KARNAVAL KAHRAMANI GÜNİZ’İ TANITMAK ŞART
Adana Kızı Güniz’i 15 yıl kadar önce tanımıştım. Büyükşehir Belediyesi’nin peyzaj mühendislerindendi. Araştırıcı, çalışkan ve yenilikçiydi. Sofulu Çöplüğünün kapatılmış alanlarını bitkilendirmek projesini yaparken de bana çok yardımcı olmuştu. Birlikte fidanlıkları dolaşırken derin bilgisinin ve bitmez tükenmez enerjisinin tanığı oldum.
Bir gün yanında getirdiği Hollanda vatandaşıyla tanıştırdı. Evleneceği adamdı. Hollandalı, bize yukarıdan bakan Avrupalıların aksine son derece mütevazı ve efendiydi. Evlendiler. Güniz yıllardır Hollanda’da yaşıyor ama sıradan bir yaşamın dışında. Her fırsatta Türkiye’yi, Anadolu’yu, Adana’yı anlatıyor çevresine.
Birkaç gün evvel Adana’ya gelmiş, aradı. Karanaval’a katkı koymak için özenle hazırladığı projeyi anlattı. Bir de emek ürünü dosya gönderdi. Projenin adı “Suya Dair Her şey”. Yani Portakal Çiçeği Festivalinin, ya da karnavalın son günü Seyhan Nehrinde yapılan o muhteşem gösterileri hazırlamıştı. Dosyayı inceledikten sonra kendi kendime “Sen bu hemşerine boşuna değer vermiyorsun” diyerek paye çıkardım.
Dosyayı inceledikten sonra, verdiğim söze uyarak aradım. Defalarca kutladım. Aslında duygulanmıştım. Uzak Gurbette yaşayan kızımızın memleketiyle, Adana’yla bu kadar ilgilenmesi ve yüceltmek için gösterdiği özverili çaba gözümde çok büyüdü. Yaptığı çalışma ve gösterdiği özveriden duyumsadıklarımıı ve kendisiyle gururlandığımı söyledim. Sevindi. Sonra da nefes nefese şunları anlattı:
“Abi Adana’nın büyük nimeti Seyhan Nehri’nden sulama ve enerji dışında pek yararlanamıyoruz. Hollandada gelenekselleşmiş gösteriden esinlenerek aklıma geldi ve memleketime belki azıcık yararım olur düşüncesiyle işe giriştim. Esasen Hollanda’ya gittiğimden beri buradaki Westland ve Çukurova arasındaki tarımsal alan ve bereket benzerliğinden etkilenmiştim. Burada her yıl gelenekselleşmiş su kortejlerinin bir benzeri Adana’fda neden yapılmasın diye düşündüm. Anlatılanları ve gördüklerimi harmanlayıp (Suya Dair Herşey) adını verdiğim Projeyi gerçekleştirdim.”
Güniz, Portakal Çiçeği Festivali Programına aldırabileceğinden emin olmamakla birlikte dosyasını aldığı gibi soluğu Adana’a almış. Tabii seçim zamanı; derdini anlatabileceği belediye yok ortalıkta. Festival’in fikir babası ve uygulama koordinatörü Ali Haydar Bozkurt’a ulaşmış. Büyük ilgi görmüş, cesaret bulmuş. Vilayet yetkililerinden de beklediğinin çok üstünde destek almış ve geceli gündüzlü çalışmalarla Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen muhteşem gösteriyi gerçekleştirmiş.
Milyonları Adana’ya çeken ve her yıl daha da itibar bulan Karnaval’ın iki büyük kahramanı vardı; Ali Haydar Bozkurt ve tanıtımına büyük katkı koyan Ayşe Arman. Bence, şimdi üç Adanalı Kahramanımız oldu Güniz’le. Tevazuunu bildiğim için bunları yazmasaydım vebal altında kalacaktım. Yazıya ek olarak, Güniz’i Ali Haydar Bozkurt’la gösteren fotoğrafı da alıyorum köşeme.