Disleksi (özel öğrenme güçlüğü) tanımada 6 belirti
ADANA (BÖLGE)-Disleksi (özel öğrenme güçlüğü), çocuğun bireysel ve standart test uygulamaları sonucu saptanan okuma, yazma ve matematik alanında; yaşı, okul durumu ve zekâ yönünden beklenene oranla düşük olmasıdır. Çocuğun öğrenme problemleri, akademik başarısını, okuma, yazma ve matematik becerisi gerektiren günlük etkinliklerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Disleksi’nin tek tedavisinin erken tanı ve bununla birlikte verilecek erken eğitim olduğunu kaydeden Özel Eğitim Uzmanı Hasan Hüseyin Yıldırım, şunları söyledi:
“Öğrenme güçlüğü (disleksi), gelişimsel bir sorundur, yani doğuştan gelen bir durumdur. Bunun da tek tedavisi erken tanı ve bununla birlikte verilecek erken eğitimdir. Eğer bu eğitim, doğru zamanda verilirse, öğrenme güçlüğünün ilerleyen yıllardaki etkilerini en aza indirgemek mümkündür” dedi.
“Farkında Kalın Özel Eğitim Üzerine Söyleşiler” kitabının da yazarı olan Hasan Hüseyin Yıldırım, son yıllarda yeni yeni tanı almaya başlanan ve şu an yaygınlık oranı her sınıfta 2-3 kişi olabilen, halk arasında disleksi olarak geçen öğrenme güçlüğünü tanımada ailelere ve sınıf öğretmenlerine altı belirtiye ilişkin şunları kaydetti:
1-Çocuğunuz okula başladığı zaman, okuma yazma öğrendiği süreçte akranlarına oranla yavaş okuyor ve yazıyorsa,
2-Okurken veya yazarken ses ve hece atlıyorsa,
3-b,d p,q gibi sesleri karıştırarak okuyup, yazıyorsa,
4-Okurken veya yazarken noktalama işaretleri sıklıkla dikkatinden kaçıyorsa,
5-Okuduğu metni anlamada güçlük çekiyorsa,
6-Sayıları algılamada ve hesaplamada karıştırmalar ve güçlükler yaşıyorsa,
Özel Eğitim Uzmanı Hasan Hüseyin Yıldırım, yukarıdaki maddelere ilave olarak, çocuk yaşıtlarından bir yıl gibi süre gerideyse, öğrenme güçlüğü (disleksi) olabilme ihtimalinin bulunduğunu sözlerine ekledi.