4 EĞİTİM SENDİKASI BİR ARADA

Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-İş Adana, Eğitim-Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen Şube Başkanları hakları olan promosyonları alamadıkları için bir araya geldi. Şube başkanları ve eğitim emekçileri Atatürk Caddesi’nde bulunan Yapı Kredi Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yaptı, haklarını aradı. Eğitimciler, yaptıklarıtüm çağrılara kayıtsız kalan Yapı Kredi Bankası’yla tüm ekonomik ilişkilerini kestiklerini dile getirdiler.

 

HABER: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Adana’da bulunan 4 eğitim sendikası Atatürk Caddesi’nde bulunan Yapı Kredi Bölge Müdürlüğü’nün önünde hakları olan promosyonu alamadıkları için açıklama yaptı. Bir araya gelen Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin ve yine Eğitim-İş’den Adana 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol, Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, Hürriyetçi Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ergun Ayyıldız ve eğitimciler açıklamaya katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, “Bizler eğitim-öğretim ve bilim hizmetleri alanında faaliyet gösteren Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Hürriyetçi Eğitim-Sen Adana Şube Başkanları olarak geçtiğimiz dönemde promosyon anlaşması imzaladığımız Yapı Kredi Bankası yetkilileri ile bir yılı aşkın süredir promosyonların güncellenmesi hususunda görüşmeler gerçekleştiriyoruz” dedi.

“PANDEMİ VE DEPREMLERDE BİLE GÖREVLERİNİ YERİNE GETİREN EĞİTİM ÇALIŞANLARININ PROMOSYON KONUSUNDA BANKALAR TARAFINDAN MAĞDUR EDİLDİĞİNE ŞAHİT OLDUK”

Adana’da sayıları 20 bini geçen eğitim çalışanının yaşanan hayat pahalılığı, dövizdeki artış ve hayatın her alanına yansıyan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle zor günler geçirdiği vurgusu yapan Sezer,“Atılan her türlü olumlu adıma ve alınan karara rağmen alım gücünün düştüğü ve maaşların kısa zamanda eridiği bu ortamda bizler, eğitim emekçisi arkadaşlarımıza ekonomik katkı sağlaması amacıyla banka yetkililerinden günümüzün ihtiyaçlarına uygun bir teklifle promosyonların güncellenmesini talep ettik.Gerek pandemi döneminde gerekse Adana’nın da aralarında olduğu 11 ilimizi etkileyen ve “Asrın Felaketi’ olarak adlandırılan depremlerde büyük bir özveri ile görevlerini yerine getiren eğitim çalışanlarının promosyon meselesinde bankalar tarafından mağdur edildiğine üzülerek şahitlik ettik” diye ekledi.

“TALEBİMİZ, MEVCUT ANLAŞMALARIN YENİLENEREK GÜNCEL VE KABUL EDİLEBİLİR BEDELLER ÜZERİNDEN BİR ANLAŞMA SAĞLANMASIDIR”

“Buna rağmen taleplerimizin hayata geçirilmesi noktasında mücadelemizi ve görüşmelerimizi sürdürdük. İstedik ki bankalar, ekonomik anlamda çok büyük sıkıntılar yaşayan eğitim çalışanlarımıza da diğer sektör çalışanlarına verdikleri değer versin. Eğitim çalışanlarımız enflasyona ezdirilmesin” diyen Sezer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bununla birlikte, eğitim emekçilerinin bunca sorunla boğuştuğu bu süreçte ülkemizde en fazla kara geçen sermaye gruplarından biri de bankalar olmuştur. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren bankaların toplam net kânı 2022 yılının tamamında %366 artışla 433,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Şu an önünde eylem yaptığımız ve eğitim çalışanlarımız adına tüm çağrılarımızı duymazdan/görmezden gelen Yapı Kredi Bankası ise 2022 yılında 52,74 milyar TL kâr açıklamıştır.Bilinmelidir ki; Yapı Kredi Bankası ile varılan anlaşmada yer alan promosyon bedellerinin bugün ekonomik olarak hiçbir değeri yoktur. Talebimiz, mevcut anlaşmaların yenilenerek güncel ve kabul edilebilir bedeller üzerinden bir anlaşma sağlanmasıdır.”

Sezer, Yapı Kredi Bankası yetkililerine uzattıkları elin her zaman havada kaldığını ve eğitim çalışanlarına, emeklilere verilen miktar kadar promosyonu dahi çok gören Yapı Kredi Bankası ile bundan sonra anladığı dilden konuşmak adına daha önce ilan ettikleri adımları şu andan itibaren uygulamaya başladıklarını bildirdi.

EYLEMLERİ, TALEPLERİ KARŞILANANA KADAR DEVAM EDECEK

“Bu süreçte gördük ki bankalar ancak ekonomik kayıp söz konusu olduğunda kendi kazançlarını düşünerek harekete geçmektedirler. Biz de bu düşünceden hareketle inanıyoruz ki eğitim çalışanlarımızı ve ailelerini mağdur eden Yapı Kredi Bankası yetkilileri, bugün başlattığımız eylemin etkisiyle yaşayacakları ekonomik kayıpların ardından, yaptıkları yanlışları anlayacak ve geri adım atacaklardır” diyen Başkan Sezer, bütün taleplerinin gerçekleşmesi, eğitim çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi ve Yapı Kredi Bankası’nın hak ettikleri, kabul edilebilir bir promosyon bedeli teklifi ile masaya oturması adına daha önce aldıkları ve kamuoyuna ilan ettikleri eylemlerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Başkan Sezer, şu andan itibaren yapacaklarını şu şekilde sıraladı:

1-Yapı Kredi Bankası’ndan aldığımız kredi kartlarımızı kullanmıyor ve iptal ediyoruz.

2-Bireysel Emeklilik ve diğer yatırımlarımızı başka bankalara taşıyoruz.

3-Tüm mevduat hesaplarımızı kapatarak başka bankalara taşıyoruz.

4-Daha önce verdiğimiz tüm otomatik ödeme talimatlarını sonlandırıyoruz.

5-Başka bankalardan hesap açarak maaşlarımızın aynı anda otomatik ödemeyle yeni hesaplarımıza havale edilmesini sağlayacağız.

Sezer, bu eylemlerinin, taleplerikarşılık buluncaya kadar süreceğini ve eğitim çalışanlarının, kendilerini yok sayanları yok saymaya devam edeceğini kaydetti.

“BİZİM EMEĞİMİZİN HAKKI OLAN MAAŞLARDAN KARLARINA KAR KATAN BANKALARDAN HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya’da promosyon ücretleri konusunda Adana’daki 4 sendikanın bir araya gelip mücadele etmesinin çok önemli olduğu vurgusu yaptı ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ancak yeterli değil. Eğitim emekçilerinin birçok dorunu var. Bundan sonraki süreçlerde de Eğitim-Sen olarak sendikaların aynı duyarlılıkla ortak mücadele etmesini bekliyoruz. Değerli eğitim emekçileri; bizler ekonomik krizin yarattığı sefaletin altında eğitim emekçileri olarak ezilmeye başladık. Eğitim emekçileri her geçen gün sefalete doğru itiliyor. Bugün yoksulluk sınırı 32 bin TL’ye dayanmış durumda. Bir eğitim emekçisinin ortalama maaşı ek dersler de dahil 15-16 bin civarında. Bu da gösteriyor ki eğitim emekçileri her geçen gün yoksulluğa itiliyor. Ve bugün burada promosyon ücretleri dahi bizim için çok önemli bir duruma gelmiştir. Promosyon ölçülerini arkadaşlarımızın hak ettiği ölçüde alması da sendikaların birinci görevidir. Biz burada sadece kendi hakkımızı istiyoruz. Bizim emeğimizin hakkı olan maaşlardan karlarına kar katan bankalardan hakkımızı istiyoruz.”

Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, “Bugün burada 4 ayrı sendikanın tek ses tek yürek olabilmesi çok kıymetli. Bugün burada gördüğünüz bu kitle Adana’da hatta tüm Türkiye’de bulunan yüz binlerce eğitim emekçisinin talebini haykırıyor. Bizler emeğimizden elde edilen kar ile sefa sürülmesini istemiyoruz. Hakkımız olanın bizlere pay edilmesini istiyoruz. Artan enflasyon oranları ve alım gücündeki düşüş dolayısıyla maaşımıza gelen zamlar baz alındığında bankalar promosyonu imzaladıkları günden sonra kat ve kat kar etmeye devam etti. Ama bizler enflasyonun altında ezildik ve hakkımız olan bu karı bankaların eğitim emekçilerine pay etmesini istiyoruz” dedi ve hakları olanı eninde sonunda alacaklarını kaydetti.

“BİZLER BELKİ DE PROMOSYONLA İLGİLİ TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Konuşma yapan bir diğer isim olan Eğitim-İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol ise,

“Bizler belki de promosyonla ilgili Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bütün sendikalar ortak bir eylem kararı aldık. Bu eylem kararlarımızın bundan sonraki süreçte de devam etmesini talep ediyoruz. Hatta bu eylemlerimizin Türkiye genelinde yaygınlaşmasını talep ediyoruz. Kaldı ki bu daha etkili olacaktır diye düşünüyorum bankalar üzerinde. Sırtımızdan kazanılan ve hakkımız olan payı istiyoruz” dedi.

“MÜCADELE EDENLER HER ZAMAN KAZANAMAZ AMA KAZANANLAR HER ZAMAN MÜCADELE EDENLERDİR”

Son olarak konuşan Hürriyetçi Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ergun Ayyıldız da şu cümleleri kullandı:

“Biz Hürriyetçiler olarak bu birlikteliği çok kıymetli buluyoruz. Mücadele edenler her zaman kazanamaz ama kazananlar her zaman mücadele edenlerdir. Biz bunun farkındayız. Eğitim çalışanlarının sorunlarında 4 sendika bir araya gelebiliyor. Bunu tüm Türkiye’ye yaymamız lazım. Bu birliktelikten sadece biz kazançlı çıkarız. Biz bunun için her eğitim çalışanının ortak sorununda birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Biz ‘Eğitim çalışanına ne versek kabul eder’ zihniyetini reddediyoruz. Hep birlikte eğitim çalışanlarının mutlu olacağı rakama ulaşana kadar devam edeceğiz.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor