FİYAT LİSTELERİ NE OLDU?

Yiyecek ve içecek sektöründe hizmet veren işletmeler için yeni yıl ile birlikte yeni uygulama Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya girdi.

Yeni uygulamaya göre yiyecek ve içecek sektöründe hizmet veren işletmelerin fiyat listelerini hem kapı dışına hem de masalara okunabilecek şekilde koyması gerekiyor.

Alınan bu karar sonrasında ne diyeyim gerçekten çok memnun oldum…

Çünkü hepimizin başına bu tarz mağduriyetler mutlaka gelmiştir. Sipariş ettiğiniz yiyeceğe bakıyorsunuz kafanızda bir maliyet çıkartıyorsunuz. Ama sizin yaptığınız hesap kasada sınıfta kalıyor.

Serpme kahvaltı diyorsunuz içinde neler var bilmiyorsunuz… Bırakın ilçeler arasındaki fiyat farkını adres olarak da belirteyim Havaalanı Kavşağındaki kebapçı ile iki dükkan ilerisindeki işletmenin fiyat farkı neredeyse yarı yarıya fark ediyor.

Peki ben bu uygulamanın neden yürürlüğe girmesini istiyorum izninizle bu konuya da açıklık getirmek istiyorum.

Bir restorana, bir lokantaya veya bir cafeye gittiniz çay, çorba, ızgara yada yemek ne sipariş etmişseniz sonuçta bir hizmet satın alıyorsunuz, karnınızı doyuruyorsunuz.

Belki gittiğiniz işletme lüks bir yerdir belki de orta sınıf bir işletmedir, zaten bunu içeri girmeden önce azda olsa anlayabiliyorsunuz. Sonra gelen yiyecek ve içeceklerden de kontrol edebilirsiniz.

Fakat benim burada altını çizmek istediğim şey, ‘servis ücreti’

“Servis ücreti de nedir?” diye sorduğunuzu  hissediyorum. Bende ‘Servis Ücreti’ni Sarıçam İlçesi Elif Su Uludağ Caddesi ile Erguvan Caddesi’nin kesiştiği yerde bulunan Çukurova Fırın’dan öğrendim. Bu vesile ile başta Adana Valiliği olmak üzere Adana Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerine ihbarda bulunuyorum.

Burada eşinizle, dostunuzla, arkadaşınızla yada çocuğunuzla oturdunuz pasta, börek, simit ve boğaca yiyorsunuz. Fakat bir kişi sadece çay içti diyelim.

Ama garson çay içen kişinin önünde bulunan servis tabağını açtı, çatal ve bıçağı yerlerine koydu, eyvah…

Eyvah ki ne eyvah…

Garsonun sadece ters yani kapalı olarak duran servis tabağını açık vaziyete getirmesi 100 TL… Evet evet, siz tabağı kullanmıyorsunuz hatta ve hatta dokunmuyorsunuz ama sadece garson tabağı ters çevirdiği için kasada sizden kişi başı 100’er lira ‘Servis Ücreti’ alıyorlar.

Örneğin Çukurova Fırın isimli iş yerine 4 kişi gittiniz, 100 TL’lik simit ve poğaça aldınız, bunlar masadaki 2 kişinin servis tabağına konuldu, kasaya geldiniz 400 TL servis ücreti, 100 TL simit ve poğaça ücreti ve ayrıca içilen çay sayısı kadar ücret.

Siz kasada istediğiniz kadar itiraz edin sonuç değişmiyor ve sizden servis ücreti alıyorlar. Ve bu yasal olmayan bir tarife, bu soygun ne zamana kadar devam edecek?

Çukurova Fırın ve onun gibi avantadan para toplayan işletmeler bunu kapının dışına ve içine nasıl yazacak?

Yazarken bunları bu kadar rahat adlandırabilecek mi?

En önemlisi de denetime çıkan ekipler bu tür kalemleri gördüklerinde ne yapacak?

Bunları önleyebilecek m?

Bu uygulamanın sonuçlarını büyük bir merakla bekliyoruz…

Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan bu uygulamaya Adana merkezde şuana kadar riayet eden işletmeleri de göremiyoruz. Yapılacak denetimleri artık sahada görmek istiyoruz.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor