Türkiye’nin en uzun demiryolu tünelinde ışık göründü

(HABER MERKEZİ)-UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu, Gaziantep‘te Bahçe-Nurdağı FevzipaÅŸa Varyantı Demiryolu Tüneli “Işık Görme” törenine katıldı.

Abdulkadir UraloÄŸlu, Türkiye’nin 17 kilometre mesafesi ile en uzun demir yolu tüneli olma özelliÄŸine sahip ‘Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli Işık Görme Töreni’ne katıldı. Bakan UraloÄŸlu hat sayesinde Adana ile Gaziantep arasındaki seyahat süresinin 1,5 saate, yolcu trenlerindeki seyir süresinin ise 1 saatten 10 dakikaya düşeceÄŸini söyledi.

Törende konuşan Uraloğlu, projenin özelliklerine ve projenin tamamlanmasıyla Gaziantep ve çevre iller yönünden önemine değindi.

UraloÄŸlu, “Yatırımlarımız ile Türkiye Yüzyılının önemli kilometre taÅŸlarını bir bir örmeye devam ediyoruz” dedi.

UraloÄŸlu, Türkiye‘nin en uzun çift tüplü tünel olma özelliÄŸine sahip projeye iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi:
“Bahçe – Nurdağı Hızlı Tren projemiz ile Bahçe- Nurdağı İstasyonları arası 32.5 kilometreden 17 kilometreye düşecek. 60 km olan iÅŸletme hızı 160 km’ye çıkacak. Yük trenleri seyir süreleri 80 dakikadan 15 dakikaya, Yolcu trenleri seyir süreleri 60 dakikadan 10 dakikaya düşecek.

Projemizde yer alan çift tüplü tünelimizin birincisinin; açma iÅŸlemini 2020 yılı ÅŸubat ayında tamamlamıştık. 2021 yılı ÅŸubat ayında delme iÅŸlemine baÅŸladığımız T1 Tüneli’nde de bugün ışığı görüyoruz.

Türkiye’nin en uzun çift tüplü demiryolu tüneli sayesinde Bahçe İstasyonu’nu Nurdağı İstasyonu’na baÄŸlayacağız. Projemizle birlikte aynı zamanda Adana- Gaziantep arası seyahat süresi de 1 saat 30 dakikaya düşecek.”

Bakan UraloÄŸlu, konuÅŸmasında Gaziantep‘e bugüne kadar yapılan yatırımlar ve devam eden projelere de vurgu yaptı.

Gaziantep sınırları içerisinde 377 kilometrelik demiryolu ağının bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Nurdağı-BaÅŸpınar arasındaki yaklaşık 70 km’lik Hızlı Tren Hattı yapım çalışmalarımız devam etmektedir. Projelerimiz tamamlandığında, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilebilen elektrikli iÅŸletmecilik sayesinde “yeÅŸil enerji koridorunun” önemli bir bölümünü oluÅŸturacağız. Hatlarımızı elektrikli hale getirerek aynı zamanda fosil yakıt tüketiminin ve dışa bağımlı olan enerji ihtiyacının azalmasını saÄŸlayacağız. Projelerimizle vatandaÅŸlarımıza güvenli, konforlu bir ulaşım imkânı saÄŸlarken, çevreci ve doÄŸa dostu olmasını da önemsiyoruz.

Gaziantep’teki ilimizdeki demiryolu projelerimiz sayesinde enerjiden yıllık 280 milyon lira tasarruf, karbon salınımından ise 26 bin ton azalma saÄŸlamış olacağız. Ayrıca, İstanbul-EskiÅŸehir-Ankara-Konya YHT hatları ve Konya-Karaman ile Konya-Aksaray-Ulukışla üzerinden Mersin Yenice’ye baÄŸlanan Hızlı Tren projelerimizin devamı niteliÄŸinde olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projemizde yapım çalışmalarımız devam ediyor.

Projemiz tamamlandığında Mersin-Gaziantep arası 361 kilometre olan mesafeyi, 295 kilometreye düşüreceÄŸiz. 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi de 2 saat 15 dakikaya düşecek. Bu projemiz ile zamandan yıllık yaklaşık 2 milyar TL tasarruf elde edeceÄŸiz. Konya’dan Osmaniye ve Gaziantep’e kadar uzanan hızlı tren koridoru Konya, Karaman, Aksaray, NiÄŸde, Mersin, Adana, Osmaniye, KahramanmaraÅŸ ve Gaziantep il sınırlarından geçerken, tamamlandığında çevre iller ile birlikte 10’dan fazla il ve çok sayıda ilçeye hizmet verecek.

Bu projemizi 2025 yılında tamamlayarak vatandaÅŸlarımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, İstanbul’dan trene binen vatandaÅŸlarımız EskiÅŸehir-Ankara-Konya-Karaman-NiÄŸde-Mersin ve Adana üzerinden Hızlı Tren konforu ile güvenli bir yolculuk yaparak Osmaniye’ye, oradan da Gaziantep’e ulaÅŸabilecek.”

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu, 6 Åžubat KahramanmaraÅŸ merkezli deprem felaketinin 11 ilde büyük yıkıma neden olduÄŸu ve 14 milyon insanı doÄŸrudan etkilediÄŸini ve binlerce canın kaybedildiÄŸini belirterek, “Yüzyılın en büyük felaketinde çok zorlu zamanlar geçirdik. Ama hamdolsun her geçen gün depremin karanlık izlerinin biraz daha silindiÄŸini ve hayatın normal akışına dönmeye baÅŸladığını görüyoruz. Her geçen gün bir önceki günden daha iyi durumdayız. Buraları eskisinden çok daha iyi hale getirmek bizim görevimiz.

Yıkılması gereken binaların yıkılması, enkazların kaldırılması, alt yapılarının tesisi ve yeniden inÅŸa çalışmaları ile bu normalleÅŸme sürecinin bir an evvel bitmesi için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Elbette Nurdağı için de İslâhiye için de daha doÄŸrusu tüm Gaziantep için de kolları sıvadık” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor