CİĞERLERİMİZ KESİLİYOR
Maden için Akbelen Ormanları’nın kesilmesine karşı ses çıkartmak için Adana Eczacılar Odası’nda Adana Akademik Meslek Odaları Birliği’ne bağlı kurumlar tarafından basın açıklaması düzenlendi. Açıklamayı Dönem Sözcüsü Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, okudu. Güney Yılmaz okudu. Yılmaz. Akbelen’le ilgili “Ormanların yok edilmesi demek, temiz havanın, sularımızın ve dünyanın ciğerlerinin yok edilmesi demektir. Ciğerlerimiz kesiliyor” dedi.
HABER: DENİZ CAN TECİRLİOĞLU
ADANA (BÖLGE)- Maden için Akbelen Ormanları’nın kesilmesine karşı ses çıkartmak için Adana Eczacılar Odası’nda Adana Akademik Meslek Odaları Birliği’ne bağlı kurumlar tarafından basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını Dönem Sözcüsü Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz okudu.
Güney Yılmaz, “Gün geçmiyor ki yüksek kar hırsı için yeni bir doğa katliamı ile karşılaşmayalım. 4 yıldır aralıklarla devam eden, Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı İkizköy mevkiinde bulunan Akbelen Ormanı’nda ki ağaç kıyımı 24 Temmuz sabahı yeniden başladı. Çevre köylülerin ve çevrecilerin direnişi bölgeye sevk edilen Jandarma ve TOMA’lar ile karşılaştı. Jandarma, ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylülere biber gazı ve jopla sert müdahalede bulundu. Bölgede telefon ve internet şebekesinin de engellendiği biliniyor” diyerek sözlerine başladı.
“24 TEMMUZ’DA KIYIM YENİDEN BAŞLADI”
Limak Holding ve IC Holding ortak girişimi olan Yeniköy Kemerköy Enerji şirketi tarafından Akbelen Ormanı’nın bir bölümü termik santrallere linyit sağlayan maden sahası olarak genişletildiğini söyleyen Yılmaz, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izin verilen maden sahasının genişletilmesi 4 yıldır devam eden bir süreç. Ve 4 yıldır İkizköy halkı ve çevre aktivistleri Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmemesi için mücadele ediyor. 2 yıl öncede başlayan kesim sonrası köylüler Akbelen Ormanı’nda doğa nöbetine başlamışlardı. Bu nöbet 2 yıldır devam ediyordu. 24 Temmuz’da kıyım yeniden başladı” ifadelerine yer verdi.
“ŞİRKETE VE YETKİLİLERE GÖRE EĞER ORMAN KATLİAMI YASALARA UYGUNSA, RUHSATLI İSE BİR SORUN YOKTUR”
Güney Yılmaz, “Şirket 28 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Akbelen Ormanının ruhsatlı maden sahası içerisinde yer aldığını, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 93’ü endüstriyel odun üretimi fonksiyonlu, yüzde 7’si ise odun dışı ürün olarak planlandığını, ormanın milli park, tabiat parkı, sit alanı, muhafaza ormanı, gen koruma ormanı gibi ekolojik veya sosyo-kültürel fonksiyonlu orman gibi özel nitelikli alanlardan olmadığını belirterek tüm yurttaşlar gibi en üst düzeyde çevre bilinci ve hassasiyetine sahip olduklarını, yasalara, insana ve çevreye uyumlu bir şekilde üretim yaptıklarını savunmaktadır. Tam da bu açıklama itirazımız olan konudur. Şirkete ve yetkililere göre eğer orman katliamı yasalara uygunsa, ruhsatlı ise bir sorun yoktur” dedi ve konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Ülkemizde madencilik, enerji, turizm vb. amaçlarla 50’ye yakın ormancılık dışı amaç için tahsis edilen orman alanlarının miktarı 811 bin hektarın üzerinde. Bu miktar tüm orman alanlarımızın %3,5’ine denk geliyor. Ve her yıl orman yangınlarıyla kaybettiğimiz orman alanlarının 4 katından fazlası bu tür tahsisler nedeniyle yok ediliyor”
“İZİNLERLE 385 BİN HEKTARDAN FAZLA ORMANIMIZ YOK EDİLMİŞTİR”
“Mevcut iktidar ormanlarımızı bir ekosistem olarak değil, bir rant aracı olarak görmektedir. Sadece 2012 ile 2021 yılları arasında 60 bine yakın ormancılık dışı alan için şirketlere izin verildi ve bu izinlerle 385 bin hektardan fazla ormanımız yok edilmiştir” diyen Yılmaz, büyük orman alanlarının küçük parçalara ayrılarak, daha hızlı bir şekilde yok edilmekte olduğunu ve sadece 2008 ile 2019 yılları arası 11 yılda küçük parçalara ayrılan orman miktarı %56, 10 hektardan küçük orman sayısının da %118 arttığını vurguladı.
“DÜNYAMIZ DEVASA ŞİRKETLERİN FÜTURSUZ ÜRETİMLERİ İLE YAŞANABİLİR OLMAKTAN HIZLA UZAKLAŞMAKTADIR”
Son yıllarda Türkiye’de ve Dünyada ormanların daha fazla kar, maden sahaları, tatil merkezleri vb. uğuruna yok edildiğini vurgulayan Yılmaz, “Dünyamız devasa şirketlerin fütursuz üretimleri ile küresel ısınma çağından küresel kaynama çağına girmiştir ve yaşanabilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. Gelecek nesilleri kuraklık, susuzluk, yok edilmiş bir dünya beklemektedir. Bu gidişle insanlık Stephen Hawking’in uyardığı gibi son yüzyılını yaşıyor olacaktır” diye ekledi.
“ORMANLARIN YOK EDİLMESİ DEMEK, TEMİZ HAVANIN, SULARIMIZIN, VE DÜNYANIN CİĞERLERİNİN YOK EDİLMESİ DEMEKTİR”
Başkan Yılmaz, “Elbette gelişen ekonomik koşullara ve insan ihtiyaçlarına göre enerji talebi artmakta ve bu enerjinin karşılanabilmesi için üretim yapılması bir zorunluluktur. Ancak bu talep karşılanacak diye yaşanabilecek bir dünyadan vazgeçilemez. Ormanların yok edilmesi demek, temiz havanın, sularımızın ve dünyanın ciğerlerinin yok edilmesi demektir. Ormanların temiz havası yerine termik santrallerin havayı kirlettiği, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kansere, kronik akciğer hastalıklarına davetiye çıkararak halk sağlığını olumsuz etkilediği de bilinen bir gerçektir. Kapitalizm sadece ve sadece merkezine kar hırsını koyarak üretim gerçekleştirmektedir. Gelecek nesillerin, diğer canlıların yaşam hakkı yok sayılmaktadır” diye kaydetti.
“İNSANLARIN YERLERİNDEN YURTLARINDAN EDİLMESİNE, AĞAÇLARIN KATLEDİLMESİNE SESSİZ KALAMAYIZ”
Yılmaz, “Bizler Adana Akademik Meslek Odaları Birliği olarak, her zaman temiz ve yaşanabilir bir dünya için, doğaya ve çevreye uyumlu, sürdürülebilir üretimden yanayız. Gelişmeye, insanlığın ileriye gitmesine, enerji ihtiyacının karşılanmasına karşı değiliz. Ancak bu yapılırken doğanın talan edilmesine, insanların yerlerinden yurtlarında edilmesine, ağaçların katledilmesine sessiz kalamayız. Akbelen’deki ağaç katliamı durdurulmalıdır. Ormanların katledilmesine son verilerek, kesilen ağaçların yerine yenileri dikilmeli, yanan orman alanları hızla yenilenmelidir” diyerek sözlerine son verdi.