Sigorta bilinci geleceğinizi kurtarır

Sigortacılık sektörüyle alakalı sorularımızı yanıtlayan Anadolu Hayat Emeklilik Çukurova Bölge Müdürü Birkan Cemil Cano, her türlü risk altında yaşam sürmelerine rağmen, Türk toplumuna sigorta bilincinin yaşadığımız deprem felaketi sonrasında yeni yeni yerleşmeye başladığını söyledi. Cano, ‘’Sigorta sayesinde büyük meblağlardaki mal, bina veya demirbaşlardaki hasarlar aynen veya büyük oranda yerine konabiliyor. Sigortanın önemi belki hasardan sonra anlaşılıyor; ama esas olan hasar öncesi sigorta yaptırarak önlem almak’’ dedi.

***

Sigortanın önemini kavramak için depremi beklemeyin

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Yaşadığımız deprem felaketi, sigortalılığın elzem bir ihtiyaç olduğunu tecrübe etti hepimize… Bu acı tecrübe, zorunlu trafik sigortası ve kasko dışındaki ürünleri de inceleyip sağladığı avantajlardan faydalanmak isteyen geniş bir kitle oluşturdu.  Sigortanın önemi, çeşitleri ve neden sigorta yaptırmamız gerekiyor? Bireysel Emeklilik Sistemi’nin sunduğu en büyük avantajlar sizce nelerdir? Bu ve çok daha fazla sorunun cevabını, Anadolu Hayat Emeklilik Çukurova Bölge Müdürü Birkan Cemil Cano’ya sorduk. Bugün itibarıyla gerek hizmet ve gerek ürün çeşitliliği açısından gelişmiş ülke piyasalarıyla rekabet edebilecek bir sigortacılık sektörüne sahip olduğumuzun altını çizen Birkan Cemil Cano, ‘’Dünya piyasalarından tek farkımız, sigorta bilincinin son derece düşük olmasıdır. Bu eksikliğin giderilmesi ile birlikte, ülkemiz sigortacılığının önemli bir ivme kazanacağını söyleyebilirim’’ diye konuştu. Cano, sigortacılığın her yıl genişleyen teminat yapısıyla reel ekonominin önemli bir garantörü haline geldiğini söyledi ve özellikle geniş kitleleri etkileyen, ciddi ekonomik kayıplara yol açan; yangın, deprem, sel gibi felaketlerde üzerlerine düşen vazifeleri layıkıyla yerine getirdiklerini vurguladı.

Kurumsal vizyonunuzu ve misyonunuzu nasıl tanımlarsınız? 

1990 yılında “Türkiye’nin ilk hayat sigortası şirketi” olarak faaliyete başladık. Halka açık ilk emeklilik şirketi olarak, hayat sigortaları, bireysel emeklilik ve otomatik katılım toplamında yönetilen varlık büyüklüğünde özel emeklilik şirketleri arasında sektör lideri olarak yolumuza devam ediyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana, vizyonumuz Türkiye’nin ve Türk insanının geleceğini ilgilendiren tüm finansal planlama konularında Türkiye’nin en büyük şirketi olmaktır. Bireylerin ve sevdiklerinin geleceğini güvence altına alma bilincini geliştirmek, geleceğe yönelik kuşkularını ortadan kaldıran ve yaşam kalitesini yükselten finansal çözümler sunmak ve de uzun vadeli fonlar yaratarak ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak belirlediğimiz misyonun temel yapı taşlarını oluşturuyor. Böylece, hem bireylerin gelecek kaygısından uzak olması hem de oluşan fonların ekonomiye katkısı sonucunda oluşacak refah düzeyi ile bireysel refah artıracağı için, ülkemiz insanının iki kere kazançlı çıkacağına inanıyor ve bu misyon için çalışmayı sürdürüyoruz.

Sigortanın önemi, çeşitleri ve neden sigorta yaptırmamız gerektiği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Sigorta branşını hayat ve hayat dışı sigortalar olmak üzere iki başlığa ayırabiliriz. Sürdürülebilir bir ekonominin inşasında sigortacılık sektörünün önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyebilirim. Pandemi döneminde beklenmedik koşullarla sınandığımız zorlu günler, hayatımızın odak noktasında sağlık olması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Belirsiz dönemlerde hayatta karşılaşabileceğimiz farklı risklere karşı kendimizi ve sevdiklerimizi güvence altına almamız gerektiğininfarkına varıyoruz ve böylelikle sigortanın önemi daha fazla ortaya çıkıyor. Bu riskler hayatın içerisinde ve herkes her an bu risklere maruz kalabilir. Pandemide bu endişeyi hepimiz hissettik. Hayatın beklenmedik durumlarına karşı temkinli olmak için hayat sigortası ürünlerinin biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Hayat sigortası ürünü satın alma kararı finansal olduğu kadar duygusal da bir karar. Bir risk ile karşılaştığınızda, sevdiklerinizin maddi açıdan zor durumda kalmaması için sigorta ürünleri devreye giriyor. Sizden sonra yaşamlarına bir şekilde devam etmek zorunda kalacak olan eşiniz, çocuğunuz, torununuz ya da anneniz babanızın finansal geleceğini bu ürünler ile koruma altına alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin sunduğu en büyük avantajlar sizce nelerdir?

BES’i piyasadaki diğer yatırım araçlarından ayıran en önemli özelliği bireysel emeklilik katılımcılarına sunulan benzersiz devlet katkısı avantajıdır. BES’e ödenen katkı payının %30’u kişilerin hesabına devlet katkısı olarak ödenir. Bir katılımcı bir takvim yılı içerisinde ilgili yılın belirlenen brüt asgari ücret tutarı toplamı kadar yapmış olduğu katkı payı ödemeleri için devlet katkısından yararlanabilir. 2022 yılı devlet katkısı üst limitinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken katkı payı tutarı 68.850 TL’dir. Bu tutarı yatıran katılımcıların hesaplarına bu yıl içerisinde 20.655 TL devlet katkısı ödenecektir. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde şeffaflık ve güvenliğin sağlanması adına, son derece sağlam bir denetim mekanizması bulunur. Emeklilik şirketlerinin faaliyetleri T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenir. Şirketlerin yılda en az bir kere bağımsız dış denetim yaptırması zorunlu olduğu gibi, fonların hesap ve işlemleri, üçer aylık dönemler itibarıyla bağımsız dış denetime tabidir. Kişilerin bireysel emeklilik hesapları, emeklilik şirketlerinin mali bünyesinden bağımsız olarak Takasbank nezdinde saklanır. Emeklilik şirketlerinin iflas etmesi durumunda, Takasbank’ta saklanan birikim bir diğer emeklilik şirketine aktarılır ve kişi sistemde kalarak tasarruf yapmaya devam edebilir. Katılımcıların birikimleri, emeklilik yatırım fonlarında, Sermaye Piyasası Kurulunca denetlenen portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Kişiler kendi risk ve getiri beklentileri doğrultusunda fon dağılımını yılda 12 defa değiştirebilir. Katılımcılar maddi durumlarında herhangi bir değişiklik olursa dilediği zaman ödemeye ara verebilir ve daha sonra yeniden devam edebilir. Katılımcılara sunulan tüm bu esneklik ve avantajlara ek olarak şunu belirtmek isterim. Kişilerin çalıştıkları dönemde sahip oldukları hayat standartlarını, emeklilikte sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları emekli maaşı ile devam ettirmeleri mümkün olmayabilir. Bu ihtiyacı karşılamak için BES devreye girer. BES zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil tamamlayıcısı olarak işler ve emeklilik döneminde kişilere ek gelir sağlayarak refah seviyelerini artırmayı amaçlar. İmkânı olan herkesin makul katkı payı tutarlarıyla da olsa sisteme dahil olarak gelecekleri için şimdiden birikim yapmaya başlamalarını tavsiye ediyorum.

Hayat sigortaları ve ferdi kaza sigortalarının yaşamımıza sağladığı güvencelerle alakalı birkaç örnekle bilgi verebilir misiniz?

Hayat sigortası, kişilerin hayatları boyunca karşı karşıya kalabilecekleri yaşam kaybı, tam ve kalıcı sakatlık, kritik hastalıklar veya işsizlik gibi risklere karşı teminat sağlamalarına veya birikim yapmalarına olanak sağlayan finansal bir güvencedir. Hayat sigortasının poliçe süresi içerisinde poliçede belirlenen riskin gerçekleşmesi durumunda; sigortalıya, kanuni varislerine ya da belirtmiş olduğu lehtara poliçede belirlenen teminat tutarı sigorta şirketi tarafından ödenir. Böylelikle kişiler hayat sigortası ile yaşamın getirebileceği risklere karşı kendilerinin, sevdiklerinin ya da çalışanlarının yaşam standartlarını koruyabilir.  Ferdi kaza sigortası ise kişilerin her türlü kazaya karşı kendisini ve sevdiklerini güvence altına almasını sağlar. Kaza sonucu kalıcı sakatlık veya yaşam kaybı durumlarında, sigortalıya, kanuni varislerine ya da belirtmiş olduğu lehtara poliçede belirlenen teminat tutarı sigorta şirketi tarafından ödenir.

Size göre, tüketici neden Anadolu Hayat Emeklilik’i tercih etmeli?

1990 yılında Türkiye’nin ilk hayat sigortası şirketi olarak faaliyete başladığımız bu yolculukta kurulduğumuz günden bu yana gelecek beklentilerine ve bugünkü koşullara en uygun bireysel emeklilik ve sigorta ürünlerini müşterilerimizle buluşturmaya ilk günkü heyecanımızla devam ediyoruz.  Kurulduğumuz günden bu yana sektörümüzde ilklere imza atan bir şirket olduk. Türkiye’nin halka açık ilk hayat sigortası ve bireysel emeklilik şirketi olmanın sorumluluğunun farkındayız. En üst seviyede müşteri memnuniyetinin sağlanması hedefimiz doğrultusunda, ürün ve hizmetlerimizi müşterilerimizin beklentilerine uygun ve kişiselleştirilmiş çözümlerle birlikte sunuyoruz. Bireysel emeklilik ve hayat sigortası branşlarında hizmet verdiğimiz 4,1 milyonu aşkın müşterimiz ile sektörde ilk akla gelen şirketiz. Bireysel emeklilik ile otomatik katılım toplamında sayısı 2,4 milyonu aşkın katılımcıya sahibiz. Gönüllü BES katılımcı sayısı ile gönüllü BES ve otomatik katılım toplam fon büyüklüğü kategorisinde özel emeklilik şirketleri arasında liderliğimizi sürdürüyoruz.  Segmentlere özel olarak farklı deneyim ve hizmetler geliştirmeyi önemsiyoruz. Ev hanımlarıyla başlayan bu yolculuğumuza; gençler ve çocuklar, doktor, asker, çiftçi gibi çeşitli meslek grupları ve son olarak engelli bireyler ile devam ediyoruz.  Müşteri gruplarına göre değişen ihtiyaç ve beklentilere en uygun ürünü tasarlamak, müşteri yolculuklarında fark yaratmak için kesintisiz çalışıyoruz. Başta çocuk ve genç olmak üzere belirttiğimiz segmentlerde sektördeki rekabet avantajımızı korumaya devam ediyoruz. Müşterilerimizin tüm yaşam evreleri boyunca ihtiyaç duyacakları ürün ve hizmetlerden oluşan geniş bir seçkiye sahibiz. İhtiyaçlarına en uygun şekilde cevap veren ürünlerimiz ile finansal koruma sağlamak ve hem kendilerinin hem de sevdiklerinin teminat altında olma beklentilerini karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sektörüne yön veren şirket olmanın ötesinde, hayat sigortası, gönüllü bireysel emeklilik ve otomatik katılım toplamında, en büyük fon yaratan şirketlerden biri olarak sektörün gelişimine katkı sağlıyor ve öncü rolümüzü sürdürüyoruz.

Sigorta yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Hayat sigortası yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Birikim yapmak istiyorsanız sadece birikime yönelik hayat sigortalarını, beklenmedik durumlara karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almayı amaçlıyorsanız risk teminatı içeren hayat sigortalarını tercih edebilirsiniz. Dilerseniz, her iki ihtiyaca da uygun hem birikim hem de teminat içeren sigortaları da seçebilirsiniz. Diğer öncelikli konu ise, kişilerin hangi yaşamsal risklere karşı teminat almak istedikleri olacaktır. Ürünün içeriği ve sunduğu teminatlara ilaveten, hayat sigortası yaptırmak isteyen kişilerin detaylıca incelemesi gereken diğer bir konu da ürünün sağladığı asistans hizmetleri. Ürün kapsamında kendisine, çocuğuna ya da ailesine sunulan ek hizmetler satın alma kararında belirleyici oluyor. Bireylere şirketler tarafından sunulan hayat sigortası ürünlerini detaylı bir şekilde analiz etmelerini; şirketin hizmet kalitesi, fiyat dengesi ve sunulan avantajları kıyaslayarak nihai satın alma kararını vermelerini öneriyoruz.

Sigorta yelpazesinde hayatımızı kolaylaştıracak ve her türlü riske karşı tedbirler alabileceğimiz düşük ödemeli seçenekler mevcut iken, size göre toplumda sigorta bilinci neden trafik poliçeleriyle sınırlı kalıyor? 

Salgın sebebiyle beklenmedik koşullarla sınandığımız zorlu günlerde, hayatın her evresinde ihtiyaç duyacağımız sigorta ürünleriyle hem bugünü hem de geleceği güvence altına almanın önemini bir kez daha hatırladık. Yaşanan belirsiz günlerin etkisiyle hem kişilerdeki tasarruf bilinci arttı hem de güvence altında olma ve korunma ihtiyaçları ön plana çıktı. Bunun neticesinde bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörlerine yönelik farkındalık yükseldi. Bu farkındalığın artarak devam edeceğini ve hem sigorta hem de bireysel emekliliğin bireylerin öncelikleri arasında daha da üst sıralara yükseleceğini düşünüyorum.

Fiyatı cazip olmasına rağmen insanların haberdar olmadığı hangi poliçeleri örnek gösterebilirsiniz?

Hayat sigortası branşındaki prim üretiminin büyük bir çoğunluğunu kredi ve kredi kartı bağlantılı sunulan ürünler oluşturuyor. Bununla birlikte, birikimli hayat sigortaları ile kritik hastalık, eğitim, sakatlık, yaşam kaybı gibi teminatları içeren vefat ve ferdi kaza sigortası ürünleri de her geçen yıl ön plana çıkmaya devam ediyor.Kişiler makul prim tutarlarıyla kritik hastalık sigortası ya da sadece maluliyet ve vefat teminatı sunan ürünleri satın alarak kendini ve sevdiklerini risklere karşı koruyabilir. Hatta aylık 400 TL seviyesindeki primler ilehem teminat altında olacağı hem de birikim yapabileceği birikimli hayat sigortası ürünlerimize sahip olabilir.

Sigorta poliçeleri, vatandaşın yaptırmamakla kâr sayacağı kadar pahalı mı?

Ben herkese hayat sigortası ürünlerini bir maliyet ya da masraf kalemi gibi değil, kendilerini ve sevdiklerini güvence altına alacak bir yatırım gibi görmelerini tavsiye ediyorum. Üstelik bu ürünler kişilere ödedikleri prim için vergi avantajı da sağlıyor. Sigortalı, kendisi, eşi ve küçük çocuklarının birikim primi alınan hayat sigortası poliçeleri için ödediği primlerin yarısını; yaşam teminatlı sigorta poliçeleri için ödediği primlerin ise tamamını gelir vergisi matrahından indirebiliyor.

Bu röportajın gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızdaki başarılarınızın devamını temenni ederim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor