121 AVUKAT ‘AVUKATLAR GÜNÜ’NÜ GÖREMEDİ

 

Adana Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü’nü dün buruk şekilde kutlandı. Depremde 121 meslektaşlarını kaybettiğini belirten Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz, “5 Nisan Avukatlar Günü’nde, deprem felaketinde kaybettiğimiz on binlerce yurttaşımızın ve 121 meslektaşımızın acısını bir kez daha yüreklerimizde hissediyoruz. Ülkemizi yasa boğan deprem felaketi sonucu ne yazık ki Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da ayakta kalan avukatlık bürosu kalmamıştır. 1000’den fazla meslektaşımız, yaşadıkları şehirlerden ayrılarak başka şehirlere göç etmek zorunda kalmışlardır” dedi.

 

HABER: CANSU ERSOY

FOTOĞRAF: MERYEM ÜNAL

ADANA (BÖLGE)-Adana Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle Atatürk Parkı’nda Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Atatürk Parkı’ndaki törene avukatlar cübbeleriyle katıldı. Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Neval Yurttaş Anıta çelenk sundu. Törene  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin,  Kastamanu Baro Başkanı Av. Özgür Demir, Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Fatih Güler, Yönetim Kurulu üyeleri, TBB delegeleri, komisyon başkanları, önceki baro başkanları, avukatlar olmak üzere geniş bir topluluk katıldı. Atatürk Parkı’na çelenk bırakmanın ardından Avukatlar Salonu’nda açıklamalar yapıldı.

Konuşma yapan Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, “Bugün, 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle bir araya geldik. Mesleğimizin, ülkemizdeki hukuk düzeninin elbette sorunları çok ama 6 Şubat’tan bu yana tek gündemimiz var; o da deprem. Bugün depremi, depremin yarattığı yıkımı, deprem felaketi karşısında devletin tüm organlarıyla birlikte acziyetini, felaket sonrası deşifre olan kamu kurumlarının çürümüşlüğünü, sözüm ona “hükümetin itibarı sarsılmasın” diye depremin ilk günlerinde felaketin büyüklüğünü yani gerçeği halktan saklama çabalarını, felaket karşısında enkaz başında bekleyen yurttaşın çaresizliğini, iyilik dolu insanların yaptığı yardımlara devletin organları tarafından el konulmasını konuşacağız. Başta Kahramanmaraş olmak üzere Hatay, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Elazığ ve Şanlıurfa’da deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımıza ve  meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize baş sağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

“1000’DEN FAZLA MESLEKTAŞIMIZ, YAŞADIKLARI ŞEHİRLERDEN AYRILARAK BAŞKA ŞEHİRLERE GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALMIŞLARDIR”

Başkan Gökayaz, deprem felaketinin baroda onulmaz yaralar açtığını belirtti ve “Meslektaşlarımız Av. Uğur Uçurum’u, (eşi ve iki çocuğunu), Av. Zeliha Esin Keser’i (iki kızını) Av. Tarık Burak Taştekin ve (annesini), Stajyer Av. Ömre Öz’ü, (annesi ve babasını) yitirdik. Bu süreçte aziz meslektaşlarımız Av. Uçar Erdal’ı, Av. Muhsin Dağtekin’i, Av. Cihad Manga’yı, Av. Mahmut Oktay’ı, yılın ilk aylarında Av. Ali Saygılı’yı ve Av. Mehmet Metin Çözgener’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadık. Ebediyete intikal eden meslektaşlarımızı rahmet ve saygıyla anıyor, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyorum. 5 Nisan Avukatlar Günü’nde, deprem felaketinde kaybettiğimiz on binlerce yurttaşımızın ve 121 meslektaşımızın acısını bir kez daha yüreklerimizde hissediyoruz. Ülkemizi yasa boğan deprem felaketi sonucu ne yazık ki Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da ayakta kalan avukatlık bürosu kalmamıştır. 1000’den fazla meslektaşımız, yaşadıkları şehirlerden ayrılarak başka şehirlere göç etmek zorunda kalmışlardır. Dayanışma anlayışla, el ele, omuz omuza verecek, hep birlikte ayağa kalkacağız. Yaşadığımız deprem felaketi bize “Devlet ne için var?” sorusunu sordurmuştur. Devlet ne için var? Pandemide maske dağıtamayacaksa, orman yangınlarında bir uçak kaldırıp yangını söndüremeyecekse, deprem felaketinde enkaz altındaki yurttaşı kurtaramayacaksa… Hadi zamanında gelip kurtaramadın, yurttaşın cenazesini enkazdan çıkarıp acısını hafifletemeyecekse devlet organizasyonu neden var?” diye ekledi.

“DÜNYANIN HİÇBİR ANAYASA MAHKEMESİNDE, HİÇBİR ULUSAL İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİN ÖNÜNDE BU KADAR BAŞVURU YOKTUR”

“Yaşanan deprem felaketi sebebiyle birçok gönüllü kişi ve kuruluş gibi TBB ve Barolar da tüm imkanlarını seferber etmiş, yurttaşlarımıza ve meslektaşlarımıza destek olmak için varını yoğunu ortaya koymuştur. TBB Koordinasyonunda, depremin ilk gününden yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasından delil tespitine, enkaz radarı uygulaması için çalışma yapmaktan SYDF evraklarını tamamlamaya kadar tüm barolarımızdan gelen gönüllü avukatlar, örnek bir dayanışma örneği sergilemiştir. Deprem bölgesine yardım sağlamak için aradığımız hiçbir meslektaşımız, bizi geri çevirmemiştir. Buradan destek olan, dayanışma örneği gösteren tüm meslektaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu süreçte çatı örgütümüz TBB, tüm kaynaklarını depremde evi veya ofisi hasar gören meslektaşlarımızın emrine sunmuş olup bu çabası için TBB Başkanımız Av.Erinç Sağkan’a ve Yönetim Kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de Barolar var, Barolar Birliği var, avukatlar var” diyen Av. Gökayaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu süreçte gücünü bağımsız savunmadan alan ve adalet arayan barolar, tüm haksızlıkların karşısında dimdik durmuştur. Soma’da madende ölen işçilerin ailelerinin yanında, şiddete uğrayan kadınların yanında, çevre katliamlarının karşısında, temel hak ve özgürlüklerin savunmasında, haksız yere yargılanan meslektaşlarının yanında olan barolar “çok olmuş” ve 2020 yılında çoklu baro yasası ile bölünmeye çalışılmıştır. Evet, tüm itirazlarımıza, eylemlerimize, Ankara’ya yürüyüşlerimize rağmen 170.000 avukatın sesine kulak verilmemiş ve tek adam rejimi baroları bölmeyi hedefleyen yasayı çıkarmıştır. Gel gelelim ki yasa çıkmış ama numaralı barolar itibar görmemiştir. Avukatlar, geleneklerine, mesleklerine, bağımsızlıklarına ve barolarına sahip çıkmıştır. Yasayı, boşa çıkarmıştır. Ülkedeki hak ihlalleri nedeniyle Anayasa Mahkemesi tıkanmış durumdadır. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru sayısı son 7 yılda % 367 artmıştır. 2022 yılı sonu itibariyle 123 bine yakın bireysel başvuru yapılmıştır. Dünyanın hiçbir anayasa mahkemesinde, hiçbir ulusal insan hakları mahkemesinin önünde bu kadar başvuru yoktur. Önümüzde 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri var. Bu seçimlerin güvenli, kamu vicdanına uygun ve şüpheden uzak bir şekilde yapılması amacıyla Seçim Güvenliği Merkezimizi kurduk. Seçim günü, meslektaşlarımızla birlikte okullarda sorumluluk alacağız. Bu seçimin güvenli bir şekilde yapılması için biz avukatlar tüm gayreti göstereceğiz. Bu konuda tüm meslektaşlarımızı görev almaya davet ediyorum.”

“İNSAN HAKLARININ, DEMOKRASİNİN VE HUKUK DEVLETİNİN GÜVENCESİ OLAN TÜM MESLEKTAŞLARIMIZIN 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN”

Adana Barosu’nun 100 yıllık tarihi birikimi ile hukuk ve demokrasi bayrağını en önde taşımış bir kurum olduğu vurgusunu da yapan Başkan Gökayaz, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

“Gelecekte de aramıza yeni katılan meslektaşlarımızla birlikte bu mirasa sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bağımsız savunmanın ve adil yargılanma hakkının tartışma konusu olmadığı, herkesin hukuk güvenliğine sahip olduğu bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz. Hiçbir avukatı yalnız, hiçbir vatandaşı savunmasız bırakmayacağız. Bugün, yaşanan tüm zorluklara, karşı karşıya kaldıkları tehdit, şiddet ve engellere rağmen vatandaşın hak arama özgürlüğünün temsilcisi olmaktan asla vazgeçmeyen avukatların günü… Onlarca kez yıkıma uğramış bu coğrafyada; derinlere kök salmış umudun, dirayetin ve dayanışma ruhunun, ulusumuza her seferinde düştüğü yerden kalkma kudreti verdiğinin bilinciyle; acılarımızı unutarak değil, kaybettiklerimizin hatıralarından güç alarak ve her bir meslektaşımızın avukatlık mesleğini layıkıyla, gururla icra edebilmelerini sağlayana kadar kararlılıkla hareket etmeye devam edeceğiz. İnsan haklarının, demokrasinin ve hukuk devletinin güvencesi olan, umudu yeniden büyüten tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü kutlu olsun.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor