MECLİSTE TANSİYON YÜKSELDİ

Adana Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Meclis Toplantısı’nın dün son oturum gerçekleşti. 2022 yılına ait Faaliyet Raporu’nun konuşulduğu son oturumda gerginlik arttı. Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi  sıraları birbirine girdi. Tartışmayı Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Şehmus Uçar’ın sözleri başlattı. Uçar’ın sözlerine Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Serdar Seyhan’dan itiraz geldi. Birbirinin üzerine yürüyen meclis üyelerini Ak Parti üyeleri ve diğer üyeler araya girerek ayırdı.

 

HABER: MERYEM ÜNAL

FOTOĞRAF: CANSU ERSOY

(ADANA BÖLGE)-Adana Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı meclisi pazartesi günü itibariyle başlamıştı. Dört gündür sakin geçen meclisin dün son oturumu yapıldı ve son gün olaylı geçti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) sıralarında tartışma çıktı. 2022 yılı Faaliyet Raporu’nun konuşulduğu meclis oturumunda MHP Meclis Üyesi Şehmus Uçar’ın yaptığı konuşmaya CHP sıralarından tepki geldi ve konuşma mecliste gerginliğe yol açtı, kavgaya dönüştü.

Meclisin ilk konuşmasını yapan ve Milliyetçi Hareket Partisi sırası adına söz alan MHP grup sözcüsü Cemal Demirdağ, 2022 Yılı Faaliyet Raporu’yla ilgili fikirlerini dile getirdi.

“2022 YILI FAALİYET RAPORUYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM”

“14 Mayıs’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde seçimi ilk turda kazanıp bütün Türkiye’de bir sevinç gösterisi yapacağımıza yürekten inanıyoruz” diye söze başlayan Demirdağ, “2022 yılı faaliyet raporuyla ilgili görüşlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Cumhur İttifakı bileşenleri olarak şehrimiz için bu güne kadar katkı sağladığımıza inanıyoruz. Sağlamaya da devam edeceğiz. Bilindiği üzere şehrimiz 1. derece deprem bölgesidir. Depremden sonra ülkemizde kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Adana’da Kocavezir, Karşıyaka, Meydan, Döşeme gibi mahallelerde neredeyse 50 yıllık binalar vardır ve bir an önce kentsel dönüşüm yapılmalıdır” dedi.

Meclis Üyesi Demirdağ, tüm bunların dışında yapılan, yapılmayan yollar, bulvarlar, caddeler, kaldırım çalışmaları, köprüler, kavşaklar, metro gibi dikkatlerini çeken daha birçok sorunu dile getirdi ve bu konuda birçok projenin yapılması gerektiğini bildirdi.

Demirdağ son olarak da 2022 Yılı Faaliyet Raporu’na Cumhur İttifakı olarak ret oyu vereceklerinin de altını çizdi.

“ELBETTE BELEDİYE ÇALIŞMALARI ÜLKE GENELİNDEKİ ÇALIŞMALARDAN FARKLI VE MECLİSİMİZ GENEL OLARAK ÇOK AZ GENEL SİYASETLE İLGİLENMEKTE”

Demirdağ’dan sonra konuşma yapan ve Demirdağ’ın söylediklerine de cevap veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar “Elbette belediye çalışmaları ülke genelindeki çalışmalardan farklı ve meclisimiz genel olarak çok az genel siyasetle ilgilenmekte. Daha çok şehir halkının sorunlarıyla ilgilenmekte. Fakat seçime bu kadar az bir zaman kalmışken genel siyasete girmek her aydın vatandaşın görevidir. Çünkü ülke hepimizin” diye söze başladı.

Başkan Karalar, “Burada Cumhur İttifakı’nın sözcüsü konuşurken metronun bir an önce yapılması gerektiğini dile getirdi. Fakat bunu dile getirirken bizim belediye başkanı olduğumuz günden bu yana metronun ikinci hattının düzeltilerek projelendirilmesini 4. kez Cumhurbaşkanına gönderdiğimizi ve metro projesinin onaylanmamasının sebebinin bize yüksek borç olduğunu söyleyerek bunu reddettiklerini sanırım bilmiyor. Ya da biliyor da bilmezlikten geliyor. Bu borç konusu basına bile yansıdı” diye aktardı.

“‘BİZ BORCUMUZU ŞU ANDA PARALEL HALE GETİRDİK VE AZALTMAYA BAŞLADIK’ DEMEMİZE RAĞMEN METRO PROJESİ YİNE DE ONAYLANMADI”

Bunun bir olumlu bir de olumsuz yanı olduğundan da bahseden Karalar, “Olumsuz yanı metro projesi onaylanmadı. Fakat bir tane de olumlu yanı var. Adana’nın yüksek borcu olduğu kabul edilmiş oldu. ‘Biz borcumuzu şu anda paralel hale getirdik ve azaltmaya başladık’ dememize rağmen metro projesi yine de onaylanmadı” dedi.

“HER AY BORCU ARTAN BİR BELEDİYEDEN HEM BORCU AZ OLAN HEM YATIRIM YAPAN BİR BELEDİYE HALİNE GETİRDİK. BUNU TAKDİR ETMELİSİNİZ”

“Deprem şu an bizi nasıl etkiler onu tam bilemiyorum. Ama bir yandan borcumuzu indirirken aynı oranla gelirimizi yükseltiyoruz” cümlesini altını çizerek belirten Başkan Karalar, “Kent içinde yoğunluk olduğunu biliyoruz. İnşallah onu da bir ring seferi yaparak azaltmayı planlıyoruz ileriki günlerde. 81 otobüs aldık. Eski otobüsler arızalanıp yolda kalıyor diye aldık. 81 otobüsün tamamı bize teslim edildi. Giderek her ay borcu artan bir belediyeden şimdi hem borcu az olan hem yatırım yapan hem de iş makinesi, otobüs alan bir belediye haline getirdik. Bunu takdir etmelisiniz” diye de kaydetti.

“ULUSAL MEDYADA ÇIKAN KENTİMİZİN HER HABERİ, KENTİMİZİ OLUMLU YÖNDE TANITAN BİR ROL ÜSTLENİYOR”

Yerel medyaya elbette destek olunması gerektiğini bir kez daha bildiren Karalar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Yerel medyayı ayakta tutmak bizim işimiz. Televizyonlara yerelden daha fazla harcama yapmışız. Televizyonlara neden fazla para verdik? Bütün belediyeler kendi yaptıklarını elbette gösterecek. Elbette bizim reklamımızı yapan televizyonlara biz de reklam veriyoruz. Meclis üyeleri de; Cumhur İttifakı’nın da üyeleri dahil Adana’yı Türkiye’ye tanıtan ve ulusal medyanın talep ettiği bir başkanı olmasından aslında mutlu olmalı. Çünkü bırakın benim ulusal televizyonları talep etmemi, ulusal televizyonlar bana ‘Ekrana çık’ diye talepte bulunuyor. Ne diye para vereceğim. Ulusal medyada çıkan kentimizin her haberi kentimizi olumlu yönde tanıtan bir rol üstleniyor. Bu da bizim için iyi bir şey. Onun için medyaya çok fazla para harcayan bir pozisyonda olmadık. Olmayacağız da.”

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KONTEYNER KENT YAPAMAMASININ NEDENİ VALİNİN YER VERMEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Başkan Karalar deprem konusunda da şunları dile getirdi:

“Depremde Adana kadar hızlı davranan bir kent olmadı. Deprem görece çoğu ile göre Adana’yı daha az etkiledi. Doğru. Ama bir yönden de bizim işimizi nasıl yapacağımızı bilmemizin bir sonucu bu. Vatandaşlarımızın hep yanında kaldık. Ben bu yüzden depremde çalışan tüm belediye çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Konteyner kentle ilgili bir eleştiri yaptı Cemal Bey. Adana Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok hızlı davrandı. Süleyman Demirel’in orada 138 konteyner bağlantısı yaptık. 100’ü hibeydi, 35 kadarını biz satın aldık. Altyapısını yapıyorduk. Fakat sayın valim ‘Burası uygun değil’ dedi. Başka bir yer önereceğini belirtti. Fakat bu güne kadar sayın valim bize bir yer vermedi. Muhtemelen AFAD yeteri kadar yapıyordur. Onu da bilmiyorum. Ama 45 gün geçti. 45 gün önce konteyner için uygun bir yer hazırlayacaktık. Fakat yapamadık. Valimizin de kendince sebepleri vardır tabi. Ama Büyükşehir Belediyesi’nin konteyner kent yapamamasının nedeni de valinin yer vermemesinden kaynaklanıyor. Bunu da açıklamak istiyorum. Ayrıca yol, köprü ve alt geçitlerimizin yapımına da son hızla devam ediliyor. Faaliyet raporunda belirtildiği üzere yaklaşık 2 milyon ton asfalt döktük. Raporda bunların tamamı yazıyor. Merak eden olursa gidip yerinde bakabilirsiniz.”

“SAYIN BAŞKAN, BİR PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEYEN BAHANELERE SIĞINMAZ”

Daha sonrasında rapor için konuşma yapmak üzere söz alan MHP Meclis Üyesi Şehmus Uçar, “Sayın başkan her konuşmasında tek şey dile getiriyor. Diyor ki ‘Borç, borç’ başka hiçbir kelime yok. Sayın Başkan, bir projeyi gerçekleştirmek isteyen bahanelere sığınmaz. Bir yolunu bulur ve gerçekleşir. Ama başarısız bir belediye başkanı bir bahaneye sığınır” dedi. Konuşmanın bu anından itibaren mecliste ortam gerilmeye başladı. 2014 yılında Seyhan Belediye başkanı olduğunda da Zeydan Karalar’ın yine aynı algıyı ve bahaneleri orada yönettiğini dile getiren Uçar, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Çıkıp her tarafta Seyhan Belediyesi’ni borçlu olarak devir aldığını söylemiştir. Oysaki Sayın Başkan kendisinin de imza altına aldığı meclis kararını unutuyor. Ve burada kendisinin ifadesi ile arkadaşlar şunu yansımıştır. Belediyemiz 2013 yılında 173 milyon 6714 olarak tahsil etmiştir. Dolayısıyla Adana’ya hiç bir şey kazandırmamış olan insanların Faaliyet Raporunda da hiç bir şey yapmadıklarını görmüşsünüzdür. Şimdi tasarruftan bahsedeceksiniz ama tasarrufun gerekliliğini yerine getirmeyeceksiniz. Sayın Başkan, hatırlarsanız kiralanacak araçlarla ilgili bir şov yaptı. Kendini savcılığa şikayet etti. Sayın Başkan gidip billboardlarla ilgili de şikayette bulunun. Bu billboardlarda Büyükşehir Belediyesi’nin kaybı 30 milyon Türk Lirası’dır arkadaşlar.”

MECLİSTE BU SÖZLER ÜZERİNE SİNİRLER GERİLDİ

Bu konuşması sırasında CHP sıralarından itirazlar yükseldi. Uçar’ın konuşmasına itiraz eden Başkan Zeydan Karalar, Meclis Üyesi Serdar Seyhan ve diğer CHP üyeleri, Uçar’ın sözlerinin yanlış ve saptırma olduğunu dile getirdi. Birbirlerinin üzerine yürüyen CHP ve MHP’li üyelerini, Ak Parti ve diğer meclis üyeleri ayırdı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor