınız var mıdır?
  6. Çocuk bakımı için güvenli koşulların sağlanamadığı durumlarda deprem bölgesinde görevli sağlıkçı çiftlerden birine izin verilmek üzere Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır?
  7. Rotasyoner olarak deprem bölgesinde çalışan sağlık emekçilerinin görevlendirmeleri gönüllülük esasıyla ve belirli süreler için mi yapılmaktadır?
  8. Deprem bölgesine görevlendirilen sağlık emekçilerinin ulaşımları ile barınma, çalışma koşullarının sağlığı ve güvenliği sağlanmakta mıdır?”

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor