EMEKÇİLER BUGÜN ALANLARDA

(HABER MERKEZİ)-Türkiye, 1 Mayıs “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı yıkım, ağır bilanço, ekonomik kriz ve 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin arefesinde giriyor.
Sendikalar, emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, örgütler ve sosyal hareketler güçlü bir 1 Mayıs için hazırlıklarını tamamladılar. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da 1 Mayıs’ı coşkuyla kutlamak için bugün saat 16.00’da Kasım Gülek Köprüsü’nde toplanarak buradan Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanılarak 1 Mayıs kutlanacak.
Diğer taraftan Türk-İş’e bağlı sendikalar da 1 Mayıs’ı saat 10.30’da Merkez Camii Karşısı, Arif Nihat Asya Parkı (Bayraklı Park-Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Soüsyal Tesisleri ön kısmında) kutlayacat. Kutlamalara, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Türk-İş Konfederasyonu yönetim kurulu, Türk-İş’e bağlı sendikaların genel başkanları ve üye işçilerin katılımıyla gerçekleştirilecek.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafınadn dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilmektedir.
İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicao’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikete yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından ‘Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harereti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı. Uygulanan yasal baskılara bu gösterilerin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1989’da İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
1 Mayıs 1977’de İstanbul Taksim Meydanı’ndaki kutlamalar sırasında yapılan saldırıda 34 kişi öldü ve 136 kişi de yaralandı.
Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelered (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha bir çok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.