“TÜRKİYE YÜZYILI ADALETİN DE YÜZYILI OLSUN DİYORUZ”

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Adana’da ortak olarak düzenlenen “Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu”na Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’ta katıldı ve konuşma gerçekleştirdi. Bakan Tunç, “Şu anda yine bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlığımız var. Türkiye Yüzyılı’nın İnsan Hakları Eylem Planı’nı hazırlayacağız. Türkiye Yüzyılı adaletin de yüzyılı olsun diyoruz” dedi.
Ticaret ve sözleşme hukuku kapsamında yaşanan işveren sorunları ile alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin tartışılacağı ‘Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’ Adana’da bir otelde yapıldı. Sempozyuma Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Yargıtay Birinci Başkanvekili Adem Albayrak, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz ve birçok kişi katıldı.
Konuşma yapan isimlerden biri olan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Emekçimizin, çiftçimizin, sanayicimizin üretken olduğu Çukurova gibi bereketli topraklara sahip kadim şehir Adana’da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Bu güzel sempozyumun Adana’da düzenlenmesini sağlayan Adalet Bakanlığımız Hukuk İşleri Genel Müdürlüğümüz ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize, ev sahipliği için de Adana Sanayi Odamıza ve Adanalılara çok teşekkür ediyoruz” dedi.
“TOBB ile birlikte adalet bakanlığımızın birlikte organize ettiği ‘Ticaret ve sözleşme hukuku kapsamında yaşanan işveren sorunları’ demiş. Ben buraya bir de ‘işçi’ diye eklemek istiyorum. Zayıfı da korumamız lazım. Yüksek yargı dikkat kesildi çünkü. İşveren ve işçi sorunları ile alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin tartışılacağı ‘Yargı ve İş Dünyası’ programının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” diyen Tunç, “İş dünyasının bir araya gelerek; yatırım, adalet, demokrasi, kalkınma gibi ilişkilere yönelik sorunlar burada dile getirilecek. O yüzden bu sempozyumu çok önemsiyoruz. İş dünyamızın önerilerini dinleyerek buradan çıkan görüş ve önerileri bakanlığımızın atacağı adımlara bir yol haritası teşkil edeceğine yürekten inanıyorum. Tabi ki yargı konusunda da buradan çıkacak olan fikirler bir yol gösterici olacaktır” diye de ekledi.
“YARALARI SARMA, ŞEHİRLERİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMA MÜCADELEMİZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”
6 Şubat Depremiyle ilgili de cümlelere yer veren Bakan Tunç, “6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi Adana’mızın da içinde bulunduğu 11 vilayetimizi etkiledi. Öncelikle Adana’mızda ve deprem bölgelerimizde kaybettiğimiz tüm canlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaraları sarma, şehirleri yeniden ayağa kaldırma mücadelemiz hız kesmeden devam ediyor. 50 bin canımızı kaybetmiştik. Şehirlerimiz yıkılmıştı. Tabi Adana’mız da bundan etkilendi. Sonrasında arama kurtarma çalışmaları başladığı sırada da TBMM’de Ohal ilanı kararı onaylandı. Ve özellikle yargıda sürelerin durdurulması noktasında da kararnameler çıkmıştı. Bu anlamda da insanların mahkemeye gidememesi nedeniyle ve yargıda hizmetlerin aksamaması için hak kayıplarının da önüne geçilmiş oldu. Tabi yargımız deprem bölgesinde özellikle delillerin toplanması anlamında büyük bir çalışma gösterdi. Bölgeye 984 bilirkişi ve 518 adli tıp uzmanı diğer bölgelerden takviye edildi. Kardeş adliye projesi çerçevesinde 7 bin 5 yüze yakın personel deprem bölgesine gönderildi. Binden fazla hakim ve savcımızı bu bölgeye görevlendirdik” dedi.
“MİLLET MEYDANLARA KOŞTU, ÇIPLAK ELLERİYLE TANKLARIN ÖNÜNE DURDU”
15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini de hatırlatan Bakan Tunç, “Hain FETÖ teröristlerinin gerçekleştirdiği kalkışmayı millet büyük kahramanlıkla önledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Haydi meydanlara, milletin üzerinde güç tanımıyorum’ sözlerinin ardından millet meydanlara koştu, çıplak elleriyle tankların önüne durdu. Milletimiz, liderinin sözünü, görüntüsünü bekledi. Lideri mesajı verdiğinde de meydanlara koştu. Yani millet liderine güvendi, lideri de milletine güvendi. Her iki güven bu başarıyı sağladı ve Türkiye’nin bir uçurumun kenarından dönmesi sağlandı” diye aktardı.
“O GECE KAHRAMANCA MÜCADELE EDEN YARGI MENSUPLARIMIZI TEKER TEKER KUTLUYORUM”
15 Temmuz şehitlerine Allah’tan rahmet dileyen Bakan Tunç, 15 Temmuz gecesi kahramanlık gösteren yargı mensuplarımızı da kutladığını vurguladı ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“O gece darbeciler karşısında cübbelerini giyip hazır olda bekleyen bir yargı sistemi değil, onların tarihe karıştığını gördük, darbecileri, milletin hakkına, hukukuna tecavüz edenleri soruşturan, ilk dakikadan itibaren soruşturan, onları gözaltına alan, tutuklayan ve millet adına hesap soran bir yargıyı gördük. O gece kahramanca mücadele eden yargı mensuplarımızı teker teker kutluyorum. İşte demokrasiye, insan haklarına sahip çıkmak budur. Milletimiz dünyaya büyük bir mesaj verdi. İnsan hakları, demokrasi mücadelesinin nasıl yapıldığını milletimiz bütün dünyaya gösterirken yargımız da vatansever emniyet güçlerimiz de demokrasinin nasıl korunacağını bütün dünyaya göstermiş oldular.”
Mücadelenin burada bitmediğini ve hukuki çerçevede devam edeceğine sözlerinde yer veren Bakan Tunç, “O gün yürürlükte olan anayasamıza göre olağanüstü hal kararnamelerinin anayasaya aykırılığı iddia edilemez ve yargıya götürülemezdi ama biz buna rağmen o kararnameleri Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdık. Türkiye Büyük Millet Meclisinin denetiminden geçerek kanunlaşan bu kararnameler Anayasa Mahkemesinin de denetimine açılmış oldu” diye kaydetti.
“BU MİLLET YENİ, DEMOKRATİK BİR ANAYASAYI ARTIK HAK EDİYOR”
Bakan Tunç, terör insanlık suçu ve insanlığın ortak düşmanıdır” dedi ve konuşmasına şu cümlelerle son verdi:
“Yurt dışına kaçan teröristler için ‘İnsan haklarına saygılıyım, demokratik hukuk devletiyim’ diyen ülkelere iade taleplerimiz olduğu halde bunlara duyarsız kalındığını da üzülerek görüyoruz. Sadece kağıt üstünde sözleşmelere imza atmakla, ‘Ben hukuk devletiyim’ demekle olmuyor. Uygulamada, icraatta eğer hukuka, insan haklarına saygınız varsa işte o zaman hukuk devleti olursunuz. Sayın Cumhurbaşkanımız her fırsatta bu mesajı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere diğer ülkelere de vermeye devam ediyor. 21 yılda 15 Temmuz darbe kalkışmasına, Gezi kalkışmasına, 17-25 Aralık yargı darbe girişimine, muhtıralara, terörü azdırmak isteyenlere, ülkemizin gelişmesini ve kalkınmasını istemeyenlere fırsat vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz. Her engeli aşarak demokrasimizin güçlenmesi, hukuk devleti ilkemizin tahkim edilmesi için reformlar yapmaya devam ettik ve devam edeceğiz. Bu millet yeni, demokratik bir anayasayı artık hak ediyor. Yeni parlamentomuz, yeni seçilen milletvekillerimiz bu anlamda milletimizin bizlerden beklediği yeni anayasayı, demokratik anayasayı inşallah Mecliste bir uzlaşmayla milletin huzuruna getiriler. Bütün temennimiz budur. Yargının daha adil, etkin, hızlı işleyebilmesi anlamında reform süreci devam edecek. Şu anda yine bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlığımız var. Türkiye Yüzyılı’nın İnsan Hakları Eylem Planı’nı hazırlayacağız. Türkiye Yüzyılı adaletin de yüzyılı olsun diyoruz. Adalet Bakanlığı olarak adalete güveni daha da artırmanın gayretiyle hukuki öngörülebilirliğin, hukuki güvenliğin tam anlamıyla sağlanabildiği bir ortamı oluşturmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne mevzuat düzenlemelerinde teknik destek vermeye devam edeceğiz.”
Sempozyumda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dışında; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç’ta açılış konuşması gerçekleştirdi.