Fitterapi ile fit görünmek hayal değil

Özel indirimden faydalanmak için: 0 (531) 369 41 42

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana gibi yağlı yemekleriyle meşhur bir kentte yaşıyorsanız, kilo problemleriyle mutsuz olmanız kaçınılmaz bir gerçektir. Daha sağlıklı beslenmeye ve sizi kan ter içinde bırakacak sporlara bulaşmadan, fit bir vücuda sahip olabilme inancınızı yükseltmeye ihtiyacınız varsa, Çukurova ilçesine bağlı Toros Mahallesi’nde yer alan, Fitterapi Sağlıklı Yaşam ve Psikolojik Danışmanlık Merkezinin kurucu ortağı Diyetisyen Dila Sansur ile yaptığımız bu röportajı mutlaka sonuna kadar okuyun. Bu merkezde, hem istediğiniz her şeyi yemek kaydıyla diyet programına girebiliyor hem de hiç yorulmadan, yattığınız yerde 20 bin mekik çekmeye eşdeğer UmexEms uygulamasıyla kas yapıp, yağ yakabiliyorsunuz. Bütün sorularımıza samimiyetle cevap veren Sansur, yanı sıra ricamızı geri çevirmeyerek, gazetemiz aracılığıyla başvuran okurlarımıza yüzde 15 indirim yapma nezaketinde bulundu. Kendisine okurlarımız adına teşekkür ediyoruz. İşte, o röportaj;

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik lisans programından, 2019 yılında“Şeref” derecesi ile mezun oldum.. Üniversite bitirme tezi olarak “Obezitede Güncel Beslenme Tedavileri” konusunu ele aldım. 2018 yılında, stajlarımı Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde çocuk, yetişkin poliklinik, servis ve yemekhane bölümlerinde tamamladım. İstanbul’da özel bir sağlıklı yaşam merkezi olan Dr. Ayça Kaya Sağlıklı Yaşam Merkezinde bir süre çalışıp tecrübe kazanmanın ardından, Adana’da 4 yıldır Fitterapi Sağlıklı Yaşam ve Psikolojik Danışmanlık Merkezinin kurucu ortağı olarak danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Türk insanının beslenme alışkanlıklarını nasıl buluyorsunuz? Sık yapılan hatalar nelerdir?

Türkiye’de birçok farklı mutfak, kültür ve lezzet mevcut. Türk mutfağında genellikle yağdan ve karbonhidrattan zengin besinler ve basit şekerden zengin tatlılar bulunmakta. Türk insanı sağlıklı beslenme konusunda oldukça yetersiz. Bu da bence beslenme konusunda çok fazla bilgi kirliliğinden kaynaklanmakta. En çok yapılan hatalardan biri de kişinin kendini uzun süre aç bırakması. Hızlı kilo vermek için yapılan bu yanlış tam tersi etki yapıp kilo vermemizi engelleyecektir.

Diyet denilince aklımıza kibrit kutusu büyüklüğünde peynir ve bir elma gibi yiyeceklerden oluşan menüler geliyor. Yasaklı listeler olmadan da diyet yapılamaz mı?

Diyet demek yasaklı liste demek değildir. Bizim için önemli olan porsiyon kontrolüdür. Danışanlarım elbette her besin grubunu tüketecekler, önemli olan miktarını belirleyip telafisini yapabilmekte. Yani, yasaklı diyet listeleri sürdürülebilir olmayacağından dolayı sonuçlarda kalıcı olmayacaktır. Benim tercihim yasaklı listeler değil, sürdürülebilir sağlıklı listelerdir.

Beslenme düzenini sağlıklı hale getirecek bir insanın mutfağından eksik olmaması gereken gıdalar hangileridir?

Sağlıklı beslenme için eksik olmaması gerekenler; ekmek grubundan mutlaka tercih edeceğimiz tam buğday, tam tahıl veya çavdar ekmekleri, bir diğer olmazsa olmazımız yumurta ve peynirimiz, et grubundan ise tercihimiz ve mutfağımızda bulunması gereken besin öğeleri ise tavuk ya da hindi göğüs, yağsız kıymamız ve en başta somon olmak üzere taze balık çeşitlerimiz, bunların yanında taze sebze ve meyvelerimiz mutfaklarımızın baş tacı olmalıdır.

Doğru diyet nasıl olmalıdır?

Yeterli ve dengeli beslenme için 5 temel besin grubundaki besinlerden ölçülü miktarda tüketilmelidir. Doğru diyet yemek yememek değil, yeterli ve dengeli beslenmektir. Aslında doğru diyet kişiye özgü yani yaşına, cinsiyetine, vücut analizine, sağlık durumuna göre hazırlanan diyet listeleridir. Doğru diyet yavaş yavaş ama kalıcı olarak kilo vermektir. Düzenli aralıklarla beslenilen, kişi gereksinimlerine göre revize edilen listeler doğru diyettir.

Diyette sıklıkla yapılan hatalar hangileridir?

Doğru bilinen beslenme yanlışları oldukça fazla

DİYET YAPAMAM, DİYET YAPMAK AÇ KALMAK DEMEKTİR. Diyet, kişilerin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olarak yeterli ve dengeli beslenmesidir.

ÖĞÜN ATLARSAM DAHA HIZLI KİLO VERİRİM. Uzun süreli açlık durumunda metabolizma hızı yavaşlar ve ağırlık kaybetmek zorlaşır. Az az sık sık beslenmeniz metabolizma hızınızı arttıracağından ağırlık kaybetmenizi kolaylaştıracaktır

AKŞAM YEMEKTEN SONRA YEMEK TÜKETİRSEM KİLO ALIRIM. Uyumadan 2 saat öncesine kadar ara öğün yapmak metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir ve ağırlık kaybını kolaylaştırır

DİYETTE MEYVE TÜKETİMİ SINIRSIZ OLABİLİR. Meyve tüketimi sağlıklı olmasının yanında günlük önerilen miktardan fazla tüketimi ağırlık artışına sebep olur.

EKMEĞİ KESERSEM ZAYIFLARIM: Ekmek vitamin ve lif kaynağı olması dolayısıyla önerilen miktarda ekmek tüketiminin hiçbir zararı yoktur.

SADECE SPOR YAPARSAM DİYET YAPMAMA GEREK KALMADAN KİLO VERİRİM. Diyet kelimesi “aç kalmak” değil, bilinenin aksine “sağlıklı beslenme” anlamı taşır. Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin ve sağlıklı beslenmenin beraber yürütülmesi gerekir.

KISA SÜREDE MUCİZE DİYETLERLE ZAYIFLARIM. Bu tür diyetlerin; vücuttan yağ kitlesinin değil kas kitlesinin kaybedilmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücutta su kaybı nedeniyle böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açması gibi pek çok yan etkisi vardır.

Danışanlarınız arasında kilo vermek isteyen, size gelmeden önce defalarca farklı diyetler denemesine rağmen kendine hakim olamadığı için başarısız olanları nasıl motive ediyorsunuz, nasıl bir beslenme öneriyorsunuz?

Evet… Daha önce defalarca diyet yapmayı deneyip başarılı olamayan danışanlarım var. Bu konuda onları tekrar inanmaları ve başarabilecekleri konusunda cesaretlendiriyorum. Kilo vermenin aynı zamanda bir sabır işi olduğundan sıklıkla bahsediyorum. Beslenme konusunda danışanlarımın haftalık beslenme kayıtlarını, sağlık ve demografik bilgilerini ve vücut analizlerini alıp inceledikten sonra karşılıklı konuşarak beslenme düzeni oluşturuyorum. Kilo vermede kendine hakim olamayan danışanlarımın genellikle yaptıkları kaçamakları listelerine kontrollü bir şekilde ekleyerek vücutlarını sürece hazırlamayı doğru buluyorum.

Hep kilo vermek isteyenlerden bahsediyoruz, bir de kilo almak isteyenler ve genellikle hüsrana uğrayanlar var. Kilo alamayanlar için genel olarak ne tavsiye ediyorsunuz?

Beden kitle indeksi olmamız gerekenden az veya fazla olduğunda yani ideal kilomuzdan az kiloya sahip olmakta sağlık problemlerine yol açabilir. Sanılanın aksine kilo alma programları oldukça zordur. Kilo alma sürecinde, kiloyu kastan almak önemlidir. Kilo almak için sağlıksız beslenmek, yağlı ve hazır besinler tüketmek çok yanlıştır. Çünkü bunlar yağ kazanımı olarak vücudumuza yansır. Kas kazanımıyla kilo almak için danışanlarıma sağlıklı beslenmenin yanında sporu da öneriyorum.

Sporcu beslenmesi nasıl olmalı?

Öncelikle şunu belirtmek isterim; her sporcu için beslenme düzeni farklılık gösterir. Yapılan spor branşına göre beslenme değişir. Sporcu beslenmesinde protein içeriği normal, karbonhidrattan zengin ve yağ içeriğinden düşük besinler diyet programlarında bulunmalıdır. Bununla birlikte sporcuların sıvı kaybı normal bireylere göre daha yüksek olduğu için tüketilen su miktarı fazla olmalıdır.

Gıda takviyelerine (Vitamin, mineral gibi) bakış açınız nasıl? Kullanılmalı mı?

Son zamanlarda gıda takviyelerine yönelim oldukça arttı. Vitamin, mineral, protein takviyelerine yüksek oranda paralar harcanıyor; ancak şu bilinmeli ki hiçbir gıda takviyesi besinlerden alınanların yerini tutamaz. Kullanım için mutlaka doktor veya diyetisyen kontrolünde olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Çünkü bazı sağlık durumlarında bu gıda takviyelerine başvurulması gerekebilir. Bunun dışında dengeli ve sağlıklı beslenerek vücudumuzun vitamin, mineral, protein vs gereksinimlerini karşılayabiliriz.

Sağlıklı bir büyüme ve gelişme süreci için çocukların nasıl beslenmesi gerekir?

Gelişme çağındaki çocuklar sürekli olarak bir büyüme halindedir. Bu süreçte çocukların sağlıklı büyüyebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Çocuk beslenmesi eğer sağlıklı bir şekilde ilerlerse gelecekte oluşabilecek diyabet, kolesterol, kalp hastalıkları, obezite gibi sağlık sorunlarının oluşma ihtimalini de düşürebilir. Çocukların süt grubundan günde 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, meyve ve sebzelerden en az 5-6 porsiyon ve tahıl grubundan 6-8 porsiyon kadar tüketmesi gerekir.

Günümüzde spor salonlarının doluluk oranı yüksek seviyelerde ve bu da hijyen gibi sorunları beraberinde getiriyor. Spor salonuna gitmeden ve yorulmadan aynı sonucu elde edebileceğimiz UmexEms adlı bir uygulamaya sahipsiniz. Nedir bu UmexEms? 

Vücut hatlarının daha belirgin olduğu, kaslı bir vücut yapısına sahip olmak herkesin hem hakkı hem hayalidir; ancak bu hayali gerçekleştirmek için zaman ve çaba gerektiği de bilinmektedir. Öyle ki, kaslı bir vücut yapısına sahip olmak için aylarını hatta yıllarını spor salonlarında geçiren kişiler mevcuttur; Ancak bu durum UmexEms ile son bulmuştur. Yattığınız yerden, 30 dakika gibi kısa bir sürede 20 bin mekik çekmiş olmanızı sağlıyor. Mekik çekmenin etkisiyle beraber, her seansta yaklaşık yüzde 21 yağ yakımı, yüzde 18 de kas oluşumuna destek sağlıyor. Kliniğimizde, haftada 2 gün şeklinde uyguluyoruz.

Kaç seansta sonuç almaya başlarız ve fiyatı nedir?

Cihazı; karın, kol ve bacak vs gibi 5 farklı bölgeye uygulayabiliyoruz. Son dönemde daha çok göbek eritme için tercih ediliyor. 6 seans ve 10 seans olmak üzere iki paketimiz var şu an. 10 seanslık iki paketin tercih edilmesi durumunda, fit bir vücuda sahip olunabiliyor. 6 seanslık paketimiz 1600 TL, 10 seanslık paketimiz ise 2500 TL tutarında. Her bir seans bir haftalık spora eşdeğer geliyor. Yani, 10 seans uygulama, yaklaşık 3 aylık sporla eşit.

Gazetemiz aracılığıyla gelen okurlarımıza özel bir indirim uygulamanız söz konusu olabilir mi?

Tabi..  Gazetenizin okurlarına özel yüzde 15 indirim uygulayabilirim.

Bu röportajın gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor