Veteriner hekimler, Vahit Kirişçi’den destek istedi

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’yi ziyaret ederek, veteriner hekimlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştılar. Görüşmede, özellikle 6343 Sayılı Kanun’un iptal edilen 41. maddesinin yeniden meclise gönderilmesi talebi ön plana çıktı.

***

HABER: YENER EKİNCİ

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’yi ziyaret ederek, veteriner hekimlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştılar. Görüşmede, özellikle 6343 Sayılı Kanun’un iptal edilen 41. maddesinin yeniden meclise gönderilmesi talebi ön plana çıktı. Ziyarete, Oda Başkanı Nihat Köse’nin yanı sıra genel sekreter Üzeyir Can, yönetim kurulu üyeleri Şuayip Ay ve Gazi Polat’ da katıldı. Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Nihat Köse, “Adana Veteriner Hekimler Odası olarak Sayın Başkanımızı ziyaret ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şu anda hiç veteriner hekim yok. Bundan hep şikâyet ediyorduk. Ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler bir elmanın iki yarısı gibi kabul ediyoruz. Bu mesleğin bir parçası isek biz de tarımın bir parçasıyız. Bu nedenle Sayın Başkanımıza kendi mesleğimizin bir parçası olarak dertlerimizi anlatmaya gittik. 6343 sayılı kanunumuz var. Bu kanuna bağlı yaptığımız disiplin yönetmelikler var. Kanunun 41. maddesini Anayasa Mahkemesi bir gerekçeyle iptal etmişti. Şu anda Tarım Bakanlığı Hukuk Bürosu, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi’nin gönderdiği kanunu inceledi ve uygun gördü. Tarım komisyonuna gönderecekler. Oradan da meclise geçecek. Mecliste hiç temsilcimiz olmaması nedeniyle ve bu kanunumuzun meclise bir an önce gönderilmesi için Sayın Başkan’a rica ettik. Gereğini yapacaklarını biliyorduk ama biz bir anımsatmak istedik” dedi.

“TORBA YASA ÇAKARKEN VETERİNER HEKİMLER GÖRMEZDEN GELİNDİ’’

Köse, veteriner hekimlerin ruhsat alma zorunluluğu konusuna da değinerek, “Torba yasa çıkarırken veteriner hekimler unutulmuştu. Şu anda hiçbir akademik meslek grubu belediyelerden ruhsat almak zorunda değilken, diş hekimi, eczacı, doktor, avukat ve benzeri meslekler başka bakanlıklardan ruhsatlandırılıyor ve tekrar belediyelerden ruhsat almaları gerekmiyor. Ancak veteriner hekimlere soruluyor. Doğal olarak veteriner hekimlere ‘Belediyelerden de ruhsat alın’ diyorlardı. Bu bizim için can sıkıcı bir durumdu” ifadelerini kullandı. Nihat Köse, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tüm belediyelerine gönderdiği genelgeye de değinerek, “CHP, kazandığı belediyelere bir genelge gönderdi. Genelgede, diğer akademik meslek gruplarına uygulandığı gibi, veteriner hekimlere de ruhsat sorulmaması, Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner İşleri Daire Başkanlığı kurulması ve Büyükşehir olmayan belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlükleri’nin kurulması talimatı verildi. Ancak bu düzenlemenin tüm belediyeler için kanun haline getirilmesi gerekiyor. Sokak hayvanları sorunu sadece belediyelerin değil, ulusal bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunun veteriner hekimlerin katkılarıyla çözülebileceğini vurguladık” dedi.

‘’KİRİŞÇİ, ELİNDEN GELENİ YAPACAĞINI SÖYLEDİ’’

Köse, veteriner hekimlerin doğru çalışmasının yanında hata yapmaları durumunda da cezai yaptırımların uygulanabilmesi için yasal düzenlemelerin hızlandırılmasının önemine dikkat çekerek, “Veteriner hekimleri sağlıkta şiddetten ve benzeri durumlardan koruyacak, ancak hata yaparlarsa da hesap soracak bir mercii gerekiyor. Bu mercii, oda iken kanunumuz Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu nedenle şu anda yasal dayanağımız yok. Bu durumun düzeltilmesi için Sayın Başkan’dan rica ettik. Meslektaşlarımız hata yapmaz demiyoruz. İnsan olan herkes hata yapabilir. Hata yapıldığında bunu denetleyecek bir mercii gerekli” şeklinde konuştu. Ziyaret sırasında Türkiye’de hayvancılığın sorunlarının da ele alındığını belirten Köse, “Sayın Başkan’a, mesleğin sorunlarını anlattık ve kendilerine bir dosya sunduk. Mesleğin sorunlarına destek vereceğini söyledi. Teşekkür ediyoruz. Bu sadece bizim mesleğin sorunu değil. Hayvancılık ve halk sağlığı sorunları, ülkenin geleceği için önemli. Bu sorunların çözülmesi ülkenin beka sorunu açısından da büyük önem taşıyor” dedi. Köse, görüşmenin verimli geçtiğini ve Başkan Kirişçi’nin kendilerini sıcak karşıladığını belirterek, “Başkan Bey’e çok teşekkür ediyoruz. Elinden geleni yapacağını söyledi. Bahsettiğimiz 41. maddenin geçmesi için hızlandırma sözü aldık. Bu, mesleğimizin disiplin yönetmeliği açısından çok önemli” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor