Veteriner hekimlerden kalkınma planına tepki

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bir süre önce açıklanan 12. Kalkınma Planı’nda, veteriner hekimlere yer verilmemesine tepki gösterdi. Planın, ‘Tek Sağlık’ anlayışından uzak hazırlandığına dikkat çeken Köse, ‘’Tıp, diş hekimliği ve eczacılık olmak üzere, sağlık alanında geleceğin ihtiyaç ve şartları göz önünde bulundurularak her alanda yeterli ve nitelikli iş gücü oluşturulmak hedeflenmiş, veteriner hekimlerin ise sağlık mesleklerinin içinde sayılmamıştır. Bu durumu kabul etmiyoruz’’ dedi.
***
HABER: YENER EKİNCİ
Cumhurbaşkanlığı tarafından 2053 vizyonu doğrultusunda, 2023 ve 2028 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan 12. Kalkınma Planı, içinde yer verilmeyen veteriner hekimlerin tepkisini çekti. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, planın ‘Tek Sağlık’ anlayışından uzak hazırlandığını belirterek, ’’Tıp, diş hekimliği ve eczacılık olmak üzere, sağlık alanında geleceğin ihtiyaç ve şartları göz önünde bulundurularak her alanda yeterli ve nitelikli iş gücü oluşturulmak hedeflenmiş, veteriner hekimlerin ise sağlık mesleklerinin içinde sayılmamıştır. Bu durumu kabul etmiyoruz’’ dedi.
VETERİNER HEKİMLERİ YOK SAYARAK İNSAN SAĞLIĞINI KORUYAMAZSINIZ
Başkan Köse, şunları söyledi; ‘’Dünya da sağlık denilince sağlığın bir bütün olduğu unutularak yani ‘’TEK SAĞLIK ‘’ anlayışından uzaklaşarak planın 172. Sayfası 711.1 maddesinde, başta tıp, diş hekimliği ve eczacılık olmak üzere sağlık meslek gruplarında eğitimin kalitesini arttırılacak ve uzmanlık eğitimindeki müfredatları bilişim alt yapısıyla desteklenerek ülke genelinde standart sağlanacak sağlık alanında geleceğin ihtiyaç ve şartları göz önünde bulundurularak her alanda yeterli ve nitelikli iş gücü oluşturulacaktır. Yükseköğretim kontenjanlarının üniversitelerin kapasitesi ölçüsünde sektörel iş gücü arz ve talebin mevcut durumu ve öngörülere uyumu olarak, bölgesel ihtiyaçlar dikkate alınarak sağlanacaktır denilmektedir. Sağlık eğitiminden bahsedilirken eğitimde nitelik kaybının var olduğu kabullenilmiştir; fakat Ülkemizde Dünya ortalamalarının nüfusa ve hayvan varlığına göre kıyaslandığında neredeyse on katı Veteriner Fakültesinin olması ve bu fakültelerin birçoğunda hastane bulunmaması göz ardı edilmiştir. Daha da kötüsü sağlıktan bahsedilirken veteriner hekimlerin sağlık mesleklerinin içinde sayılmaması kabul edilemez bir durumdur. Kaliteli veteriner hekimlik eğitimi verilmeden, fakülteye giriş puanlarına sınırlama getirilmeden, zoonozlarla nasıl uğraşacağımızı, enfeksiyon kaynaklarının büyük çoğunluğunun hayvansal gıda kökenli olduğu bilindiğine göre gıda güvenliğini nasıl sağlayacağımızın bir açıklaması yoktur. Üstüne basa basa tekrar söylüyorum; Veteriner Hekimleri yok sayarak ne insan sağlığını koruyabilirsiniz ne de insanlarımızı sağlıklı besleyebilirsiniz.’’