Ceyhan Ticaret Borsası Pamuk Zirvesi’ne katıldı

ADANA (BÖLGE)-Ceyhan Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Konseyi’nin (UPK) sektöre ilişkin gelişmeleri değerlendirmek, sorunları tartışmak ve çözüm önerileri getirmek amacıyla 2 yılda bir düzenlediği ‘Ulusal Pamuk Zirvesi’ne katıldı. Konsey başkanı Bertan Balçık, pamuk sektörünün önemine değindi, üreticinin desteklenmesine dikkat çekti.

13 Nisan 2019 tarihinde Kahramanmaraş ta gerçeklesen 5.Ulusal Pamuk Zirvesi Toplantısına Meclis Başkanımız Ali Cem Sandıkçı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Ferruh Arslan, Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Hüseyin Aver ve Yönetim Kurulu Üyemiz M. Can Azğan katıldı. 

Kahramanmaraş Ticaret Borsası, May Tohum, İzmir Ticaret Borsası, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Progen Tohum, BASF, Narteks Tekstil, Tariş, Çukobirlik ile Aydın, Manisa, Ödemiş ve Söke Ticaret Borsaları sponsorluğunda düzenlenen “Tohumdan Hazır Giyime Yerli Pamuk” ana temalı toplantıda Türkiye pamuk sektörünün üretici, tüccar ve sanayici kesimleri ve ilgili bakanlık mensupları bir araya geldi.

Sektördeki gelişmeler değerlendirilerek, sorunlar tartışıldı, çözüm önerileri geliştirildi.

Zirvede pamuğun dünya pazarındaki yerine dikkat çekildi.

Toplantı açılış konuşması Ulusal Pamuk Konsey Başkanı Bertan Balçık ile başladı.  Konsey başkanı Bertan Balçık, “Üyesi olduğumuz Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi (ICAC) gelecek 8 yıl içinde dünya nüfusu ve gelirindeki artışlarla birlikte yıllık elyaf talebinin 25.5 milyon ton artarak 121 milyon ton’a çıkacağını tahmin ediyor. Bu dönem zarfında, doğal ürünlere artan rağbetin de etkisiyle, kişi başına pamuk tüketiminin 3,5 kg’dan 4 kg’a çıkacağı ve böylece söz konusu elyaf talebindeki artışın yüzde 28 kadarının pamuk sektörü tarafından karşılanabilir hale geleceği öngörülüyor ve bunun pamuk sektörünün gelişmesi için ciddi bir fırsat içerdiğine dikkat çekiliyor.” dedi.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun konuşmasında, ” Türkiye’de pamukla iştigal eden çiftçi, tüccar ve sanayicilerin temsilcisi olarak Ulusal Pamuk Konseyi üretici, tüccar ve sanayici adına rekabet gücünün arttırılması ve ulusal politika oluşturması bakımından çok önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Pamuk ülkemiz özel sektörünün temel direği olan tekstil sektörünün stratejik girdisi olarak bizim için çok önemli bir üründür. Pamuğun standardizasyon gelişmesi, kalitesinin artması, tekstil sektörünün ihtiyacını tam olarak karşılaması ekonomimiz açısından son derece önem taşımaktadır. Dünya pamuk üretiminde ana oyuncular arasında yer alan aynı zamanda tekstilde çok ciddi bir ticaret payı olan ülkemiz, ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalat ile karşılamak zorunda kalmaktadır. Genel olarak pamuk üretim alanlarımızın genişlemesi ülkemizde tarıma verilen desteklerin geri dönüşü olarak değerlendirilebilirse de verimlilik, maliyet ve sanayi açısından sürdürülebilirlik konusunda halen devam eden sıkıntılar olduğunu da biliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor