Deprem ayrı, moloz ayrı öldürmesin

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Adana İl Temsilcisi, iş güvenliği uzmanı ve asbest söküm uzmanı olan Necati Ulaştırıcı, deprem molozlarında kanser eden asbest uyarısı yaptı. Necati Ulaştırıcı, “Deprem bölgelerinde yıkılan binalardan oluşan molozlar, insan sağlığı ve çevre tehdidi yaratıyor. Bu molozların biran önce toplanarak güvenli yerlere nakledilmelidir. Asbestin bulunduğu bir ortamda yapılacak söküm, poşetleme, taşıma, saklama ve bertaraf edileceği tesise taşıma işlemlerinin tamamı asbest söküm uzmanının gözetiminde gerçekleştirilmelidir.” dedi.
HABER: YENER EKİNCİ
ADANA (BÖLGE) – İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası ( İSG-SEN) Adana İl Temsilcisi, iş güvenliği uzmanı ve asbest söküm uzmanı olan Necati Ulaştırıcı, Adana bölgesinde yıkılan binalardan oluşan molozların neden olduğu çevre tehdidine yönelik uyarı yaptı. Asbestin beyaz toprak olduğunu belirterek; ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, esnek ve lifli yapıda bir mineral olduğunu ifade eden Ulaştırıcı, ‘’Bu yapısı nedeniyle asbest, endüstriyel kullanımına yasak getirilene kadar; gemi, otomobil, inşaat gibi birçok sanayi alanında yalıtım ve sızdırmazlık amaçlı kullanılmıştır. Geleneksel olarak kırsal kesimde sıva, çatıların ısı ve su yalıtımı, ocakların yalıtımı gibi alanlarda yaygın olarak başvurulan asbeste; ev içinde sıvanın dökülmesi, ev dışında ise doğa olayları nedeniyle sıvanın ya da çatının bütünlüğünün bozulması sonucu havaya karışan liflerinin solunması sonucu maruz kalınabilmektedir’’ dedi. ‘’Adana’da binaların asbest haritalamalarının ve asbest kullanılan alanlara ait kayıtların yetersiz olması nedeniyle de riskli binaların tayini yapılamamakta, deprem ve sonrasındaki yıkım sürecinde ortaya çıkan asbest yükü tam olarak bilinememektedir’’ bilgisini paylaşan Necati Ulaştırıcı, ‘’Dünya Sağlık Örgütü “Kanserojen Maddeler” listesinde asbesti Grup IA kanserojen olarak tanımlanmıştır. Bu tozlara maruz kalan kişilerde zamanla kalp ve damar hastalıkları, astım, alerji gibi solunumla ilgili rahatsızlıkların olabileceği bilinmelidir’’ uyarısında bulundu.
DEPREMDE ASBEST TOZU MARUZİYETİ VE KORUNMA YOLLARI
Alınacak önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Ulaştırıcı, şunları kaydetti; Depremde tozla ilgili önlemler daha ziyade depremden sonra arama-kurtarma çalışmaları, yıkıntıların kaldırılması sırasında ve depremde zarar gören yapıların yıkımı sırasında etkili olabilir. Depremden sonra arama kurtarma görevlilerinden başka bireylerin, ortamdan uzaklaşmaları gerekir. Arama, kurtarma çalışmalarında ve yıkıntıları kaldırmada çalışanların mevzuata uygun toz maskesi kullanmaları gerekir. Özellikle yaşlıların, kronik akciğer ve kalp hastası olan kişilerin bu ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Gözleri korumak için daha önce temin edilmiş geniş camlı koruyucu gözlükler kullanılmalı. Yıkım sırasında çalışacak personeller uygun iş kıyafeti ve atakkabı ile şantiye alanında bulunmalıdır Depremde zarar gören yapıların yıkımında, tozlanmayı en aza indirgemek için, gerekli tedbirlere ilaveten sabit veya seyyar sulama donanımları hazır bulundurulmalı, pülvarizasyon uygulanmalıdır. Yıkımı yapılacak olan yapıda, yıkım sırasında tehlike doğurma ihtimali olan elektrik, su ve doğalgaz ile kimyasal veya biyolojik faktörler için önlemler alınmalıdır. Yıkılacak yapının yakınında bulunabilecek benzin istasyonu, akarsu, baraj, yoğun nüfus veya yerleşim bölgesi gibi faktörler, yıkım yönteminin seçilmesinde dikkate alınmalıdır. Molozlar açık kasada taşınmamalı, üzeri örtülmeli, molozların depolandığı alanda tepeler oluşmamalı, su havzaları, su kaynaklarına yakın, baraj kenarlarına, sulak alana moloz dökülmemeli. Depremden sonra yıkıntıların kaldırılması ve depremde zarar gören yapıların yıkımı sırasında toza karşı kişisel koruyucu önlemler alınmalı, asbest konusunda arama ve kurtarma ekipleri önceden eğitilmelidir. “İnşaat ve Hafriyat Atıkları”, “Tozla Mücadele”, “Tehlikeli Atıklar”, “Asbestli Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği” gibi ilgili belirtilen yönetmeliklere uyulmalıdır.’’
ASBEST SÖKÜM UZMANI NE İŞ YAPAR?
‘’Asbest söküm uzmanı ne iş yapar?’’ konusunda söylenmesi gereken ilk şey; meslekten olmayan birinin asbesti doğru bir şekilde tanımlamasının imkansız olduğu gerçeğidir. Asbestin uygunsuz ve eğitimsiz kullanımı ilgili işçilerin ve tüm paydaşların sağlığını tehlikeye atabilir. Diğer yandan asbestin sökümü için yasal düzenlemelere uyulması gerektiği, ihlal ve ihmallerin cezalandırılacağı gerçeği, asbest söküm uzmanına neden ihtiyaç duyulduğunun da açık bir göstergesidir. Asbestin bulunduğu bir ortamda yapılacak söküm, poşetleme, taşıma, saklama ve bertaraf edileceği tesise taşıma işlemlerinin tamamı asbest söküm uzmanının gözetiminde gerçekleştirilmelidir.