Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar

Psikiyatri, ruh sağlığı bozukluklarının teşhis ve tedavisine odaklanan bir tıp dalıdır. Terim tam anlamıyla “ruhun tıbbi tedavisi” anlamına gelir. Psikologlar gibi psikiyatristler de danışanlara yardımcı olmak için psikoterapiyi kullanırlar.
Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar Neler?
Hiç düşündünüz mü, psikolog ve psikiyatr arasındaki fark nedir? Her iki meslek de bazı eğitim gerekliliklerini, mesleki kitapları ve uygulamalarını paylaşır ancak özünde birbirlerinden farklıdırlar. Psikoloji ve psikiyatri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları burada öğrenelim ve psikolog ve psikiyatr arasındaki farklara yakından değinelim.
Psikiyatri Nedir?
Psikiyatri, ruh sağlığı bozukluklarının teşhis ve tedavisine odaklanan bir tıp dalıdır. Terim tam anlamıyla “ruhun tıbbi tedavisi” anlamına gelir. Psikologlar gibi psikiyatristler de danışanlara yardımcı olmak için psikoterapiyi kullanırlar. Bununla birlikte, biyolojinin kişinin ruh sağlığını nasıl etkilediğini ve akıl hastalığının ilaçla nasıl tedavi edileceğini de bilirler.
Psikoloji Nedir?
Zihnin, duyguların ve davranışların incelenmesi olan psikoloji, 1800’lerin ortalarında bağımsız bir disiplin haline gelmeden önce felsefenin bir dalı olarak görülüyordu. Psikoloji öğrencileri insanların eylemlerini ve tepkilerini etkileyen bilişsel ve sosyal faktörleri inceler. Psikologlar, hastaların travmadan iyileşmelerine ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için çeşitli terapi bazlı teknikler kullanır.
Bir Psikiyatr Kimdir, Ne Yapar?
Psikiyatrlar, zihinsel, duygusal ve davranışsal bozuklukların nasıl teşhis edileceği, tedavi edileceği ve önleneceği konusunda psikiyatri alanında uzmanlık eğitimini tamamlamış tıp doktorlarıdır. Farklı şekillerde çalışırlar ve danışmanlık, psikoterapi ve antidepresanlar gibi ilaçları içeren tedavilerin bir kombinasyonunu kullanabilirler. Gerektiğinde genellikle insanları hastaneye de yatırabilirler. Aşağıdaki gibi ciddi bir zihinsel sağlık sorunu söz konusuysa muhtemelen bir psikiyatriste başvurmak gerekecektir:
- Ağır depresyon
- Panik atak ve fobiler gibi anksiyete bozuklukları
- Bipolar bozukluk ve şizofreni gibi karmaşık zihinsel bozukluklar
- Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Obsesif kompülsif bozukluk
- Travma sonrası stres bozukluğu
Psikiyatristler hastanelerde, kliniklerde, toplum ruh sağlığı hizmetlerinde ve özel muayenehanelerde çalışırlar.
Bir Psikolog Kimdir, Ne Yapar?
Psikologlar insan davranışları konusunda eğitim almış kayıtlı sağlık profesyonelleridir. Bazı psikologlar, klinik psikoloji, nöropsikoloji, sağlık, toplum, adli tıp, organizasyon ve spor ve egzersiz psikolojisi gibi psikolojinin belirli alanlarında uzmanlaşmak için ileri eğitim almayı tercih ederler. Psikologlar okullar, hastaneler, toplum sağlık hizmetleri, mahkemeler, cezaevleri, işletmeler ve özel muayenehaneler gibi alanlarda çalışırlar. Çocuklara, gençlere veya ailelere yardım etme konusunda uzmanlaşabilirler. Aşağıdaki gibi sorunlarla ilgili yardım almak için bir psikoloğa başvurmak mümkündür:
- Depresyon, anksiyete veya stres
- Uyuşturucu ve alkol kullanımı
- Yeme bozuklukları
- Korku ve fobiler
- Kendine güvensizlik
- Travma sonrası stres bozukluğu
Bir psikolog ayrıca hayatta karşılaşabileceğiniz aşağıdaki gibi zorluklarla başa çıkmanıza da yardımcı olabilir:
- Finansal stres
- İlişki sorunları, ayrılıklar, boşanma
- Çocuk gelişimi ve psikolojisi
- Aile içi şiddet
- Yaşlanma
- Bir yakının kaybı
Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar Neler?
Psikolog ve psikiyatr farkı nedir diye baktığımızda karşımıza belli başlı ayrımlar çıkar. Psikolog ve psikiyatr arasındaki fark kısaca şu 3 temel kriter ile özetlenebilir:
- Psikiyatristler tıp doktorudur, psikologlar değildir.
- Psikiyatristler ilaç yazabilir, psikologlar yazamaz.
- Psikiyatristler hastalıkları teşhis eder, tedaviyi yönetir ve karmaşık ve ciddi akıl hastalıkları için çeşitli terapiler sunar. Psikologlar hastalara yardımcı olmak için psikoterapi (konuşma terapisi) sağlamaya odaklanır.
Pek çok kişi psikiyatrist ve psikologları birbirine karıştırır ve bu çok normaldir. Klinik psikolog ve psikiyatrist arasındaki farkları en temel haliyle yukarıdaki gibi özetlememiz mümkündür. Hem psikiyatristler hem de psikologlar beynin nasıl çalıştığını, duygularımızı, hislerimizi ve düşüncelerimizi anlar. Her ikisi de akıl hastalığını psikolojik tedavilerle tedavi edebilir. Ancak psikiyatristler ruh sağlığı alanında uzmanlık eğitimi almadan önce tıp fakültesine gider ve tıp doktoru olurlar. Psikiyatristler doktor oldukları için zihinsel ve fiziksel sorunlar arasındaki bağlantıya daha hakimdir. Ayrıca ilaç da yazabilirler. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki farklar eğitim, sağlanan tedaviler, tedavi koşulları ve randevu alma biçimi gibi alanlar bakımından da ayrım gösterir.
Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Psikiyatri bir tür psikoloji dalı mıdır?
Psikiyatristler ve psikologlar zihinsel sorunları ve bozuklukları tanımlamak için eğitilmişlerdir. Psikiyatri teknik olarak tıbbın bir dalıdır, psikoloji ise ayrı bir disiplindir.
Psikologlar akıl hastalığını teşhis edebilir mi?
Evet, psikologlar akıl hastalıklarını teşhis etmek için eğitilmişlerdir. Ardından ise tedavi için psikiyatristlere yönlendirme yapmak üzere çalışırlar.
Psikologlar ilaç yazabilir mi?
Hayır, psikologlar genel itibariyle reçete yazma yetkisine sahip değildir.
Terapistler psikolog mudur yoksa psikiyatrist mi?
“Terapist” kelimesi, ruhsal hastalıkları ilaç kullanmadan tedavi etmeye yetkili lisanslı bir danışmana veya klinik psikoloğa atıfta bulunabilen genel bir terimdir. Psikiyatristler psikoterapi sağlayabilirler ancak genellikle kendilerini terapist olarak tanımlamazlar.
“Yasal Uyarı: Bu içerikten Bölge Gazetesi sorumlu değildir, bu bir ilandır.”