Depremzedeler ‘DEPDER’ çatısı altında birleşti

Adana’daki depremzedeler kendileriyle aynı acıları yaşayanlarla bir araya gelerek birbirlerine destek olmak ve başkalarının da bu acıyı yaşamamasını sağlamak için Depremzedelere Yardım ve Dayanışma Derneği (DEPDER)’ni kurdu.

 

(HABER MERKEZİ)- Kahramanmaraş merkezli olan 6 Şubat depreminde Adana’da da yıkım büyük olmuştu ve birçok insan hayatını kaybetti. Yakınlarını, sevdiklerini, ailelerini, arkadaşlarını kaybeden ‘DEPDER’ çatısı altında bir araya geldi. Yaşadıkları ortak acıları birleştirerek bir umuda dönüştürme çalışıyorlar. Kendileriyle aynı durumda olan, aynı acıları yaşayan insanlara ulaşıp, onlara başta hukuki olmak üzere maddi, manevi ve psikolojik destek verip, onların sesini duyurabilmek için çabalıyorlar. Bu düşünceyle kısaltılmış adı ‘DEPDER’ olan Depremzedelere Yardım ve Dayanışma Derneği’ni kurdular. En önemli amaçlarından biriyse aynı acıların bir daha yaşanmaması için depreme dayanıklı konutların inşa edilmesini sağlamak.

13 BİNA YIKILDI, 418 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli ardı ardına yaşanan depremler Adana’da da yıkıma yol açtı ve 13 bina yıkıldı, 418 kişi hayatını kaybetti. Enkazdan da sadece 34 kişi sağ olarak kurtarıldı. Depremde ağır hasar alan ve çökme riski bulunan 12 binanın ise kontrollü olarak yıkımı gerçekleşti. Adana Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan çalışmalar kapsamında 2 bin 943’ü ağır hasarlı, 5 bin 136’sının da orta hasarlı binanın olduğu tespit edildi.

YIKILAN BİNADA ACI ÜSTÜNE ACI

Avukat Nazan Akça Subaşı da Adana’nın merkez ilçesi Çukurova’ya bağlı Huzurevleri Mahallesi’nde yıkılan, 14 katlı İhsan Bayram Apartmanı’nda; gelini Emine Akça ile birlikte yeğenleri Mehmet (6) ve Metehan (3) Akça’yı kaybetti. Depremin ardından kayıpları yüzünden büyük acılar yaşayan Subaşı, apartmanın yıkılmasındaki ihmali araştırıp, dava için gerekli delilleri topladı. Bu esnada yeni acılara tanıklık etti ve kendisi gibi yakınlarını kaybeden depremzedelerle tanışma fırsatı buldu.

ACIYI UMUDA DÖNÜŞTÜRECEKLER

Kimisinin hayat arkadaşını, kimisinin evladını, kimisinin anne ve babasını kaybettiği depremde kimisi de yılların birikimiyle aldıkları evini kaybetmişti. Acı, bu sefer umuda dönüştü. Depremin yaşattığı acıların buluşturduğu farklı meslek gruplarından kişiler, kendileriyle aynı durumda olan insanlara yardım etmek için bir araya geldi. ‘Ne yapabiliriz?’ sorusuna verilen yanıt da kısa adı ‘DEPDER’ olan; ‘Depremzedelere Yardım ve Dayanışma Derneği’nin kurulmasıyla sonuçlandı.

DEPREMZEDELERİN SESİ OLACAĞIZ

Derneğin kurucu başkanı olan Avukat Nazan Akça Subaşı, bu derneği depremzedelerin sesi olmak, onları unutturmamak için kurduklarını vurguladı. Subaşı, “Depremzedelere başta hukuki olmak üzere maddi, manevi ve psikolojik destek vermek için böylesi bir oluşuma gittik. Amaçlarımızdan biri de kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesini sağlamak ve başkalarının da bizimle aynı acıyı yaşamalarının önüne geçmek” diye aktardı.

DAVALARDA HUKUKİ DESTEK VERECEĞİZ

Subaşı, derneğin kurucularının tamamının depremzede olduğunu söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son yaşanan depremlerde yakınlarını, hem de mallarını kaybetmiş insanlar. Depremde yaşadığımız acıları bir umuda dönüştürülebilmek için güçlerimizi birleştirip bu derneği kurduk. Adana’da depremde yıkılan 13 bina var. Bu binalarla ilgili olarak yürütülen soruşturma ve açılacak davalarda depremzedelere hukuki destek verip, onların maddi ve manevi olarak yanında olacağız.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor