CELAL DOĞAN: “İDAM SEHPALARI HAZIRLANIYOR BİZİ ASACAKLAR”

ONİKİNCİ BÖLÜM

Adalet Partisinden 9, Cumhuriyet Halk Partisinden 7 önde gelen siyasetçi Zincirbozan günlerini birbiriyle iyice kaynaşmış olarak geçiriyordu. Burada yaşam, Demirel ve Ecevit’in birbirine yaklaşmaktan çekindiği Hamzakoy’dakinin tam zıddı olarak sürmekteydi. Demirel Başkanlığında adeta Kabine toplanıyormuş gibi yapılan toplantılar herkesin ufkunu genişletmekte, tutsaklar, darbe öncesinde neden karşı tarafa anlayış gösterememiş olmalarından dolayı hayıflamaktaydı.

Zincirbozan Tesislerindeki subaylar da asla kabalık yapmıyor, aksine dostça yaklaşıyordu. Sabahları spor kıyafetini giyip yürüyüş yaparak duşunu aldıktan sonra kahvaltıya inmek ve ardından sohbete katılmak herkes için güncel faaliyet olmuştu. Arada bir Demirel’in ucuna siyaset bulaştırarak anlattığı fıkralar kahkahalara yol açıyordu. CelâL Doğan’ın şakaları da yabana atılacak gibi değildi.

“BİZİ ASACAKLAR”

Bir akşam, CHP’li, Gaziantep Eski Belediye Başkanı Celâl Doğan telâşla gelip “Sahilde darağacı hazırlıyorlar. Bizi asacaklar!..” deyince salonun havası buz gibi olur. Yüzler sararmış,  benizler solmuştur. Koşup Demirel’e haber verirler. Demirel, “Haberi nereden aldınız?” diye sorunca, “Celâl Doğan söyledi efendim!” cevabını alır ve, “Yatın uyuyun,  şakacıdır o, inanmayın…” diyerek herkesi rahatlatır. Bu arada Celâl Doğan’ın gevrek kahkahası duyulmaktadır.

ZİNCİRBOZAN’A GİREN YEGÂNE GAZETECİDEN

Tesisler gazetecilerin girişine kesin kes kapalıydı. Buraya girebilmiş tek gazeteci Emin Çölaşan’dı. Geliniz, nasıl girip neler gördüğünü Çölaşan’dan dinleyelim ve biz de Zincirbozan hakkında biraz daha bilgi edinmiş olalım. Şöyle anlatmış:

“Hüsamettin Cindoruk benim halamın oğlu. Zincirbozan’a gidince kendisini ziyaret edecek aile fertlerinin listesine benim adımı da yazdırdı. Zincirbozan’a gittim ve içeriye girerken bir aksilik olmasın diye basın kartı yerine nüfus cüzdanımı verdim. Orada 5 saat süreyle tarihi bir gün yaşadım. Güzel bir bahçesi vardı. Demirel takım elbise ile oturuyor ama ayağında tokyo terlikleri vardı. Diğerleri spor kıyafet şortla, tavla oynuyorlardı. Hüsamettin ağabey bana etrafı gezdirdi, İhsan Sabri Çağlayangil’in odası özel döşenmiş, mobilyaları kendi getirmiş. Etrafta beyaz ceketli asker garsonlar, bize servis yapıyor. İsteyen denize giriyor. Serbest bir ortam. O sırada bir askeri araç geldi içinden Zincirbozan Komutanı Tuğamiral çıktı. Beni amiral ile tanıştırdılar. Şaşırdı ve ‘Gazeteci Emin Çölaşan mı? Buraya gazeteci giremez, nasıl girdiniz?’ diye sordu. Cindoruk’un akrabası olduğunu söyleyince ‘Aman sakın bir şey yazmayın’ diye uyardı. Cindoruk orada bana yeni bir parti kuracaklarını adının da Doğru Yol olacağını söyledi. Ama o günkü şartlarda hiçbirini yazamadım.”

DOĞRUYOL PARTİSİ BURADA KURULMUŞ

Siyaset böyledir işte; antibiyotiğe dayanıklı mikrop gibidir, beyne karıştı mı rahat bırakmaz. Demirel de, 12 Mart 1971 Muhtırası’yla vurulan darbeye, 12 Eylül’le alaşağı edilmesine, Hamzakoy günlerine ve nihayet Zincirbozan’da sürmekte olan hapisliğe karşın Yeni bir parti kurmaya kararlıydı. Arkadaşları ile de bu konuda anlaşmıştı. İş, gele gele partinin ismine gelmişti. Zincirbozan’da Demirel’in de yürüyüş yaptığı uzunca ve dosdoğru yol üzerindeydiler. Rivayete göre, Baba bu yoldan esinlenerek “Partinin adı Doğruyol olsun” demiş.

BAZI “ÇOK ZENGİNLER” SAKIN BUNU DUYMASIN

Zincirbozan tesisleri yıllardır kaderine terkedilmiş gibi öyle durup duruyor. Tek yararı küçükbaş hayvanlar için elverişli mera gibi kullanılıyor olması. Leb-i derya, yani sahil üstünde genişçe bir alan. İçindeki binalar harabeye dönmüş, dönecek. Buranın Müze haline getirilmesi önerilmiş. Olur mu bilemeyiz; lütfen siz de Zincirbozan’ın bu halini malûm bazı çok zenginlere duyurmayın. Ağızları sulanabilir ve çok geçmeden otele tahsis edilebilir.

YARIN: EVREN “İDAMLARI İMZALARKEN GÖZÜMÜ KIRPMADIM” DİYOR

 

DOĞRU YOL

 

ZİNCİRBOZAN’DA DOĞRU YOL: Adalet Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisinden toplam 16 siyasetçinin zorunlu ikamet ettirildiği Zincirbozan Askeri tesislerindeki bu uzun ve dosdoğru yol, rivayete göre Doğruyol Partisinin ismi olmuş. Denilir ki, parti burada kurulmuş.

 

CELAL DOĞAN

 

CELAL DOĞAN’DAN İDAM HABERİ: Gaziantep Eski Başkanlığından sonra CHP Milletvekili olan Celâl Doğan bir akşam her iki partiden tutsakların olduğu gruba telaşla gelip, “Sahilde darağacı hazırlanıyor” deyince salonu buz gibi bir hava kapladı… Sonrasını yazıda anlatıyoruz.

 

CİNDORUK

CİNDORUK ZİNCİRBOZAN’DA: TBMM Eski Başkanı ve Doğruyol Partisinin 1987’ye kadar Genel Başkanlığını yapan Hüsamettin Cindoruk, kurtulduktan 27 yıl sonra Zincirbozan’a gelerek anılarını tazelemişti. Otomobille girip 20 dakika sonra yürüyerek çıkan Cindoruk,  burada kaldıkları süre içinde askerlerin kendilerine son derece nazik davrandıklarını söylemişti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor