HÜKÜMET, ÇİFTÇİYİ TARLAYA KÜSTÜRDÜ

CHP Adana Milletvekili Kit Komisyonu üyesi Orhan Sümer, 4 kilo ayçiçeği ile bir  litre mazot alınamadığını belirderek, bu tarım politikasıyla Türkiye’de çiftçiliğin biteceğini belirtti.

(HABER MERKEZİ)-CHP Adana Milletvekilii ve KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer, yazılı bir açıklama yaparak, Çukurova’da çiftçinin tarlaya küstüğünü, tarım işçisinin de hayata küstüğünü söyledi.

Adana’da üreticinin zor durumda olduğunu belirten Orhan Sümer, “Ayçiçeği içerdiği yüksek orandaki (%22-50) yağ miktarı nedeniyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından önemli bir yağ bitkisidir. Ayçiçeği yağı beslenme değeri en yüksek olan yağlardan biridir. Dünya bitkisel ham yağ üretiminin %12,6’sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır.” diye sorunları sıralarken görüşlerini şöyle açıkladı;

“ Ülkemizde yıllara göre değişmekle beraber, yıllık 220-280 bin ton ayçiçeği yağı üretilmektedir. Türkiye bitkisel ham yağ üretiminin %46,7’si ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Bu kadar önemli bir ürünün Çukurova gibi bereketli topraklarda artan maliyetler nedeniyle tarlada kalması, Türkiye’de gıda enflasyonun giderek artacağının resmidir.”

4 KİLO AYÇİÇEĞİ 1 LİTRE MAZOT ALMIYOR

Orhan Sümer, “Tarım Bakanlığı’nın çiftçiyi bu kadar sahipsiz bırakması kabul edilemez. Hem ülkemiz hem de bölgemiz için çok önemli olan bir çok tarım ürünü ne yazık ki tarlada çürümeye terk ediliyor. Çünkü sürekli artan girdi maaliyetlerini çiftçi karşılayamıyor. Tarktörüne koyduğu mazotu kaşılayamaz hale gelen çiftçi, sahipsiz kaldığını dile getirerek isyan ediyor. Bugün 4 kilo ayçiçeği 1 litre mazot almaya yetmiyor. Çiftçi bu durumdayken nasıl toprağına küsmesin.” Dedi

ÇİFTÇİ ZARAR EDERKEN SARAY İKTİDARI SEYİRCİ KALIYOR

Orhan Sümer, ayrıca  “Ülkemiz ayçiçeği üretiminin yüzde 10’una yakınının Adana’da gerçekleşiyor. Türkiye bitkisel ham yağ üretiminin büyük çoğunluğu ayçiçeğinden karşılanmaktadır. 2022 yılında Adana’da 738 bin dekar alanda 222 bin 682 ton yağlık ayçiçeği üretimi gerçekleşti. Bu yıl ekim alanının geçen seneye göre artarak 751 bin dekar olarak gerçekleşti. Bu yılki üretimin de 242 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyordu. Ne yazık ki çiftçinin ürünü ekonomik nedenlerle tarla kaldı. Bu kadar değerli bir ürünü eken çiftçi zarar ettiğini söylüyorsa, Türkiye ekonomik anlamda nasıl kalkınacak? Tarladan başlayan üretim seferberliğinde çiftçi desteklenmiyorsa, market raflarındaki etiketler nasıl aşağı yönlü olacak?” diyerek tepkisini dile getirdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor