MAYIS AYI ENFLASYONU YARIN AÇIKLANIYOR
(HABER MERKEZİ)- Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Mayıs ayında aylık yüzde 3 artması, yıllık TÜFE’nin Kasım 2022’den beri en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 74.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. TÜİK tarafından Mayıs ayı enflasyon oranı 3 Haziran (yarın) saat 10.00’da açıklanacak.
Yılın en yüksek enflasyon oranını beklendiği mayıs ayı enflasyon oranları piyasalar ve vatandaşlar tarafından endişeyle bekleniyor. Yıl sonunda emekli ve memur maaş zammına doğrudan, özel sektör çalışanlarının maaşına ise dolaylı olarak etki edecek olan enflasyon TÜİK tarafından belirleniyor.
ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE KADAR, NE OLUR?
Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Mayıs ayında aylık %3 artması, yıllık TÜFE’nin Kasım 2022’den beri en yüksek seviyesine çıkarak %74.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Reuters’ın 13 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024’ün sonunda ise Merkez Bankası’nın (TCMB) %38 tahminlerinin üstünde %42.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı düşse de anlamlı bir değişim göstermedi. Ankette aylık tahminler %2.7 ile %3.3 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise %40 ve %48 aralığında seyrediyor.
Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık %6.7 ve %4.53 artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaşık %3.2 arttı. Nisan ayında yıllık TÜFE %69.8 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında hane halkı doğalgazına verilen sübvansiyonun sonlanmasının enflasyona yukarı yönlü katkı yapacağını belirten ekonomistler yeni sezonla beraber giyim kaleminin ve sigara zammının da TÜFE’yi Mayıs ayında etkileyeceğine dikkat çekti. Yılın ilk enflasyon raporu sunumunda, TCMB Başkanı Fatih Karahan, ilk dört ay enflasyonun tahminlerin üzerinde gerçekleşmesinin de etkisiyle TCMB’nin yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artışla %38’e yükselttiğini açıklamıştı.
Enflasyonun Mayıs’ta %75 ile zirveye ulaşmasını beklediğini de belirten Karahan, Haziran’dan itibaren ise manşet enflasyonda düşüş öngördüklerini de söyledi. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltti. Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağı görüşünü yineledi.
Mayıs ayı enflasyon verisinin TÜİK tarafından açıklanması ile birlikte memur 5 aylık enflasyon farkı ortaya çıkacak. 4 aylık enflasyon verisi 3,24 olarak hesaplanmıştı. Memurlar yılın ikinci 6 aylık periyodunda %10 toplu sözleşme zammı ile birlikte 4 aylık verilere göre %13,57 oranında zam alacak. Mayıs enflasyonu sonrası bu oran yeniden güncellenecek.
Enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, çalışan milyonlarca memur ve emekli güncel enflasyon farkını gündemine aldı. Yılda iki kez toplu enflasyon farkına bağlı olarak zam alan memur ve emekliler, 2024 yılının beşinci enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte gözler temmuz zam oranlarına gözünü çevirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan verilere göre, nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 olarak açıklandı.
Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece memur ve emeklileri maaş zammını ilgilendiren enflasyon metriği yüzde 18,72 olarak belirlendi.
Mayıs ayı aylık enflasyon beklentisi ekonomistlerin tahminlerine göre en düşük 2,85 en yüksek ise 3,50 olarak bekleniyor. Beklenti ortalaması ise 3,04 olarak duyuruldu. Mayıs ayı enflasyonu beklentiler doğrultusunda 3,04 olarak gelirse oluşacak 5 aylık memur enflasyon farkı 6,38’e yükselecek. Memur 5 aylık zam oranı ise 17,02’ye yükselecek.