TOKİ AİDATI CEP YAKIYOR

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY- MERYEM ÜNAL
ADANA (BÖLGE)-Bu yıl içerisinde Toki konutlarındaki aidatlara yüksek bir oranda zam yapılmıştı. Yılın ilk ayında başlayan zam yılın geri kalan aylarında da kendini hatırlatmaya devam etti. Adana’da 3 yıldır Sarıçam Buruk Toplu Konutları’nda yaşayan Emekli PTT Müdürü Ahmet Kılınç, nisan ayında gelen son aidat zammıyla isyan etti. Kılınç, nisan ayında 200 TL ödediği aidatın nisan sonrasında 418 TL’ye çıktığını ve ödemeyi geciktirdikleri her gün için de hanelerine yüzde 5 faiz cezası yazıldığını kaydetti.
TOKİ aidatlarına bu yıl başlarında yüzde 86’lık oranında bir zam artışı yapılmıştı. Zamlar sonucunda birçok insan bu durumdan rahatsız oldu. Yıl başlarında yapılan zamlar sonrasında da kendini gösterdi. Yapılan bu artış sonucunda Adana’da da bu konuda sıkıntı yaşayan birçok kişi bulunuyor. Bunlardan biri olan Emekli PTT Müdürü Ahmet Kılınç, aidat parasının nisan ayında 200 TL’den 418 TL’ye çıktığını, ödemeyi geciktirdiği her gün için de yüzde 5 faiz cezası verildiğini söyledi.
Ahmet Kılınç konuyla ilgili yaşadıkları sorunları Bölge Gazetesi Muhabirleri Cansu Ersoy ve Meryem Ünal’a anlattı.
Adana Sarıçam Buruk Toplu Konutları’nda yaşayan Emekli PTT Müdürü Ahmet Kılınç, Toki konutlarındaki aidatların gereğinden fazla yüksek olmasından rahatsız olduğunu dile getirdi. Kendi oturduğu evin aidatının şu anda 418 TL olduğunu belirten Kılınç, bu konuyla ilgili şikayette de bulunduğunu, fakat olumlu bir yanıt alamadığını söyledi.
Çok fazla işçi çalıştırıldığını öne süren Kılınç, “Adana Sarıçam Buruk 825 Toki konutlarında bir ev aldım. Bu Toki evlerine bir süre önce farklı bir yönetim atadılar. Yönetim şu an hala görevine devam ediyor ve yönetimde 13 tane kişi çalışıyor. Bu 13 çalışana boş yere maaş veriliyor. Çünkü 13 kişi gerçekten burası için çok fazla ve yaptıkları pek de bir şey yok. Çalışıyor olarak gözüküyorlar ama hiçbir iş yapmıyorlar. Haftada 1 kere merdivenleri süpürüyorlar ve cumartesi-Pazar günleri hariç çöpleri alıyorlar” dedi.
Kılınç, “Neden bu kadar işçi çalıştırıyorsunuz?” sorusunu sorduklarında ise, yönetimden “Alan geniş” cevabını aldıklarını bildirdi.
AİDATLAR KONUTUN ALANINA GÖRE HESPLANIYOR
Bakanlığa göndermek için 417 tane imza topladığını dile getiren Kılınç, “Benim topladığım imzaları bakanlık Toki’ye göndermiş. Toki’de İstanbul’daki belirli bir şirkete göndermiş. Birkaç işlemden sonra bana 1.5 sayfalık bir yazı gönderdiler. Olumlu bir yanıt alamadım. Bana ‘Konutların alanının geniş olduğu için’ bu kadar aidat bedeli çıktığını belirttiler. Bu yeni zamlar nisan ayında yapıldı. 3 yıldır ben orada oturuyorum. Zam yapılmadan önce 200 lira ödüyordum. Ama bir anda çok fazla bir artış yapıldı. Benden başka da şikayet eden oldu fakat çok da üzerine düşmediler. Çünkü insanlar evlerinin elinden alınmasından korkuyorlar. Ya da konuşsalar bile değişen bir şey olmayacağını düşünüyorlar” şeklinde konuştu.
“GECİKEN HER GÜN İÇİN %5 FAİZ CEZASI VERİLİYOR”
“Bizlerin yanına gelerek sorunlarımızı dinleyen kimse yok” diyerek isyan eden Kılınç, “Benim evim 128,89 m2 ve kendi oturduğum evime verdiğim aidat 418 lira. Herkes oturdukları konutların metre karesine göre ödeme yapıyor” ifadelerini kullandı.
Kılınç, eğer aidat ödemesini geciktirirse %5’lik oranında da faiz cezası ödeme zorunluğunun olduğunu sözlerine ekledi.