AYHAN BARUT TALEP ETTİ AKP VE MHP REDDETTİ

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesi ve staj mağdurlarına kademeli emeklilik talebine dikkat çekerek, bu sorunların giderilmesi için önerge verdi. Barut’un teklifi AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi.

(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis’te Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarına, staj mağdurlarına, kademeli emeklilik talebine ve intibak istemine dikkat çekerek intibak yasasının hazırlanmasını teklif etti.         Ayhan Barut”un teklifi AK Parti ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi..                      reddedildi. Feryat eden yurttaşların sesini duyuran Ayhan Barut, “Emeklilerimiz için adil bir intibak yasası çıkarılmalıdır. EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanların aylık bağlanma oranları da eski haline getirilmelidir. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giren, bir gün ile 17 yıl fazla çalışmak zorunda kalanların sesi duyulmalıdır. Staj süreleri emeklilik için hesaba katılmalıdır. En düşük emekli maaşı en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, intibak yasası hazırlanmalıdır” dedi.
“YÜK DEĞİL MAĞDURLAR”
EYT mağdurlarının sorunlarına ilişkin Saadet Partisi’nin önergesi üzerine CHP Grubu adına kürsüye çıkan Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Bazen ‘çift dikiş’, bazen ‘köpük’, bazen de ‘maliyet’ diye horlandılar. ‘EYT kader değildir’ diye feryat edip sorunlarına çare arayan milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için iktidar bir adım atmıştı sonunda. Bu adımın da yetersiz olduğunu herkes gördü. EYT mağduru milyonlarca kişi, hala sorunlarına çare arıyor. Öncelikle bilinmeli ki; EYT mağdurları kimseye yük ve ülke ekonomisine külfet değildir. Aksine bu insanlarımız alınteriyle çalışmış, büyük fedakarlıklarla ülkesi ve milleti için çaba göstermiştir. Ancak emeklerinin karşılığını alamamış, yasal hakları ellerinden gasp edilerek büyük bir mağduriyet yaşamışlardır” diye konuştu.
AYLIK BAĞLANMA ORANINA DA DİKKAT ÇEKTİ
EYT mağdurlarının yaşadığı sorunlara kalıcı ve etkin çözüm üretilmesini talep eden Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Kamuoyunda oluşan haklı tepkiler ve EYT mağdurlarının haklı mücadelesi sonucu AKP iktidarı bu konuda yasal düzenlemeye gitmiş ama sorunu çözmek yerine daha da derinleştirmiştir. Bugün gelinen noktada hakkı olmasına karşın yüz binlerce EYT mağduru emekli olamamış, prim gün şartı dayatmasıyla bankalara borçlanmış, sağlık haklarından yararlanamış ve yine mağdur edilmişlerdir. Tüm bunların yanı sıra EYT mağdurlarının 1999 öncesi ve sonrası Emekli Aylıkları hesaplamasında ABO olarak bilinen Aylık Bağlanma Oranları’nda yapılan değişiklik sonucu maaş tutarı üzerinden de çok ciddi kayıpları vardır. Milyonlarca EYT mağduru hala haksızlıkların bitmesini ve sorunların çözülmesini beklerken, iktidar oralı bile olmamaktadır. ABO katsayısının düşürülmesi sonucu bile bugün milyonlarca emekli 7 bin 500 lire maaşa mahkum edilmiştir. Bu çıkmaz son bulmalıdır.”
KADEMELİ EMEKLİLİK VE STAJ ÇAĞRISI
Sorunlarla boğuşan insanların taleplerine AKP iktidarının kayıtsız kaldığını bildiren Barut, şunları kaydetti:
“Ekonomik, sosyal, kültürel tüm talepleri görmezden gelinen, feryatları arşa ulaşan emekliler sorunlarına çare ararken de
iktidar üç maymunu oynamaktadır. Bu sorunları kendileri yarattılar ama çözüm için kıllarını bile kıpırdatmayanlar utanmalıdır. Bakın bu ucube yasal değişiklik nedeniyle milyonlarca insanımız hala mağdur. Bu insanlarımız kademeli emeklilik hakkının verilmesi için de seslerini duyurmaya çalışıyor. Bir iktidar sorun çözmek için çalışır, sorun yaratmak için değil. Ama bu AKP iktidarı, staj süresinin de emeklilik hesabına dahil edilmesi ve kademeli emeklilik hakkı tanınması için verdiğimiz tüm yasa tekliflerine karşı çıkıyor. Bu ne aymazlıktır, bu nasıl bir vicdansızlıktır. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Bunun gereği olarak mağdur olan milyonlarca EYT’liye çare bulunmalıdır. Aylık Bağlanma Oranları eski haline getirilmelidir. EYT için borçlanan insanlarımıza destek verilmelidir. EYT’lilerin yaşadıkları tüm sorunlar çözülmelidir. Staj süresi ve kademeli emeklilik için yurttaşların taleplerine kulak verilmelidir. Yüksek enflasyon ve fahiş zamlar, artan vergiler, kiradan faturalara katlanan giderler için en düşük emekli maaşı en az asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.”

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor