OKUMANIN KEYFİNE VE SIRLARINA VARMAK

Okuma gerçek anlamda başlı başına uzun bir yolculuktur çünkü okuma kültürü küçük yaşlarda başlayıp, mezara kadar devam eden bir eylemdir.

Okuma hayatımızın her anında vardır. O yüzden bir şeyler okumayı sadece okulla sınırlandırmak oldukça dar bir bakış açısı olarak geliyor bana…

Okumanın faydalarını, bize kazandırdığı kazanımları ise anlatacak kelime yoktur. Zihinde var olan fikirleri, düşünceleri çok boyutlu bir hale getirir okumak. Çok boyutluluğun ise bir çizilebilecek herhangi bir sınırı yoktur.

Oldukça kolay bir görünen bu eylem, aynı zamanda iğneyle kuyu kazmaya benzer. Okumak başlı başına kararlılık ister, büyük bir sabır, özveri ve ister.

Okurken aynı zamanda bir arayış içinde oluruz. Neyi mi ararız? Sevgiyi, doğruyu, güzeli, kaliteyi, iyiyi ararız. Okudukça ufkumuz genişler. Yeni yeni dünyaların kapılarını aralarız.

Okuduklarımıza göre şekil alır dünyamız. Bazen kitaptaki karakterle sevinir, onunla mutlu olur onunla ağlarız. Ya da yeni bir şeyler öğreniyor olmanın verdiği sevinç ve heyecanla bir yerimizden kalkmadan okuyup bitiririz.

Okumanın insana kazandırdıkları, insanın dünyasında açtığı yeni ufuklar saymakla bitmez, insanın yaşı ne olursa olsun okumak insanı hayata bağlar, hayattan farklı açılardan bakabilecek farklı bakış açıları kazandırır.

Olaylara farklı açılardan bakabilen kişi ise; karşılaştığı olayların ve gelişmelerin iç yüzünü daha net görebilir. Bu durum da kişinin öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır.

Sosyal hayata, gündelik işlerimize dönüp baktığımızda, her şey zamana yenik düşüp, çok çabuk tükendiği için boş zamanları çok iyi ve faydalı uğraşlarla değerlendirmek gerekir.

İnternette geçirdiğimiz onca saati veya televizyon başında harcadığımız o kadar vakti, kitap okuyarak değerlendirsek daha verimli olmaz mı?

Elbette olur. Okuyarak ve araştırılıp emek verilerek elde edilen bilgi ve kültür her yönüyle en değerli bilgidir. Özellikle internetin hayatımıza girmesiyle, kolay yoldan bilgiye erişir olduk. Okumak, emek vermek, araştırmak yok…

Bas tek tuşa her şey elinin altında. İnternetin çoğu alanda hayatımızı kolaylaştırdığı tartışma götürmez gerçektir. Ama bu kolaylık bizim okuma alışkanlığımıza ket vurmamalıdır.

Günlük hayatımız içinde, genellikle iş sonrası evde televizyon karşısında amaçsızca, kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar, internette dolaşmalar, kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır.

Kitap okumak için zaman, mekan fark etmez aslında. Öyle ki; otobüs, tren, taksi gibi ulaşım araçlarında yolculuk esnasında okuyabilirsiniz. Yeter ki insanlar bir şeyler okumak istesin her an yer bulunur okumak, okuyabilmek için.

Kitap öyle bir dünyadır ki, bir insanı, bir anlayışı ve düşünceyi temsil ettiği için, okunacak kitabı çok titiz ve dikkatli seçmek ve bir o kadar da özenli okumak gereklidir.

Kitap okumanın önemini ve ciddiyetini iyi kavrayarak okumak ve bize kazandırdıklarının farkına varmak ve her sayfanın bizdeki artısına bakmak gerekir.

Okumanız ve okumanın keyfine varmanız dileğiyle…

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor